• elomagazin  /
  • Könyv   /
  • Jonas Jonasson: Gyilkos-Anders és barátai (meg akik nem azok)
Jonas Jonasson: Gyilkos-Anders és barátai (meg akik nem azok) Jonasson Full view

Jonas Jonasson: Gyilkos-Anders és barátai (meg akik nem azok)

A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt megvolt? Igen? Oké. Az analfabéta, aki tudott számolni is megvolt? Igen? Oké. Akkor meg minek olvasod ezt az ajánlót? Húzás egy könyvesboltba, levenni a polcról a Gyilkos-Anders és barátai (meg akik nem azok)-at, fizetni, hazarohanni, és olvasni!

Mi újat mondhatnék én, ha már ismered Jonasson előző két agymenését? Itt a harmadik, csalódás kizárva, rekeszizomtorna indul, és ennyi.
Ja, hogy van olyan, aki még nem ismeri a szerző egyik könyvét sem? No, akkor kezdd ezzel (vagy bármelyikkel, mert mint említettem, csalódás kizárva, ha egy igazán vicces kikapcsolódásra vágysz, és ha még nem mondtam volna: a rekeszizmoknak – nem, a rekeszizom nem az, ami akkor lép működésbe, amikor a műanyag alkalmatosságban egyberakott söröket emeled fel – is igen jót tesz), és lesz néhány kellemes órád.
Mit szólnál egy olyan recepcióshoz, aki nagyon nincs a helyén karrierileg, és sokkal többre vágyik, főleg, mert ha a néhai nagyapja haladt volna a korral, akkor az unokája akár milliomos lehetne nem önerőből?
Mit szólnál egy bűnözőhöz, aki a börtönből kiközlekedve elhatározza, hogy jó útra tér, ám roppant könnyen visszakanyarítható a bűn jól ismert ösvényeire?
Mit szólnál egy nőhöz, aki lelkész, de úgy isten igazából (-ban) nem hisz?
Nos, ez a hármas olyan tervvel áll elő (jó, a terv a két nem bűnöző agyából pattan ki), ami könnyen, gyorsan, bár némi brutalitást igényelve biztosítja a vagyonszerzést. Végtagtörészeti vállalkozást indítanak, merthogy erre legalább akkora igény mutatkozik egy fejlett társadalomban, mint a templom melletti kocsmára a kistelepüléseken.
Jonasson ezúttal is hozza a szintet. Simán lehet filmet készíteni ebből a művéből is, és a karakterei megint szinte lemásznak a lapokról. Magyar részről pedig: Kúnos László harmadszor is jól vizsgázott.
Ja, és a borító ezúttal is odavonzza a tekintetet.
Szép munka! (És a haskockásításért pedig még csak felárat sem kell fizetni.)
A kötetért köszönet az Athenaeum Kiadónak.

Dobos Attila

Fordította: Kúnos László
Kiadó: Athenaeum
Megjelenés éve: 2015
Terjedelem: 380 oldal

Written by erika

Leave a comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.