• elomagazin  /
  • Könyv   /
  • Könyvajánló: Gerencsér János: Kósza utak legendája
Könyvajánló: Gerencsér János: Kósza utak legendája 1305401 Full view

Könyvajánló: Gerencsér János: Kósza utak legendája

Számomra időutazás volt ez a mű. Nem pusztán azért, mert régi korok történéseit meséli el, hanem mert a stílus, a nyelvezet olyan veretesnek tűnt, ami manapság nem jellemzi a regényírókat. Itt valóban beszélhetünk olvasásélményről, mert olykor nem is a történet fordulatai, hanem az írásmód adott valami pluszt, ami miatt egyszerűen jólesett az olvasás.

Ám maga a cselekmény is érdekes volt. Két szálon követhetjük a történéseket. Egyiken egy menekülni kénytelen hercegnő és az őt kísérő, hű testőr kalandjait, a másikon egy trónfosztott király magányos útját olvashatjuk.
Tanúi lehetünk átalakulásuknak, ahogy a vidéket járva kénytelen-kelletlen alkalmazkodnak a jobbágyok életéhez. Talán itt éreztem azt, hogy túl könnyen fogadják el a szegénységet, túl könnyen hagyják maguk mögött addigi életüket. Legalábbis számomra annak tűnt, hogy a makrancos, akaratos, sőt elkényeztetett ifjú hölgy szinte egyik napról a másikra beilleszkedik a közösségbe, és agyagkorsókat készít, kordét húz (igaz, ott a makacssága a kulcs).
Gerencsér János nagyszerű érzékkel alkotta meg úgy a regényt, hogy a két nézőpont mindig érdekes maradjon, mindig legyen ott bennünk a kíváncsiság, és közben észrevétlenül megkedveljük a mű végére nagyon is emberivé váló szereplőket.
Földi Andrea nevét is meg kell említsem, hiszen egy nagyon hangulatos, nagyon szép borítót komponált ehhez a fiktív történelmi regényhez, amit bátran ajánlok a mind a fiatalabb, mind a felnőtt olvasók figyelmébe.

A kötetért köszönet az Athenaeum kiadónak.A kötet szerzője sajnos a megjelenés előtt elhunyt. Ajánlónkkal az emléke előtt tisztelgünk.

Dobos Attila

Kiadó: Athenaeum
Terjedelem: 317 oldal
Megjelenés éve: 2017

Written by erika

Leave a comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.