Élet, halál, rohammotor- az Open Road Fest adománygyűjtést szervez

Az Open Road Fest idén a Magyar Mentőmotor Alapítványt támogatja. A fesztivál célja: egy új mentőmotor árának összegyűjtése, amivel egy újabb mentési “vakfolt” válna színessé. A mentőmotorosok minden nap versenyt futnak az idővel, és a halállal, mégis fele annyi rohammotor van, mint amennyire szükség lenne. A Magyar Mentőmotoros Alapítvány elnöke Varsányi Zoltán beszélt a mentőmotoros mindennapokról.


Hat motor, 93 000 négyzetkilométer, 2640 riasztás, ahol minden pillanat számít. Támogasd a Mentőmotorosok áldozatos munkáját! Az adományozáshoz a fesztivál belépő mellé vásárolj egy támogatói vouchert a fesztivál webshopjában, amellyel segítesz, hogy egy lépéssel közelebb kerüljön a kitűzött cél: egy új mentőmotorra elegendő pénz összegyűjtése. Az Open Road Fest kiemelten fontosnak tartja, hogy a motoros közösséget, illetve a fesztiválozókat arra bátorítsa, hogy támogassák a jótékonysági akciót, hogy támogassák a Mentőmotoros Alapítványt. Még egy motor, még egy esély az életre!
Hiszen képzeld csak el, hogy egy hatalmas karambol szemtanúja vagy a belvárosban, a percek ólomlábakon vánszorognak, és még mindig nem hallod a sziréna megváltó hangját, mert a sűrű forgalomban a mentőautó el-elakad. „Minden perc számít. Az életveszélyes sérülést szerzett betegek túlélési esélye, gyógyulási ideje, és annak sikeressége ugyanis azon múlik, hogy az első 10 percben milyen ellátást kapnak”- avat be Varsányi Zoltán. „Ilyen esetekre való a motor, hogy magas színvonalú ellátást nyújtson, és pillanatok alatt a helyszínre érjen.” Mit jelent ez esetben a pillanat? A legnagyobb tumultus idején is 7-9 percet.
A mentőmotorok legnagyobb előnye, hogy gyorsak, és minden megvan rajtuk, ami egy rohamkocsiban is megtalálható. „Alapvetően egy rohamkocsi szintű felszerelés van a motorokra összezsúfolva, mindenből a legkisebb, leg high-techkebb dolgokat kell megtalálni, hogy elférjen. A motorokon található olyan speciális vérzéscsillapító, kötszer, amit a hadsereg is használ, és pillanatok alatt állít el vérzést”- részletezte az elnök. A motorokra kerülő felszerelés közel 40 kilogramm, csak a városi mentőrobogókon található eszközök nyomnak 28-30 kilogrammot.
„Ha egybe nézzük, 10-12 millió forintba kerül jelenleg egy motor mentőmotorrá alakítása. Ebből maga a motor 4-5,5 millió forint, a matricák és a műszaki átalakítás, a megkülönböztető jelzés, további egy millió forint, és akkor még nincs felszerelve mentési eszközökkel.” A flotta jelenleg három nagymotorból és három robogóból áll, viszont jóval többre lenne szükség. „Az én vágyálmaimban 30-35 motor szerepel, ez a mennyiség gond nélkül elhelyezhető és szakmailag indokolható lenne. Mindhárom típusú motorra szükségünk lenne. Most lehet az 1%-okról dönteni, jó volna, ha az emberek a mi javunkra döntenének”– mondta Zoltán.
A Magyar Mentőmotor Alapítvány 2009-ben alakult, és azóta több ezer életet mentett. Csak a tavalyi évben 2460 riasztás érkezett hozzájuk, és egyéni rekordot is felállítottak: egy 46 kilométerre lévő balesethez, kevesebb, mint húsz perc alatt értek ki. „Évről évre egyre növekszik ez a szám. Ha napi átlagot kéne vonni, akkor a mentőrobogók 6-9 riasztáshoz mennek ki a fővárosban 12 óra alatt, míg a mentőmotornál alacsonyabb ez a szám, 3-5 esetre tehető.
A Magyar Mentőmotor Alapítvány az Open Road Festen is ott lesz, ahol nem csak mindennapi munkájukról mesélnek, hanem elsősegély oktatást is tartanak. „Megfogható módon ott leszünk. Várunk mindenkit.”

Related Posts

Hoppá, az Open Road Fest is meglépte…

Szó szerint szuper jegyakciót villantott a Harley-Davidson Open Road Fest. A trendeket és a fesztiválozók igényeit követve egy limitált számú Super Early Bird jegycsomaggal áll…

Harley On Tour! – Budapesten

Ha nem is vallják be maguknak, biztosak lehetünk benne, hogy sokan egész életükben álmodoznak egy igazi Harley-Davidsonról; van, aki a sportstereket imádja, és van, akit…

Bemutatták az új Harley Davidson modelleket!

Alig köszöntött be a tavasz, a Harley-Davidson máris 3 új modellt mutatott be. A legendás márka új modelljeiben találkoznak a hagyományok és a high tech.

A Harley-Davidson is beszáll a Formula E-be

Társul a Harley-Davidson és az Envision Virgin Racing. A világ egyik legelismertebb márkája, a Harley-Davidson társul a párizsi E-Prix legrangosabb Formula E csapatával az Envision…