A családon belüli erőszakról – megint A Családon Belüli Erőszakról – Megint Full view

A családon belüli erőszakról – megint

„Még nem voltam a felesége, amikor először megütött. Sírva könyörgött, hogy bocsássak meg, virágot hozott. A második pofonnál éppen a gyerekünkkel voltam várandós. Több pofonra nem volt lehetősége. Mindenkinek azt ajánlom, ne adjon lehetőséget a többire, mert addigra késő lesz ”

Minden ötödik nőt bántalmaznak ma Magyarországon. Mindenki hallgat. Mindenki hallgat?
Persze, hogy először nem mondod el. Leestél a lépcsőn. Kibicsaklott a bokád. Megcsúsztál a kádban. Még akkor is tartod magad, amikor már látod a környezetedben, hogy mindenki tudja, de egyszerűbb elfogadni a hazugságot, mint segíteni kitörni. Talán sosem mered elmondani. De akkor lehet, hogy belehalsz. Vagy így, vagy úgy.
A legtöbb erőszaktevő képes elhitetni az áldozatával, hogy ő a hibás. „Kiprovokálta” a verést, nem végezte el a dolgait, rosszul csinált valamit. Itt kell először elgondolkodni: ilyen nincs! Egyetlen hibás fél van: az, aki üt. Nincs olyan tett, olyan viselkedés, ami alapot adhatna az erőszakra. Az első lépés az, hogy ne hidd el, hogy hibás vagy.
Az, aki egyszer ütött, ütni fog többször is, ezt bizonyítják a beszámolók és a statisztikák, valamint azt is, hogy a bántalmazás mértéke az idő előrehaladásával nő. A bántalmazott nők után a gyerekek jönnek, tehát aki nem lép ki a kapcsolatból, feltehetően előbb-utóbb a gyermeke biztonságát is kockára teszi.
Mindig van megoldás. Egy méltatlan, erőszakkal teli kapcsolatban maradni egyenlő a mentális állapot romlásával, az önbizalom csökkenésével, a fenyegetettség miatt fellépő állandó stresszel. Számtalan olyan szervezet, és hatóság létezik, amely igenis tudomást vesz a családon belüli erőszakról és igyekszik segíteni.
Segélyvonal, átmeneti otthonok, rokonok, barátok, a rendőrség segítségével igenis ki lehet törni a veszélyeztető helyzetből. Magyarországon az erőszakot elkövető férfiak ellen távoltartási végzés is kérhető már, amelyet ha megsért az elkövető, elzárással büntetik.
Lépj ki belőle. Most.

Néhány információ a segítségkéréshez:
NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesület
Bántalmazott nők és gyerekek segélyvonala: 06-80-505-101 (hétköznap este 6 és 10 között)
Postacím: 1447 Budapest, Pf. 502.
E-mail: info@nane.hu ** Internet: www.nane.hu

www.aldozatvedelem.lap.hu

Borsos-Kőszegi Erika
pszichológus

Written by erika

Leave a comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.