ÖT DOLOG, AMIT NEM TUDTÁL A PULYKÁRÓL

A magyar konyha egyik kedvelt alapanyaga a pulykahús, mégis az utóbbi időben méltatlanul háttérbe szorult. Pedig rengeteg jó tulajdonsága van ennek az alapanyagnak, kezdve azzal, hogy zsírszegény és fehérjében gazdag. Összegyűjtöttük, miért érdemes ezt a szárnyast választani sütéshez, főzéshez.

 

Szemrevaló szárnyas. Ki gondolná, hogy a pulyka a legszemrevalóbb a szárnyasok között? Márpedig a top 10-ben szerepel a szemvédő ételek listáján, a kiemelkedően magas cinktartalmának köszönhetően. Ráadásul a húsban található niacin (B3-vitamin) segít a szürkehályog megelőzésében. A pulyka tehát ízletesen tesz éleslátóvá!

 

A legsoványabb hús. Egy pulyka kétharmad részben fehér húsból áll, ezért egészségesebb, viszont tömörebb és ízletesebb, mint például a száraz csirkehús. Ráadásul a „nagyüzemi” csirkével ellentétben legalább 6 hónap, mire felnő, így van ideje természetesen fejlődni, és magába gyűjteni a tápanyagokat. A pulyka melle a legsoványabb húsok közé sorolható, így zöldséggel, gyümölccsel kombinálva remekül beilleszthető a kiegyensúlyozott, egészséges étrendbe. Zsírtartalma nem éri el az egy százalékot, így egy könnyed, nyári grillpartyra is remek választás lehet.

 

Szántóföldtől az asztalig. Létezik garantáltan minőségi pulykahús, így akiknek az is fontos, hogy tudják, honnan jön a húskészítmény, és mit tartalmaz, azok is biztosra mehetnek. A pulykahúsban piacvezető Gallicoop szakemberei egy olyan zárt rendszert alakítottak ki, ahol a szántóföldtől a terített asztalig minden munkafolyamat kontrollált. Mindenki biztos lehet abban, hogy a hazai takarmánnyal etetett, Magyarországon tenyésztett és tartott állatokból készített pulykahús termékek minden előírásnak megfelelnek. Visszakövethető a pulykahús származása is, ami 100%-os garanciát jelent a biztonságra, a minőségre és a finom ízekre.

 

Triptofán. Sokan hangulatevők, érzelmi evők vagy stresszevők, és ahogy probléma adódik, rögtön az evéssel vigasztalják magukat. Számukra is van egy jó hírünk! A triptofán tartalmú élelmiszerek – a szerotoninszint csökkentésével, illetve a melatoninszint emelésével – segítenek az idegrendszer megnyugtatásában. A pulyka szuper triptofán forrásnak számít, így még a hangulatot is javíthatja. Nyilván a csokival nem vetekszik, de az biztos, hogy egészségesebb.

 

Miért nem eszünk pulykatojást? Bár a pulykahús jól ismert, a pulykatojás kifejezetten ritka fogásnak számít, és nagyon is ehető. Az íze közel áll a tyúktojáséhoz, a mérete viszont annak a másfélszerese.

 

A 19. század végéig még az éttermek is szívesen dolgoztak vele, azóta azonban szinte teljesen kiveszett a konyhánkból. Ennek az az oka, hogy egyrészt a pulyka ritkán rak tojást, miközben több helyet és több táplálékot is igényel, mint egy csirke. Ha tehetjük, szerezzünk pulykatojást, és próbáljuk ki!

Related Posts

Pulykahússal könnyebb az életmódváltás

Az újév után néhány héttel még kitartanak a fogadalmak, és sokan igyekeznek egészségesebb életmódot folytatni idén. Az egyik legfontosabb változás általában a táplálkozás: cukros, lisztes,…

DESSZERT, BŰNTUDAT NÉLKÜL

Közelednek az ünnepek, és ilyenkor még az egészségtudatos életmódot folytatóknak is kijár egy kis finomság. Ha Te is közéjük tartozol, akkor a Scitec Nutrition legújabb,…

5 szuper őszi zöldség és gyümölcs, amely nagyszerűen kombinálható pulykával

Megérkezett a hűvösebb ősz is, ilyenkor egyre inkább kívánjuk a tartalmas, főtt ételeket, mégsem szeretnénk tönkre tenni tavaszi-nyári diétánk eredményét. A dietetikusok által ajánlott zsírszegény…

HA CUKORBETEG VAGY, AKKOR ERRE NAGYON FIGYELJ A BOLTBAN!

Megszűnnek a boltokban a diabetikus polcok és eltűnik a termékekről a diabetikus jelölés – a narancssárga kör – július 20-a után. A diabetikus piktogramot azért…