• elomagazin  /
  • Könyv   /
  • Mindhunter – Sorozatgyilkosok – Az FBI különleges egységének kulisszatitkai
Mindhunter – Sorozatgyilkosok – Az FBI különleges egységének kulisszatitkai Mindhunter Full view

Mindhunter – Sorozatgyilkosok – Az FBI különleges egységének kulisszatitkai

Nincs ember, aki legalább egy FBI-os sorozatot ne nézett volna lerágott körmökkel, és olyan sincs, akit legalább egy kicsit ne izgatna a sorozatgyilkosok borzongató és rettenetes világa. Az emberek a tragédiákat, gyilkoságokat azzal a tudattal nézik végig, hogy azt érzik közben: velük ez nem történhet meg. Pedig a sorozatgyilkosok valós személyek voltak, létező emberek, sajátosan beteg elmével, és történeteik által egy idegen, szörnyű világot tárnak fel.

 

A könyv dokumentarista, de regényelemeket használ, ez által olvasmányosan ismertet. Valóban élvezetes olvasni a nyomozó karrierjébe ötvözött, valóban megtörtént eseteket, és azok elemzését is. Nem beszélve arról, hogy az FBI egész működési mechanizmusát áttekinti, olyan, mintha minden titokra fény derülne, és egyben a legfontosabbra is: ott is emberek dolgoznak, akik tévednek, dühösek, szomorúak, félnek. Van tehát egy FBI atmoszférája az egésznek, kicsit közelebb hozza ezt a különleges világot.


A könyvet egyébként nem nagyon lehet letenni. Szerepel benne Ed Kemper sztorija, akit gyerekkorában rendszeresen bántalmazott az anyja, emiatt később képtelen volt nőkkel kapcsolatot létesíteni. Kemper tizenöt évesen megölte a nagyszüleit, de huszonegy évesen szabadlábra került. Részletesen bemutatja Karla Brown, Amerika szépének meggyilkolását is, és az ügy felderítésének minden mozzanatát, hogy csak kettőt emeljek ki a sokból.
Talán a legérdekesebb tanulsága az a könyvnek, hogy sem az BFI, sem más szervek sem próbáltak meg egészen a 70-es évek végéig profilt alkotni a sorozatosan gyilkoló pszichopatákról. Akkoriban ismerték fel, hogy meg kell őket valamelyest ismerni ahhoz, hogy profilt alkothassanak róluk, ezzel segítve a további nyomozások sikerességét. A sorozatgyilkosságok, amelyek az Egyesült Államokban lezajlottak, olyan mértékben rázták meg az egész országot, hogy szükség volt olyan szervezetre és módszerekre, amely a pszichopata gyilkosok elméjéig ér el.

Az egyik szerző, John Douglas az FBI elismert viselkedéskutatója és ügynöke volt, olyan gyilkosok elfogásda kötődik a nevéhez, mintCharles Manson, Ted Bundy és Ed Gein, és róla mintázták a Bárányok hallgatnak című film nyomozóját. Ki tudhat hát nála többet az emberi elme gyilkos formációiról? Filmes változatát láthatjuk a Netflixen, ugyenezen a címen.

Szerzők: John Douglas, Mark Olshaker

Kiadó: Gabo Kiadó, 2017
Információk
532 oldal
Kötés: puhatáblás, ragasztókötött
ISBN: 9789634065180

Written by erika

Leave a comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.