Nejem, nőm, csajom – filmkritika

A meséket azért szerettem, mert mindnek volt tanulsága. A filmekkel is így vagyok, bár ez úgy indult, hogy vicces történetként harangozták be. Tanulsága nem volt, viccesnek pedig nehezen mondható.

Nejem, nőm, csajom
Nejem, nőm, csajom

Az Intim fejlövés rendezője, Szajki Péter a rendező, és olyan nagyágyúkat dobott be, mint Schell Judit, Rudolf Péter, Stohl András, Tompos Kátya, és Kovács Patrícia. Mégsem jó, mégsem vicces, még csak könnyednek sem mondanám.

Négy, kicsit kusza szerelmi történet a fő szál, kapcsolatok és házasságok. Közös jellemzőjük, hogy az egyik fél vagy becsapja a másikat, vagy kihasználja, vagy egyszerűen csak megcsalja. Majd a végén jön a happy end: mindenki mindenkinek megbocsát.

A négy történet egyikében Helga (Schell Judit), a lehetőség szerint azonnal családot akaró, sokat csalódott műsorvezető és kényszeres udvarlója (Rudolf Péter) keringőzik a hálószoba körül, ahova valahogy sehogy sem sikerül betalálniuk. Mint kiderül, Rudolf Péternek leharapta egy kutya a nemesebbik szervét, és ezért… A kettes számú párnak az elköteleződéssel és az ehhez szorosan kapcsolódó kutyás mamusszal gyűlik meg a baja. Minden a hétvégi program körüli nézeteltéréssel kezdődik, amit a lány (Lovas Rozi) romantikázva, a fiú (Mészáros Béla) viszont szíve szerint egy vadidegen párral kettyintve képzelne el. Kb. az esküvőjük előtti hétvégén mindezt. Eközben egy budai villában az alfahím orvos (Stohl András) azt nehezményezi egyre dühösebben, hogy kisfia meg sem közelíti őt tökösségben, viszont tehetségesebben fest, mint bárki a családban. A feleség (Gubík Ági) ügyesen hárít, de a DNS-teszttel nehéz vitatkozni: majd megjelenik a meleg fickó is, aki a kisfiú édes apukája. Végül itt van még Vera (Tompos Kátya) és hittantanár férje (Keresztes Tamás), aki sunyin és bűntudatosan, ám elszántan lopózik az erkölcstelen irányba, elmegy egy kurvához, mert akkor épp hátha nem néz oda az Úristen.

Rudolf Péteren persze röhögök az Üvegtigris óta, bármit is csinál, nem tehetek róla. Stohl már más tészta, még az átvágott orvos szerepében sem hiteles, ahogy személyiségként sem feltétlenül az. Schell Judit kifejezetten jó, Kovács Patrícia szexi, a többiek pedig felejthetőek.

De nem ez a legnagyobb baj a filmmel. Próbáltam én mentegetni a forgatókönyvet, de nem megy. Mert nem értem, mit is akar mondani. Azt hogy a világ ennyire romlott, hogy minden párkapcsolat alapja a hazudozás, a megcsalás, az feküdjünk le idegenekkel, vagy csak éppen valakivel? Ha ez lenne a mondanivaló, akkor a megbocsátás kontra tanulságot egy nulla.

Ha a megbocsátás a tanulság, akkor meg most mi van? Hagyd, hogy jól átvágjanak, nem a tiéd a gyerek, a vőlegényed számára fontosabb a swinger szex két elmebeteg idegennel, a hittantanár meg kurvához jár, de te azért csak bocsáss meg mindent?

Nejem, nőm, csajom
Nejem, nőm, csajom

Biztos azzal van a baj, hogy nem kéne tanulságot keresni. Nem is kerestem volna, ha Rudolf Péteren, vagy Schmied Zoltánon kívül találtam volna benne egyetlen igazán vicces jelentet is. Gegeket persze sikerült, hoppá, a biztonsági őrré lefokozott exzsaru sokkolóval tartja kordában hűtlenkedő hittantanár sógorát. A swinger szexben igen otthonos házaspár úgy be van drogozva, hogy tényleg szellemesre sikerül a férj szexisnek szánt szánalmas lakk hacukája, Darth Vader sírva könyörögne érte. Aztán itt éget is érnek a vicces részek.

Lehet, hogy abban van a hiba, hogy nem kellett volna benne tanulságot keresni, de hát vicces nem volt, a költségvetése szemmel láthatóan alacsony, akkor legalább valami katarzis lehetett volna a végén. Mondjuk a bőrruhás swinger bajnok összejön a lelkész szende feleségével. vagy valami…

Bemutató dátuma: 2012. december 20.

Borsos-Kőszegi Erika

Nejem, nőm, csajom

színes, magyar romantikus vígjáték, 91 perc, 2012

Forgalmazó: Pro Video Film & Distribution Kft.

rendező: Szajki Péter
forgatókönyvíró: Szajki Péter, Vörös Adél
zeneszerző: Kovács Áron Ádám
operatőr: Szatmári Péter
producer: Mécs Mónika, Pataki Ági, Mesterházy Ernő, Kovács Gábor
vágó: Tuza-Ritter Bernadett

Szereplők

Schell Judit
Gubík Ági
Tompos Kátya
Lovas Rozi
Rudolf Péter
Stohl András
Mészáros Béla
Keresztes Tamás
Kovács Patrícia
Schmied Zoltán
Thuróczy Szabolcs

Related Posts

Megnéztük! – Kern András: Gondolj rám

Ha Kern András filmet rendez, sosem tudok elvonatkoztatni két-három dologtól. Az egyik Kardos doktor figurája az Ötvös Csöpi filmekből. A kicsit (nagyon) béna, csámpás figura…

LIZA, A RÓKATÜNDÉR FEBRUÁRTÓL A MOZIKBAN

Őrjítően rövid csipkeruha, finn western zene, juharszirupos ponty, szövevényes nyomozás és sok-sok románc. Ujj Mészáros Károly LIZA, A RÓKATÜNDÉR című abszurd romantikus vígjátékát már régóta…

Jön a „Szerelem a felhők felett”

Márciusban újabb szerelmes film érkezik a hazai moziba, és nem is akármilyen… A Szerelem a felhők felett szerelemről, boldogságról szól, finom humorral és iróniával, miközben…

A magyar nézők 10 kedvenc halloweeni filmje – Tim Burton és a 90-es évek viszik a prímet

A Magyar Filmadatbázis az ünnephez közeledve kíváncsi volt, vajon melyek a magyarok kedvenc Halloween filmjei. A hazai nézők 8000 szavazata alapján Tim Burton Ollókezű Edward…