5 tipp az otthoni világításra, ami jó hangulatot biztosít

A villanyszámla és otthonunk hangulata is attól függ, miként választunk a korszerű, energiatakarékos világítási megoldások közül. Lumenek, kelvinek és okoslámpák szegélyezik utunkat az áruházakban. B. Molnár Erzsébet kategóriamenedzsert, a Praktiker szakértőjét kérdeztük.

1. Miért a LED?
Az energiatakarékos technológiák között egyértelmű a LED fölénye: ez a legtartósabb és a leginkább gazdaságos is. A kompakt fénycsövekkel ellentétben ezek a lámpák azonnal teljes fényerőt nyújtanak, nem kell bemelegedniük. Ráadásul kedvünkre kapcsolgathatjuk őket fel és le, nem érzékenyek rá. Nem tartalmaznak higanyt, élettartamuk pedig duplája a kompakt fénycsövekének. A szakértő szerint a LED izzó akár egy évtizedre szóló beruházás, ezért ne feltétlenül a legolcsóbbat válasszuk, hanem tartsuk szem előtt a jó ár-érték arányt, és a márkás, több éves garanciát kínáló termékeket részesítsük előnyben.

2. A színhőmérséklet dönt a hangulatról
A világítás meghatározza az adott élettér hangulatát – jó és rossz értelemben is. Ezért minden helyiségbe a megfelelő színhőmérsékletű fényforrást érdemes alkalmaznunk. A 2700 Kelvin körüli melegfehér (sárgásabb) színek bensőséges hangulatot varázsolnak a hálószobába, nappaliba, relaxációs helyiségbe. A 4000 Kelvin körüli hidegfehér (kékesebb) színek élénkítenek, aktivizálnak: ezek a konyhába, dolgozószobába, irodába javasoltak. Sokan sajnos a gyerekszobába is 4000 Kelvines fényforrást használnak, pedig ez kevéssé jó ötlet: az amúgy is aktív gyermek a napfényre emlékeztető kékes színhőmérséklet élettani hatása miatt „túlpöröghet”, és akkor valószínűleg nehezebben tud elaludni.

3. Fényerősség: nem watt, hanem lumen!
Mivel az energiatakarékos izzók esetén egyre kisebb teljesítményfelvétellel állítható elő ugyanaz a fényerő, a watt helyett a fényáram adatot, vagyis a lumen értéket kell figyelnünk vásárláskor: 25W 250 lumen, míg 100W 1521 lumen. A LED-ek előnye, hogy az aktivitástól függően szabályozható a fényerő. Megjelentek olyan típusok is, ahol a fény csökkentésekor melegebbre vált a színhőmérséklet is.

4. Már léteznek okoslámpák is
Már elérhetőek a megszokott billenő falikapcsolókkal (háromféle fényerővel, vagyis 100-50-25%-os teljesítménnyel) három lépésben szabályozható fényforrások, izzók – vagyis nincs szükség átszerelésre, se villanyszerelőre. Ez azonban csak az első lépés: elképesztően széles a tárháza annak, hogy mit tudunk csinálni egy rendszerhez csatlakoztatott, sima lámpaizzónak tűnő okoseszközzel. Távirányítóval állítható például a szín, a fényerő és a színhőmérséklet, de a lámpatest képes lesz zenét is lejátszani. Sőt, a közeli jövőben kapható lesz a telefonon keresztül vezérelt komplett házvilágítás a Praktiker áruházakban is.

5. Az esztétikus fényforrás
Különösen nyitott lámpatesteknél fontos, hogyan mutat maga a fényforrás. Ebben az ún. filament LED-ek mára elérték a tökélyt. E termékek esetén az elektronikát elbújtatták, így a sugárzási szög is közel 360 fokos, valódi üvegbúra mögött „izzószálakra” ültetett LED chipek világítanak hamisítatlan klasszikus hatást keltve.

Related Posts

Karanténszokásokból új életforma

Több mint 10.000 felhasználó megkérdezésével végzett európai felmérést a Samsung, mely bemutatja a koronavírus-járvány és a karanténintézkedések felhasználók értékrendjére gyakorolt hatásait. A legtöbben sokkal jobban…

Lakás festése télen? Semmi sem lehetetlen

A felújítást, festést általában a tavaszi-nyári szezonra időzítjük, de mi történik akkor, ha lakásvásárlás, költözés vagy más halaszthatatlan teendő miatt a renoválást télen kell elvégeznünk?…

Ezek lesznek a legmenőbb kerti trendek idén

Manapság már a kert és a kerti bútorok is lehetnek „okosak”. Távirányítóval különféle színűvé varázsolható kerti kanapék és a különféle ledes bútorok tartoznak a legújabb…

Télen is boldogan, avagy hogy hozzuk be a dán életérzést otthonunkba

A szürke, borongós télben is boldogok a dánok, ennek titka sajátos derűjük, a Hygge. A világszerte népszerűvé vált érzést, Zai Viktória, a Poli-Farbe lakberendezője mutatja…