• elomagazin  /
  • Életmód   /
  • “Szerelőaknából néztem végig az irodalmat” – Pénzből érték Lackfi Jánossal
“Szerelőaknából néztem végig az irodalmat” – Pénzből érték Lackfi Jánossal 14483944_1344948882212412_1249075194_n Full view

“Szerelőaknából néztem végig az irodalmat” – Pénzből érték Lackfi Jánossal

Betekintés az írói pálya visszásságaiba, nyers vélemények, valamint levélrészletek klasszikusok kezei közül – ezek fogadtak minket az utolsó szeptemberi csütörtök estén a Képmás magazin szervezésében. Az irodalmi beszélgetésnek ezúttal a Várkert bazár falai adtak otthont, amit nevezhetünk csupán bemelegítésnek is, a sorozat ugyanis folytatódni látszik, mindössze a szereplők váltakoznak majd az előadások folyamán.

14508628_1344948898879077_1717119436_n

A téma jellemzően az volt, tulajdonképpen megéri-e lelkes irodalmárnak lenni egy kapitalista világ kellős közepén. A vélemények természetesen megoszlóak, de alapvetően egy valami mindenki számára világos: az irodalom még mindig nem tartozik a legjövedelmezőbb bevételi források közé. Miértjéről Lackfi János ismert, valamint elismert kortárs polihisztort kérdeztük.
A technológia fejlődésével egyre több dolog érhető el az interneten, az egyes irodalmi programok keretein belül ingyenesen látogathatunk különféle beszélgetéseket és dedikálásokat, a könyvek pedig már egyszerűen letölthetők akármilyen elektronikus eszközre. Levonva a tanulságot, sokkal inkább az örömszerzés a fő cél az írással, nem pedig a kenyérkeresés, de akkor felmerül a kérdés: mi az oka annak, hogy mégsem csak a saját kis fiókunknak írunk? Lackfi János meglehetősen remek hasonlattal adott választ a bennünket foglalkoztató kérdésre: “Olyan ez, mintha pizzafutár lennék, és imádnék motorozni. Napokig csak motoroznék, azt csinálnám, amit szeretek, de csak kisebb része lenne az, amikor ezzel jót is teszek a társadalomnak; amikor odaadom nekik a rendelésüket.”
Mesélt még pályafutása kezdetéről, hogy szülei miatt hogyan nézhette végig “szerelőaknából” az irodalmat, és kifejtette véleményét arról, hogy a művészetek zöméért nem jár kellő pénz formátumú elismerés. Ugyanakkor megállapítottuk, hogy még ha a könyvek eladásából nem is, az egyéb forrásokból és jogdíjakból befolyt összeg nem elhanyagolható.
Mi ugyan megoldást még nem találtunk a művészek tartós támogatására, de részt vehettünk egy rendkívül érdekes beszélgetésben, amely nem csak az irodalom, de a zeneipar fejlődését is bemutatta a pénzorientált mindennapok tükrében.
Szauer Lilla

Written by erika

Leave a comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.