• elomagazin  /
  • Életmód   /
  • „Kimondanának minket a szavak, de a torkukon akadunk” – Závada Péter: Roncs szélárnyékban
„Kimondanának minket a szavak, de a torkukon akadunk” – Závada Péter: Roncs szélárnyékban zavadapeter Full view

„Kimondanának minket a szavak, de a torkukon akadunk” – Závada Péter: Roncs szélárnyékban

Závada Péter immáron harmadik verseskötete látott napvilágot, a Jelenkor kiadó gondozásában. Ezen verseiben ezúttal elzárkózik a személyességtől, és egy teljesen új perspektívából jeleníti meg az idő és a nyelv olykor kaotikus rendszerét.

Legfőbb jellemzője a közel és a távol folyamatos váltakozása, az önszemlélet keveredése a külvilágra helyezett hangsúllyal, és még ha személytelenebbül is, a növény és állatvilág precizitásán át mégis hihetetlenül emberi szövegek tárulnak elénk. A különböző ciklusok más-más szemléletmódokból tevődnek össze, így egyszerre válhatunk például egy kietlen tengerpart, valamint egy türelmes puskalövés részeseivé. A rendszeres ismétlődésen és nyomatékosításon át gyakran ötvözi a megismerést a teljes tudatlansággal, ugyanígy paradoxonok hada, miképp ebben a kis utópikus közegben felsorakoztatja a kételyeit a már biztos pontok mellé. Fókuszában a vizualitás áll, a képiség valósághű természeti eszközökkel éri el a kívánt hatást. Ezen képek halmozása zavaros, mégis nyugalmat árasztó jelenléte megköveteli, hogy a már-már elcsépelt toposzokat egészen új kontextusban alkalmazza költészete során. Szerkezetét tekintve gondosan strukturált, kellő pontossággal felépített sorok, ahol most már nem csak állítani, de kérdezni is mer, egy-egy jól célzott kérdéssel pedig egészen szokatlan atmoszférát kölcsönöz a leírtaknak. Ebben az önmagához képest is érett kötetben szemmel láthatólag a költő csak úgy van, miközben egy egészen más, idealizált világ működik a fejében.
A könyvvel legközelebb a Margó Irodalmi Fesztiválon találkozhatunk október 22-én, amely egy ingyenes, dedikálással egybekötött bemutató lesz a Teslában. Ezt követően érdemes október 30-án ellátogatni a Müpába, ahol Literárium néven futó Závada Péter-est kerül megrendezésre, ami már nem csak a szerző új kötete köré szerveződik, hanem egész költői pályáját igyekszik szemléltetni. Az est olyan neves művészek közreműködésével jön létre, mint Hajduk Károly és Szelevényi János, az eseményt pedig Jánossy Lajos moderálja majd.
(3)

A törmelék-beszéd,
ahogy hozzád szól egy sarok,
az árnyék nyájasságával,
a repedések marasztalásával.
Magadra zárod a szád,
mint egy dobozt,
amiben csak te vagy,
és megint, egyre beljebb.
(A súgó)
Závada Péter
Roncs szélárnyékban
Megjelenés éve: 2017
Terjedelem: 92 oldal
Méret: 126 x 206 mm
Kötés: KARTONÁLT
ISBN: 9789636766603
//A fénykép a Jelenkor kiadó érdeme//

Szauer Lilla

Written by erika

Leave a comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.