Könyvajánló – Kalapos Éva:Muszáj?! 4198819_5 Full view

Könyvajánló – Kalapos Éva:Muszáj?!

A történet egy patchwork család egyesüléséről szól, illetve annak kísérletéről. Az nem derül ki a könyv végére, hogy sikerül-e, de szurkolunk a szereplőknek!

Bea és fia Zsombor, Hugó és fia Ábel története ez a könyv.A két kamaszfiú totális ellentéte egymásnak.
Zsombor menő, extrovertált, népszerű, mind a fiúk, mind a lányok körében – amúgy állandó barátnője van, Luca, amit nem csalna meg soha -, a diákelnökségig jut a történetben, míg Ábel a lúzerek táborát erősíti. Zárkózott, visszafogott, csendes, konfliktuskerülő, lányokhoz szólni sem mer.

A történet szépen ábrázolja az erre a korra jellemző szülő-gyermek közötti (non-)kommunikációt.
Beára és Zsomborra az a jellemző, hogy semmit nem tudnak megbeszélni, a mindenki mással nyitott fiú az édesanyja előtt totálisan zárt, a morgáson, pofavágáson kívül nem sok visszajelzést kaphat tőle az ember anyja.
Míg a Hugó és Ábel közötti kommunikáció is jellemzően ezt mutatja, csak ott mindenki csendes, a valós gondolatokat, érzelmeket nem mondják-mutatják ki.

Minden kamaszkölöknek, és minden szülőnek ajánlanám, ugyan nem rengeti meg a világot, de sok-sok helyen az ember magára ismer/het a történetben.
Alapban a két fiú szemszögéből nyit, zseniális a könyv felosztása is ebből a szempontból. A könyv közepén a kis titok, amiből a szülők gondolatait is megismerhetjük.
Az író pont annyira használja a kamaszszlenget, hogy a felnőttek is értsék, és ne tűnjön erőltetettnek a kölkök szemében. Szóval, megy a polcra és megveszem az uncsitesómnak, az tuti!

Kerepesi Krisztina

Kiadó:Menő Könyvek
Oldalak száma:284
Borító:PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Súly:292 gr
ISBN:9789634034247
Nyelv:MAGYARKiadás éve:2017
Árukód:2708855 / 1170628
Sorozat:ELLENPONTOK
Illusztráció:ÁBRÁKKAL

Written by erika

Leave a comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.