• elomagazin  /
  • Könyv   /
  • „Bennünk is átértékelődnek a dolgok” – M. Kiss Csaba: Boldogságkönyv
„Bennünk is átértékelődnek a dolgok” – M. Kiss Csaba: Boldogságkönyv ID22-297482 Full view

„Bennünk is átértékelődnek a dolgok” – M. Kiss Csaba: Boldogságkönyv

„Tudták, hogy Magyarország Alaptörvényének szövegében nincs benne a boldogság szó?
Őszintén szólva, fogalmam sincs, más országokéban benne van-e, de hát mire lehet menni egy boldogtalan nemzettel?„

M. Kiss Csaba mindent összefoglal erről a mára már klisévé avanzsált fogalomról úgy, hogy különböző karakterek, személyiségtípusok történeteit sűríti bele könyvébe. A közgondolkodásban úgy van jelen, hogy a magyar nemzet nem éppen a legboldogabbak közé sorolható, éppen ezért is érdekes, hogy közelebbről vizsgálva mégis egyértelműen megvan mindünknek a maga kis sajátos értelmezése a fogalomra.

Ehhez társulnak olykor szívmelengető, máskor egészen elkeserítő tartalmak, történetek emberekről, akikre felnézünk, emberekről, akiket még nem ismerünk eléggé, és legfőképpen rólunk, hiszen mindenkivel tudunk egy kicsit mi is azonosulni. A boldogságra nincs jól bevált recept, csupán az érzékelés szabályozza, mit tekintünk örömforrásnak, hogy a boldogság szó alatt tartós lelki jóllétet, vagy pillanatnyi katarzist értünk éppen. A könyvben megszólaló személyeknek is egészen mást jelent, gyakran kötik a családhoz, még ha néha keserédesen is, hivatásukhoz, mely általában a színészet, valamint az írás, és egészen apró, váratlan történésekhez is.

Komolyság és humor egyvelege, hit, öregedés, alkoholprobléma, és még számos olyan mozzanatai mindennapjainknak, amiket ha túl komolyan veszünk, semmiképp sem a boldogságra engednek asszociálni. Elképesztő önkritikával szólalnak meg többek között az ország legtehetségesebbjei, akiknek, hogyha követjük munkásságukat, külön öröm betekintést nyernünk személyes tereik egyes zugaiba.

Abszolút magával ragadó olvasmány azoknak is, akiknek kevés idejük akad a könyveket bújni, hiszen a különálló kis interjú-szerűségek önmagukban is élvezetes időtöltést biztosítanak. A könyv végére ideális esetben bennünk is átértékelődnek a dolgok, megfogalmazódik a saját boldogságképünk, ami remek önismeret, és iszonyúan hasznos tudásanyag is egyben.
Szauer Lilla

Boldogságkönyv
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalszám: 350 oldal
Megjelenés: 2017. október 24.
Méret: 183 mm x 29 mm x 124 mm
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789632936994

Written by erika

Leave a comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.