Könyvajánló: Karin Altvegen: Szégyen B1258704 Full view

Könyvajánló: Karin Altvegen: Szégyen

A Szégyen egy okos könyv. Nagyon jól szerkesztett, nagyon jól felépített, és eléri, hogy az olvasó figyeljen rá. Beszippant, felzaklat, gondolkodásra késztet. Nem krimi, hanem dráma, de persze magán hordozza a skandináv jegyeket.

B1258704

Két magányos nő harca ez a regény a magánnyal, a múlttal, önnön démonaikkal. A páros fejezetekben Maj-Britt, a páratlan fejezetekben Monika sorsa bontakozik ki előttünk. Nem vidám könyv, de mindenképpen érdemes elolvasni, mert akár tükörként is funkcionálhat. Az egyik élet sikeresnek tűnik, hiszen egy, a hivatásában sikeres ember képét rajzolja meg, a másik reménytelennek, mert egy önmagával kibékülni képtelen nő alakját festi meg. Ám hamar kiderül, hogy a sikeresség korántsem egyenértékű a kiegyensúlyozottsággal, a harmóniával, mint ahogy az is egyértelművé válik, hogy semmi sem az, aminek látszik.
A könyv cselekménye szinte másodlagos, hiszen a lélektani oldal olyannyira erős. Olvasás közben akaratlanul is felötlött bennem, hogy erről a témáról ilyen mélyen írni valóban lehet úgy, hogy a szerző maga nem mizantróp? Nos, a választ nem tudom, de mindenesetre örülök, hogy Altvegen megírta ezt a regényt, mert ismét egy olyan témáról olvashatunk minőségi művet, ami bizony tabunak számít.
A szerző eddigi könyvei is meggyőzőek voltak, ám azok alapvetően a krimi műfajába sorolhatóak, még akkor is, ha nem mindegyikben volt gyilkosság vagy halál, ez utóbbi viszont egy fajsúlyos dráma, nagyon emberi módon megalkotva.
A kötetért köszönet az Animus kiadónak.

Dobos Attila

Fordította: Dobosi Beáta
Kiadó: Animus
Megjelenés éve: 2014
Terjedelem: 288 oldal

Written by erika

Leave a comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.