Hevesi Judit-Weiler Péter:Holnap ne gyere!

Sajátos kiállítást látott a képzőművészet és versszerető érdeklődő március 30-án, az Andrássy u. 66-ben. Hevesi Judit új kötetét, a Holnap ne gyere című könyvet Weiler Péter képeivel állította ki a két alkotó a galériában. Aki látta, érti, miért nem fért be este hétre már egyetlen ember sem a zsúfolásig megtelt kiállítóterembe. A versek és a képek megtekintése után tényért törhettek a résztvevők. Igazi tányért, igazán erőből, ha kedvük volt.

Weiler Péter az a performance-művész, aki mindig meglep minket valamivel. Előző nap vörös szőnyeget terített a CEU épülete elé, hogy kifejezze tiltakozását az egyetemet ért kormánytámadás miatt. De felavatta már minden magyar szobrát, és láthattuk az egészségügy állapotára felhívó, hullazsákká átalakítható kórházi pizsama demonstrációját is a Jahn Ferenc Kórház előtt.Képei meghökkentően élesek, olyan határok, amelyeket vers sosem lépne át. Talán ezért is volt a képek és a versek találkozása olyan lenyűgözően harmonikus.

Judit régi barát. A fiatal, briliánsan tehetséges költő a Corvina Kiadó munkatársa, akinek első kötete, a Hálátlanok búcsúja hatalmas sikert aratott 2015-ben. Tartalma a gyászhoz, az elmúláshoz kötődött, mély volt és sebeket ejtő.

A Holnap ne gyere című kötet címében már jósolja, hogy máskor se, mert végre letettelek, végre túl vagyok egy hordhatatlan, cipelhetetlen szerelmen, annak minden emlékével, szépségével és rútságával együtt. De nem ítél. Mesél fájdalomról és örömről, de nem ítél. Soha nem értettem a Juditban lakozó jóságot, amely úgy üt át a papíron, mint a vér.
Olyan versek ezek, amiket mondanék én is, amiket mondtam volna, vagy mondani fogok majd valamikor. Olyanok, amikben a mögötte lévő érzéseket nyeli az ember évekig, míg felszínre törnek, erősen, és szelíden-lágyan, dermedtre változtatva az olvasóit. Benne a szerelem eleje és vége, értelme és értelmetlensége.

Picasso azt mondta, a művészet lemossa a lélekről a mindennapok porát. Így is volt.
A kiállításon befolyt bevétel egy része a Bátor Tábor támogatására fordított összeggé vált.

A kötet megvásárolható a könyvesboltokban, a Magvető Kiadó kiadásában.

Written by erika

Leave a comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.