Pályázat Robert Capa emlékére

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ pályázatot hirdet egyéni alkotók, alkotócsoportok, valamint művészeti képzéssel foglalkozó közép- és felsőfokú oktatási intézmények részére. (Az oktatási intézményektől beérkezett legjobb pályamunkát a zsűri különdíjjal jutalmazza.) A felhívás célja, hogy pályázati úton gyűjtsön össze egy rendhagyó, vetített álló- és mozgóképeket bemutató kiállítási anyagot a Capa centenárium alkalmából.

1446a48805243976fc9095e75ad0dc6cA Robert Capa Központ hosszú távú célja a vizuális kultúra bemutatása, ezért az első tárlatára a tágan értelmezett médiumhasználat köréből vár alkotásokat. (Bármilyen vetített álló és/vagy mozgóképet előállító analóg és digitális megjelenítő eszköz alkalmazható, például írásvetítő, diavetítő, projektor, monitor, lightbox, digitális képkeret stb. A témához kapcsolódó vetített fotográfiát, videót, fényeffektust felhasználó installációkkal, intermediális alkotásokkal is lehet pályázni).
A zsűri merőben újszerű, egyedi elgondolásokat, tágabb értelmezésben megvalósított munkákat vár és az alábbi szempontokkal szeretné inspirálni, ám nem befolyásolni a résztvevőket:
– Capa-parafrázis
– in memoriam Robert Capa
– a háború Capa szemével
– a sajtófotó, ahogy Capa ma exponálna
A pályázatokat elbíráló szakmai zsűri egyrészt dönt a kiállításra bekerülő alkotásokról, másrészt meghatározza a díjazott műveket. A pályázat 1,6 millió forint összdíjazású.
A díjátadóra a kiállítás megnyitóján kerül sor, 2013. december 2-án a Capa Központban.

A zsűri tagjai:

Féner Tamás, fotóművész
Kincses Károly, fotómuzeológus
Maria Kapajeva, fotóművész, egyetemi oktató
Olga Jurgenson, fotóművész, kurátor
Peternák Miklós, az MKE Intermédia Tanszékének vezetője
Telek Balázs, fotográfus, képzőművész, kurátor
Uhl Gabriella, művészettörténész, kurátor

A pályázat benyújtásának módja

A pályaművek kizárólag digitális formában, a megadott szerverre történő feltöltés útján adhatók be, a http://capa-fotopalyazat.fotoklikk.hu oldalon történt pályázati regisztráció után 2013. szeptember 23-tól.
A feltöltés időtartama 2013. szeptember 23. – november 3.
A szerveren minden felhasználónak csak a saját adatállományaihoz van hozzáférési joga. A zsűrizés anonim módon történik.
A megadott adatokat a Capa Központ az adatbázisában tárolja, azokat harmadik félnek nem adja ki.
A pályázó a regisztrációval hozzájárul, hogy személyes adatait a Capa Központ rögzítse és a hatályos jogszabályok szerint kezelje. A pályázó a regisztrációval hozzájárul, hogy a Capa Központ a nevét a pályázattal kapcsolatban nyilvánosságra hozza.
A pályázat anyagai és a kiállítás dokumentációja, nézőkép méretű változatai a kiállítás után a Capa Központban folyamatosan kutathatók és megtekinthetők lesznek, a Központ digitális archívumának részét képezik majd.
A pályázaton a kiállításba bekerült művek felhasználási jogát a kiállítás zárását követően 3 éves időtartamra a Capa Központ részére átadja. A Capa Központ a művekből kiállításokat szervez itthon és külföldön egyaránt. A művek tulajdonosával a felhasználás feltételeit a felek külön megállapodásban rögzítik.
A pályázat végső feltöltési határideje: 2013. november 3. 23:59 óra

Technikai és egyéb feltételek

A pályázati anyagok beadása digitális formában történt regisztrációt követően lehetséges.
A pályázati anyagok beadásakor minden résztvevő köteles a pályázati leírásban feltüntetni a pályamű megalkotásakor használt technikát (eszköz, valamint képfeldolgozó szoftver).
Képfájlok technikai paraméterei
File-típus: JPEG a legmagasabb (legjobb) képminőséggel elmentve
Méret: hosszabbik oldal, fekvő kép esetén 1400 pixel, állókép esetén 1050 pixel. (A pályázó tudomásul veszi, hogy a zsűri döntése után az utólag bekért nagyfelbontású képek feltöltése hiányában a kiíró kizárhatja őt a kiállításból és a pályázatból).

A pályázóknak az adataikat nevezéskor az online regisztrációkor, a képekhez tartozó képcímeket és képaláírásokat pedig a képek feltöltésekor szükséges megadniuk. A file nevek lehetőleg ne tartalmazzanak szóközt vagy egyéb speciális karaktert. Kérjük a pályázókat, hogy minden egyes feltöltött alkotás mellé csatoljanak egy rövid leírást, melyben megfogalmazzák a keletkezett művel kapcsolatos gondolataikat, illetve leírják a pályázati mű eredetijének pontos technikai paramétereit és a pályamű megalkotásakor használt technikát (eszköz, valamint képfeldolgozó szoftver), valamint a képek eredeti felbontását!
Mozgóképfájlok technikai feltételei
Fájltípus: amit a YouTube vagy Vimeo támogat (minimum: 720p – HD)
Maximális hossz: 10 perc

A képektől eltérően a videókat a YouTube vagy Vimeo videómegosztó oldalra kell feltölteni (nem publikus, link birtokában megnézhető), majd a pályázati felületen megadni a videó egy jellemző képkockáját, a videó beágyazó kódját, címét. Kérjük a pályázókat, hogy a feltöltött videó mellé csatoljanak egy rövid leírást az alkotásról.

Amennyiben a zsűri az alkotást beválogatja a kiállításba, akkor mozgókép esetében, amennyiben a beadott pályamű tartalmaz bármilyen nem a pályázó által készített művet vagy annak részletét (zene, film, fotó), akkor az installálás idején csatolni kell a felhasznált mű készítőinek (kiadó, illetve jogtulajdonos) írásos beleegyezését.

Intermediális alkotások, installációk technikai feltételei

Installációk, intermediális alkotások esetén a pályaművet bemutató képek, kiállítási és megvalósítási tervek, alaprajzok képsorozatként tölthetők fel, részletes technikai és tartalmi leírással kiegészítve.
Pályázati naptár
Regisztráció kezdete: 2013. szeptember 23. 0:00 óra
Beadás (feltöltés) kezdete: 2013. szeptember 23. 0:00 óra
Beadási (feltöltési) határidő: 2013. november 3. 23:59 óra

A pályázaton résztvevők a zsűri döntéséről a kiállításon való részvételről, illetve annak elutasításáról 2013. november 8-ig e-mailen kapnak értesítést.
A kiállításra beválogatott művek alkotóival a későbbiekben közös konzultációt tart a kiállítás kurátora Telek Balázs, és a kiállítás háttéranyagának szerkesztője Uhl Gabriella.

Az ünnepélyes díjátadás és a kiállítás megnyitója: 2013. december 2. 18.00 óra
Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, Budapest, 1065 Nagymező utca 8.

Related Posts

Páratlan összefogás a Balaton-felvidék természeti kincseiért

Indul a „Sokszínű Balaton-felvidék” fotópályázat „Sokszínű Balaton-felvidék – Theodora különdíj” címmel közös fotópályázatot hirdet az ország egyik legrangosabb természetfotó-pályázata, a Varázslatos Magyarország és a kékkúti…

Kihirdették a 39. Magyar Sajtófotó Pályázat díjazottjait

Kihirdették a 39. Magyar Sajtófotó Pályázat díjazottjait; a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya által meghirdetett pályázat legjobb munkáiból a tervek szerint szabadtéri kiállítás nyílik és évkönyv is…

Tápláléklánc – A METU és a Magyar Plakát Társaság közös pályázati felhívása

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) a Magyar Plakát Társaság szakmai együttműködésével pályázatot hirdet TÁPLÁLÉKLÁNC témában Plakát és Illusztráció kategóriában. A pályázattal korunk aktuális problémáira kívánják…

A fenntartható növekedés a Syngenta Nemzetközi Fotópályázatának középpontjában

Magyar fotósok alkotásait is várják augusztus 22-ig a harmadik alkalommal meghirdetett Syngenta Nemzetközi Fotópályázatra, amelynek témája ezúttal a fenntartható növekedés lesz. A legjobb fotók készítői…