Ismét kiosztásra kerül a Kaszás Attila–díj

Idén nyáron, immáron hatodik alkalommal kerül átadásra a Kaszás Attila-díj, amely a magyar ajkú színművészek méltó szakmai és emberi elismerésén túl, Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolását szolgálja. A díjat azok a színművészek kaphatják meg, akik az átadást megelőző évadban kiemelkedő művészi teljesítményük mellett jelentős közösségépítő szerepet is vállaltak társulatukon belül.

Ismét kiosztásra kerül a Kaszás Attila–díj
Ismét kiosztásra kerül a Kaszás Attila–díj

2012-ben Bányai Kelemen Barnának, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat színművészének ítélték az idén a Kaszás Attila-díjat. Idén újra lehet majd szavazni a jelöltekre.

A Pécsi Nemzeti Színházban megtartott sajtótájékoztatón Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere elmondta, hogy 2008-ban, a díj alapításakor fontos szempont volt, hogy ne zsűri, vagy kuratórium döntsön a Kaszás Attila-díjról, hanem a színészek maguk közül válasszák ki az általuk legalkalmasabbnak tartott kollégát. Az esemény legfontosabb bejelentése az volt, hogy a díjat ezúttal Pécsen, a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSzT) nyitógáláján adják át 2013. június 6-án.

Dr. Páva Zsolt, Pécs város polgármestere örömét fejezte ki, hogy a díjátadó gála tovább emeli a nyári színházi találkozó színvonalát. Hangsúlyozta továbbá, hogy a POSzT által kínált művészeti portfólióban helye van egy olyan kezdeményezésnek, amely a színészi teljesítmény mellett az emberséget is díjazza.

Vasvári Csaba, a MOZAIK Művészegyesület alelnöke ismertette a szavazás menetét, melynek első fordulójában – a szokásoknak megfelelően – minden magyarországi és határon túli, állandó társulattal rendelkező, magyar nyelven játszó kőszínház, illetve alternatív színház színészei leadhatják voksukat a saját társulatuk valamely tagjára. A második szavazási körben a nomináltak maguk közül választják ki a harmadik fordulóba továbbjutó három színművészt, akiket áprilisban ismerhet meg a nagyközönség. A kibővült szavazási eljárás eredményeként – a tavalyi évhez hasonlóan – a végső döntést a díjazott személyéről a közönség hozhatja meg.

Az együttműködő médiatámogatóknak köszönhetően idén is fokozott figyelem övezi majd a díj körüli eseményeket, így a jelöltek kiválasztását is. A 2013-as évben a Raiffeisen Bank Zrt. mellett a Magyar Művészeti Akadémia és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatja a Kaszás Attila-díjat.

Fotó: szinivilag.hu

Related Posts

KÉT ÚJ ELŐADÁST MUTATOTT BE A STAFÉTA

A tehetséggondozás támogatása érdekében Budapest Főváros Önkormányzata a FÜGE lebonyolításában meghívásos pályázatot tett közzé 2015 őszén. A STAFÉTA célja, hogy a kisebb produkciók és a…

Eric Idle: “Ilyenkor nem tudok csendben maradni”

Merényletet tervez a híres Python, Eric Idle Hajdu Steve ellen. A hírek szerint a Nem a Messiás című komikus oratórium előadásán, amellett, hogy többször is…

„EGER A TE TÖRTÉNETED, NYÁRON IS!” 2014

Eger városa sokszínű, ahol mindenki otthonra talál. Valahol mindenki egri. Ha ellátogatunk Egerbe, akkor megértjük és tartalommal is megtöltjük a jelmondatot: „EGER A TE TÖRTÉNETED”.…

Óbudai Nyár – a főváros legrangosabb kulturális eseményeivel

Az Óbudai Nyár 2000 óta létezik és Óbuda legnagyobb kulturális rendezvénysorozata, mely mára a főváros nívós programkínálatában is rangot szerzett. Egész nyarat betöltő programjaival júniustól…