Miért nincs barátság férfi és nő között? Miért nincs barátság férfi és nő között? Full view

Miért nincs barátság férfi és nő között?

Elmondom, miért van barátság férfi és nő között, aztán meg azt, hogy miért nincs barátság férfi és nő között.

 

Van, mert néha találkozik az ész, a közös érdeklődés, a hasonló gondolkodás, és az ledönti a nemi korlátokat. Kit érdekel, hogy férfi, ha egyszer a fél szavakból is ért engem?  Kit érdekel a melle, ha még a fociról is el lehet vele beszélgetni? Egyszóval van ilyen, de azért a szexualitás még ilyenkor is bekavar. Azért mégsem alszunk vele. Fura, ha hozzánk ér, bár az oviban ez még elment. Néha érthetetlen módon álmodunk róla tizennyolcas karikás álmokat. Most akkor mi van?

Sokan esküsznek rá, hogy azokból lesznek a legjobb barátok, akik valaha együtt voltak, túl vannak a szexualitáson, nem működött, és ki is heverték. Utána le lehet csupaszítani a kapcsolatot a közös érdeklődésre, a spontán jó dolgokra. A szex már megvolt, tudjuk, milyen, köszi, nem kérünk belőle.

Az egyik fél mindig azt hiszi, barátság, amit átél, a másik nem feltétlenül. Férfi és nő között még akkor is működik valamelyest a kémia, ha alig észrevehető a dolog. Mi, nők öltözködünk, sminkelünk és mosolygunk a férfiak társaságában, akkor is, ha nem akarunk tőlük semmit. A férfiakkal már más a helyzet: ha nem akarják a nőt, egyetlen lépést sem tesznek a jobb fellépésért. De ha adódik egy félreérthető helyzet, ők is férfiként reagálnak, nem barátként.

Különben is: az egyik mindig többet érez. Húsz évvel ezelőtt mesélhettem volna neked arról az osztálytársról, akivel négy évig a kajánkat is megosztottuk egymással, és ő írta a földrajz leckémet, én meg az ő németjét, és mindketten mással jártunk. Mígnem egyszer a tornaöltözőben egy játék közben valahogy az ölébe kerültem és egy pillanat alatt változott meg minden. Vagy az egyetemen arról a fiúról, akivel lehetett világot megváltani és csavarogni a pécsi éjszakában, és aki egy év után egyetemet váltott, mondván, hogy én őt nem veszem észre, mint férfit. Azt hittem, barátok vagyunk.

A férfi – nő barátság felnőtt verziójában is gyakran hallunk olyan pletykákat, hogy az összejáró, együtt nyaraló házaspárokból az egyik fél egyszer csak elballag a másik férjével, feleségével.

De még érdekesebb manapság a kamaszok világa. Sokat foglalkozom tinédzserekkel a praxisomban. Egyrészt, mert elképesztően nehéz útkereséseket élnek át, másrészt pedig mert érdekel a lelkük. A téma szempontjából a korosztályukban egy nagyon érdekes, de morálisan meglehetősen furcsa trend alakult ki az elmúlt években. A középiskolás korosztályban ugyanis az a menő, hogy nem vállalnak fel valódi kapcsolatokat. A külső szemlélő számára osztálytárs, barát pedig néha nem csak az. Lefekszenek egymással, de nem csinálnak közös, kézenfogós programokat, nem szabad a másikat számon kérni, ha randizik valakivel, ez az íratlan szabály. A közösségi médiák – nem a facebook, ahol a szülők is fent vannak – tele vannak olyan megosztásokkal, fotókkal, amik a „just friends”  – csak barát állapotot szemléltetik, egyértelműen szexuális tartalommal. Mindez a Tumblr-en, Weheartit-en, Twitteren jelenik meg. ( Itt tudatnám a facebookon a kamasz gyereküknek  lájkoló és kommentelő anyukákkal, hogy ha szeretnék tudni, mi zajlik a lányuk / fiúk fejében, azt a többi közösségi portálon tudják csak megnézni, mert a facebookról a kamaszok kivonultak, túl sok ott a szülő…) A Tumblr például senkit nem tilt le szexuális tartalom miatt, a Weheartit pedig a tinilányok kedvenc képmegosztó felülete.

Az itt látható kiírások, képek mutatják ezt a – felnőttek számára amorális, vagy immorális – tendenciát. A just friends állapot viszont megviseli az egyik felet, többnyire a lányt, ez kiderül ezeken a felületeken. A lányok párkapcsolatot akarnak, igazi andalgós, moziba járós, folyosón ölelkezőst. De ha csak a just friends jut, akkor (méltatlanul) belemennek, és a Tumblr-nek sírják el a bánatukat.

Ez aztán az egyetemista évekre elmúlik. A csak barát valóban csak barátot fog jelenteni, és alakulnak ki tényleges párkapcsolatok, addigra látják be, hogy a just friends megalázó, nem értékes és pont az hiányzik belőle, ami a legfontosabb: az intimitás.

Hoppá, nem válaszoltam a kérdésre, van-e barátság férfi és nő között. Van. Nincs. Láttam már olyat. Átéltem már barátságnak álcázott szerelmeket. És van igazi jó barátom, aki férfi. Egyszóval van is, meg nincs is. Vonjuk ki belőle a kémiát, adjunk hozzá egy csipetnyi közös érdeklődést, pár év közös munkát, vagy iskolát, és megkapjuk a végeredményt. Csak nehogy egyszer kiderüljön, hogy a másik fél egy kicsit többet akart…

Borsos-Kőszegi Erika
pszichológus

Written by erika

Leave a comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..