• elomagazin  /
  • Életmód   /
  • Benjamin Vandewalle (BE) & Yoann Durant (FR) & Soharóza (HU): Hear
Benjamin Vandewalle (BE) & Yoann Durant (FR) & Soharóza (HU): Hear hear_image_2016___casey_reas_-_courtesy_dam_gallery Full view

Benjamin Vandewalle (BE) & Yoann Durant (FR) & Soharóza (HU): Hear

2018. április 23-24. 19h és 21h
KÜLSŐ HELYSZÍNEN!
Három Holló, 1052 Budapest, Piarista köz 1. (bejárat a Szabad sajtó út felől)

„Egy esemény, ami megnyitja a tudatalatti kapuját.” (Mechiat Zina, librarius.hu)
Tavaly tavasszal különleges élményben lehetett része azoknak, akik ellátogattak Óbudára, a volt Harisnyagyár épületébe és bekötött szemmel élhették át a hangok fizikai erejét. A flamand koreográfus (Benjamin Vandewalle) és a francia zeneszerző (Yoann Durant) közös munkája, a Hear idén visszatér Budapestre. Az előadásban most is a Halas Dóra vezette Soharóza kórus vesz részt, a helyszín viszont új: ezúttal a Három Holló terébe invitálják a nézőket, akik megtapasztalhatják, hogy az akusztikai hatások milyen gondolatfolyamatokat és vizuális világot indítanak el bennük. „Ez már szinte képzőművészet, amelynek zene és mozgás az alapja.” (Benjamin Vandewalle, librarius.hu)

A hang mindig mindenhol jelen van – ebből a gondolatból indult ki az előadás két alkotója, s hoztak létre egy olyan produkciót, amely a mozgásra épül, mégsem kínál vizuális élményt. A Hear hangkulisszája összefonódik a közönséggel, hiszen a jelenlevők testközelből tapasztalják meg a születő hangok hatását. Így minden néző egyedi élményben részesül: más tapasztalatot kapnak attól függően, hol foglalnak helyet a térben, és hogy milyen képek jelennek meg képzeletükben a hangok hatására.
„A zene asszociációkat indít el, a bekötött szemek elé a hangok által inspirált képek vetülnek, tulajdonképpen hangból és gondolatokból épül fel egy szobor.” (Benjamin Vandewalle, librarius.hu)
Az alkotásba Durant és Vandewalle zeneszerzőként és koreográfusként fogott bele, a folyamat során azonban átalakultak szerepeik. Nem különült el a mozdulatok és a zene kialakítása, mindketten egyaránt az élmény kidolgozásán munkálkodtak.
„A produkció metódusa is más, mint egy sima koncert, mert nem zenével dolgozunk, hanem zajokkal, amelyek mégis összeállnak egy nagyon erős egységgé.” (Bogdán Tamás, librarius.hu)
Benjamin Vandewelle-t 2015-ben ismerhette meg a Budapesti közönség, akkor a Trafó évadnyitó programját színesítette Inter-view című akciójával. A projektben a Corvin-negyed járókelői és a Kortárs Művészetek Háza előtt megfordulók az alkotó interaktív színházi dobozába ülhettek be, hogy kiszakadjanak a hétköznapok forgatagából, és megéljenek egy furcsa találkozást. Vandewalle koreográfusi tanulmányokat folytatott a P.A.R.T.S.-ban, azóta pedig olyan izgalmas előadásokat hozott létre, melyek arra ösztönzik a nézőt, hogy új perspektívából szemlélje a valóságot. A művész kutatása a mozgás érzékelésére fókuszál, ennek a kutatásnak az egyik darabja a Hear.
A Hear másik szülőatyja Yoann Durant zeneszerző-improvizatőr, fő hangszere az altszaxofon, de saját maga által, hétköznapi tárgyakból készült (mosógépcső, slag) akusztikus és elektromos hangkeltő eszközöket is megszólaltat. Munkájában a hangot vizsgálja különálló egységként, vagy más hangokkal, térrel, testtel, lélegzettel kapcsolatban is. Munkáját Ausztráliától kezdve Európán át Amerikáig figyelemmel követik.
A 2008-ban alakult, számos helyszínspecifikus zenei előadást létrehozó Soharóza az emberi hang, a nyelv, a ritmus és komponált zeneművek felhasználásával kísérletezik új formákat és hangokat keresve. Közösségileg szerzik saját zenéjüket és hangszerelnek újra korábban megkomponált műveket. Felléptek már barlangban és erőműben, törökfürdőben és színházi előadásokon, bérház udvarán és nemzetközi kórusversenyen is. A kórus néhány tagjával készült interjút a Hear c. előadással kapcsolatban itt olvashatják el.
Az előadás helyszíne: Három Holló, 1052 Budapest, Piarista köz 1.

Megközelítés tömegközlekedéssel:
Metróval: a 3-as metróval a Ferenciek tere megállóig, onnan néhány perc séta az Erzsébet híd felé. A bejárat a Szabad sajtó út felől.
Busszal: Az 5-ös, 8-as, 8E, 108E, 110-es, 112-es, 133-as vagy a 178-as busszal a Március 15. tér megállóig vagy a Ferenciek tere megállóig. A Három Holló bejárata a Szabad sajtó út felől van.

Koncepció, rendező: Benjamin Vandewalle & Yoann Durant
Kórusvezető: Halas Dóra
Előadók, a Soharóza kórustagjai: Al-Farman Petra, Asbóth Szaffi, Biksz Judit, Birtalan Ilona Liliána, Bogdán Tamás, Botka Dóra, Eckhardt Fanni, Elek Judit Sára, Eörsi Sarolta, Halas Dóra, Justin Laura, Karosi Roland, Kégl Lóránt, Lokody Ákos, Lovász Ákos, Nagy Kata, Nagy Lilla, Perényi Luca, Rácz Dóra, Remes Zsófia, Simon Júlia, Somogyi László, Szilvay Máté, Tárnoki Tamás, Tossenberger Tamás, Tóvári Krisztina
Produkció: Caravan Production (Brussel, BE)
Produkciós partnerek: Vooruit (Gent, BE) & Trafó (Budapest, HU) in the frame of the European Network [DNA] DEPARTURES AND ARRIVALS co-financed by the Creative Europe Program of the European Union, Kaaitheater (Brussel, BE), Provinciaal Domein Dommelhof (Neerpelt, BE), Lieux Publics (Marseille, FR)

Written by erika

Leave a comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.