• elomagazin  /
  • Könyv   /
  • Könyvajánló – Grecsó Krisztián: Harminc év napsütés
Könyvajánló – Grecsó Krisztián: Harminc év napsütés grecso_harmincev_web Full view

Könyvajánló – Grecsó Krisztián: Harminc év napsütés

Grecsó Krisztián új könyve, a Harminc év napsütés olyan, mint egy varázslatos kalendárium, benne a velünk élő múlt kiismerhetetlen történetei, amely az olvasók legszemélyesebb emlékeit idézik.

„Ahogyan a térben vannak kijelölt helyek – nekem a szülőfalum legelébb, és a bőségében is udvariasan falusias Békéscsaba, az egyszer fukar, máskor bőkezű Szeged, ahol az alma mater szorított a keblére, akár egy szilaj özvegyasszony régen látott unokaöccsét –, szóval ahogy a térben léteznek megszentelt helyek, úgy az idő is kifesti magának a legfontosabb pillanatokat.”
Grecsó Krisztián írásai ezeket a fontos pillanatokat rögzítik: a balatoni nyaralásokat Juszti mamával, a közös titkokat, a szilvalekvár ízét, amelyben ott a hadifogságból hazatérő nagyapa emléke, a dinnyézés „hétköznapi káprázatát”, a gimnáziumi zenekar suta dalszövegeit, a fűtetlen albérletet és a legszerelmesebb ételeket. Történetei legszemélyesebb emlékeinket idézhetik fel: a szabálytalan karácsonyestéket, az önálló élet első bizonytalan lépéseit, a hosszú vágyakozásokat és a rövid találkozásokat. Ahogy barátok vagy ismeretlenek találkoznak össze egy újlipótvárosi kocsmában, a piacon, a taxiban, az új pillanat felidéz, előhív egy kellemes, akár elfeledett régit. A szerzővel ismerős terepen barangolhatunk, mégis minden más. A falu és a város közötti kulturális váltások megélése, a helyekhez és helyzetekhez való visszatérés ambivalenciája most is ott van az írásokban, de mindent közelről látunk, így a történetek egyszerre komikusak és drámaiak.
„Amikor meghalt a nagyapám, anyám után én is végigolvastam az összes füzetet. Harminc év napsütése, átlaghőmérséklete, felhőátvonulása. Minden nap időjárása gondosan lejegyezve, rajzolt, dőlt betűkkel írva, milyen színű volt az ég. Olyan volt, mint egy gyönyörű, felemelő és végtelen mantra. Akárha egy csendes kalendáriumot találtam volna az életünkről, amelyben – nem kell az a hízott egó – mi nem vagyunk benne” – olvasható Csendes kalendárium című tárcában. Grecsó a saját „csendes kalendáriumát” írja meg, benne úgy követik egymást a kitörölhetetlen emlékek, ahogy a nagyapa füzeteiben a mezőgazdasági munkák szempontjából fontos események: az eső, a napsütés és az átlaghőmérséklet.
Grecsó Krisztián Szegváron született 1976-ban. József Attila- és Aegon Művészeti Díjas író. A Bárka és a Nők Lapja egykori szerkesztője nyolc éve az Élet és Irodalom rovatvezetője, Újlipótvárosban él. Írt regényt, novellát, verset, hírlapot, szövegkönyvet, dalt és drámát. Első tárcakötete, a Harminc év napsütés szeptember 18-án jelenik meg.

Grecsó Krisztián könyvét szeptember 18-án vehetik kézbe az olvasók, és aznap 17 órától dedikáltathatják Budapesten az Írók boltjában. Az esemény a facebookon: https://goo.gl/Nbec9z

A könyvből részletek hangoznak el a Magvető Caféban szeptember 19-én Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert zenés pódiumestjén. Jegyár: 2900 Ft Az esemény a facebookon: https://goo.gl/Eu8HPb

Kiadó: Magvető

Written by erika

Leave a comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.