Fiatalság, borosság – Fókuszban a fiatalok a 21. Budavári Borfesztiválon

Az idei Budavári Borfesztiválon a fiatal borászoké a főszerep. Felnőtt a második generáció. (Talán) mindent tudnak a szőlőről, borról, az apró családi titkokról. Közülük páran már biztosan megkapták szüleiktől a nagy pincekulcsot is. Most rajtuk a világ szeme, eljött az idő, hogy megmutassák, ők milyen bort tudnak készíteni. Diktál a divat, a legújabb trendek, de a mi fiatal borászaink érzéssel, óvatosan frissítenek a receptúrán. Boraik naprakészek, ám a tradíció ízei épp úgy dominálnak bennük, mint elődeik boraiban. Az idei Budavári Borfesztiválon a borkedvelők megtudhatják, mit csinálnak másként a fiatalok. A fiatal borász személyes jelenlétét egy összetéveszthetetlen logó fogja jelölni a faházakon.

21. Budavári Borfesztivál
21. Budavári Borfesztivál – szeptember 12-16.

És még ami fontos: a fiatal borászokon belül a Junibor – Fiatal Borászok Egyesülete lesz idén a Borfesztivál kiemelt vendége. Az ország 10 borvidékének 28 ismert, a magas minőségű borkészítés iránt elkötelezett fiatal termelője szórakoztatja a közönséget az Oroszlános udvarban, a Magyar Rádió színpada mellett. Felváltva és együtt töltögetve a jó nedűket a poharakba.

Zenei és kulturális sokszínűség

Hangoló – a Borfesztivál idén világzenei koncerttel indul. Szeptember 7-én, a MOM Kulturális Központban az egyedülálló Hungarian HeartBeats program azt a zenei és kulturális sokszínűséget mutatja be, amely hazánkban a táncház-mozgalom hagyományaiból indulva virágzik. Ez a kivételes produkció 2011-ben, Koppenhágában, a WOMEX Világzenei Kiállításon hatalmas nemzetközi sikert aratott. A műsorban központi szerepet kap a cimbalom, mely tradicionális roma dallamokat és hagyományos parasztzenét kelt életre. Ellenpontként aszimmetrikus ritmusú, sodró délszláv muzsika és izgalmas elektromos gitár-furulya duó kápráztatja el a nézőket. Jegyek a helyszínen és a jegymester.hu oldalon válthatók.

A Borfesztivál díszvendége Horvátország

A 21. Budavári Borfesztivál idei díszvendége Horvátország. Köztudott, hogy az ország borászainak közel fele nem értékesíti borait, csupán saját igényeik kielégítésére termel, melyre egy régi mondás is utal: „Olyan még nem volt, hogy egy zagorjei (ember) bort adott volna el, inkább megitták a barátai”.

Ezért számos kereskedelmi forgalomba kerülő bor, még mindig viszonylag ismeretlen Horvátország határain túl. Ezekkel a rejtett kincsekkel ismerkedhetnek meg most fel a magyar borkedvelők. A borok mellett az ország gasztronómiája, kultúrája is bemutatkozik.

Magyar Jazz Napja

A Borfesztivál gazdag kulturális kínálatában igazi újdonság, hogy a zárónapon a Magyar Jazz Szövetséggel közösen kerül megrendezésre a Magyar Jazz Napja. Színpadra lépnek MoNaMo és Vendégei, a Budapest Bossanova Quintet, a Basszusgitár Ünnep keretében Jaco Pastoriusra emlékezünk. Az idei Budavári Borfesztivál záróműsorát a Ricardo Salsa Club zárja.

Jegyezze fel a naptárába:
„Budavári Borfesztivál a barátokkal szeptember 12-16. között!”
www.aborfesztival.hu

Related Posts

Fel a fejjel! – Őszi programajánló

Szia, Nyár, megint elhagytál, mindig hamarabb, mint gondolom, és minden évben ezt teszed velem. Szédítesz napfényes strandokkal, hideg koktélokkal, fesztiválokkal, elcsavarod a fejem, aztán továbbállsz.…

Nagykorú lett Eger legnagyobb borgasztronómiai fesztiválja – XVIII. Egri Bikavér Ünnep

Idén már tizennyolcadik alkalommal rendezik meg az Egri Bikavér Ünnepet Szent Donát, a szőlőskertek, szőlősgazdák védőszentjének napja alkalmából, július 10-13. között. Mintegy negyven borászat és…

A zene szárnyain – swing és gospel Vácon és Bánkon

2013. júniusában igazán különleges programban lehet része a jazzkedvelő közönségnek Vácon és Bánkon. A Jazz and gospel – A zene szárnyain 2013. június 29-én egy-egy…

És itt van a Sziget fesztivál nulladik napi programja!

A Sziget fesztivál idei nulladik napján, augusztus 6-án a „Fesztiválköztársaság” átalakul Csodaországgá, melynek közepén, a Nagyszínpadon a Quimby egy ide komponált, egyszeri és megismételhetetlen világot…