• elomagazin  /
  • Könyv   /
  • Twin Peaks est és új főszerkesztő az Athenaeum élén
Twin Peaks est és új főszerkesztő az Athenaeum élén 20030658_1724648460918820_359788479_n Full view

Twin Peaks est és új főszerkesztő az Athenaeum élén

Szurovecz Kitti író-újságíró, valamint meghívott vendégei, Klág Dávid újságíró, az index.hu kulturális rovatának vezetője (és persze nagy TP-rajongó), Hujber Krisztián, a David Lynch magyar rajongói oldal alapítója, illetve az Athenaeum Kiadó igazgatója, a Twin Peaks titkos történetének szerkesztője, Szabó Tibor Benjámin beszélgetett a sorozatról a Lurdy Ház Líra-Móra Könyvesboltjában szombaton este.

A Twin Peaks kultusz, a Kiadó által ősszel megjelenő új könyv, valamint a HBO csatornán futó új, harmadik évad uralta a nézők bekapcsolódásával zajló beszélgetést, amelyben valóban sok olyan kulisszatitkot tudtak meg az ott ülők, amelyek birtokában csak igazán elvakult, a sorozatot 1991 óta néző rajongók lehetnek.

Az esten egy, a Kiadó életében jelentős esemény bejelentése is árnyalta: a 88. Ünnepi Könyvhéten nyújtott kiemelkedő teljesítményt követően, ez év júliusától új főszerkesztő irányításával működik tovább Magyarország legnagyobb hagyományú könyvkiadója, a Líra-csoport kötelékébe tartozó Athenaeum szerkesztősége.Az új főszerkesztő a kiadó évadzáró estjén kinevezését.

Az új főszerkesztő a kiadó munkáját eddig szerkesztőként segítő Peiker Éva.A kiadó igazgatója, Szabó Tibor Benjámin elmondta, hogy az Athenaeum egy kivételesen szerencsés helyzetű kiadó a magyar könyvszakmában. „Nekünk nem kell keresnünk se példaképeket, se célokat. A kiadó alapítója, Emich Gusztáv az 1840-es évek elején alapított könyvkereskedést a ma már nem létező Kígyó téren. Alig néhány évtizeddel később az Athenaeum egy nyomdákkal, könyvkiadóval, magazinokkal és napilapokkal rendelkező óriási korporáció volt – Magyarország első, modern értelemben vett médiabirodalma, a hazai könyvszakma legfontosabb márkája. A múltunk és hagyományaink egyben a magától értetődő céljainkat is kijelölik. Ezek voltunk – és ezek leszünk újra.”

Az Athenaeum jelenleg évi száz címet gondoz, a régi kiadóház törekvéseit követve a presztízs és populáris kultúrában egyaránt jelen van könyveivel, éves nettó árbevétele meghaladja a 300 millió forintot.

Peiker Éva a fejlődést és a folytonosságot emelte ki szakmai törekvései közül. „Amióta az Athenaeumnál dolgozom, sokat alakult a kiadó profilja, évről évre egyre több hazai szerző könyvét hozzuk, és egyre izgalmasabb címekkel jelentkezünk. A történelmi regények mellett a társadalmi témájú kéziratok és igényes lektűrök száma is növekszik. Bíró Szabolcs, Tóth Csaba és Szurovecz Kitti csupán néhány név a sok közül, akikre mind büszkék vagyunk.”

Written by erika

Leave a comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.