Könyvajánló – Dan Simmons: Terror ID22-303702 Full view

Könyvajánló – Dan Simmons: Terror

A Terror történelmi alapokra épülő kalandregény és a természetfeletti horror keveréke. A két műfaj vegyítésének köszönhetően adott a téma hitelessége, hiszen az 1845-48-as Franklin-expedícióról és az utána zajló kutatásról rengeteg adat maradt fenn, amik baljóslatú eseményekről adtak hírt, és Simmons ezt még megspékelte jól válogatott horrorelemekkel.


Személy szerint az utolsó betűéig élveztem, leviatáni hossza ellenére, a nézőpont karakterek váltogatásával az írónak sikerült fenntartania a folyamatos érdeklődésemet. A jelenetek felett lebegő szellemként ismerkedtem meg a hajó minden zugával és lakójával, kezdve a kapitányokkal, a tiszteken, katonákon, s orvosokon át a matrózokig. A regény bemutatja az adott kor legmodernebb hajóinak harcát az északi sarkkör kérlelhetetlen időjárási körülményei ellen és a fedélzeten élő emberek vívódásait saját démonaikkal szemben. A sötétség, a köd és a tél reménytelen végtelensége, ami -70C fokos hőmérséklettel sújtja a kalandorokat, az egyre szaporodó problémák mellett megmagyarázhatatlan kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságok ritkítják a legénység sorait. A katasztrófa valahogy az első oldalaktól kezdve ott lebeg a levegőbe, ennek ellenére újra és újra fellángol a remény is. Aki szereti a lassan hömpölygő, több nézőpontból megismerhető történeteket és érdekli a viktoriánus kor haditengerészetének egyik legnagyobb vállalkozása, nagy valószínűséggel szeretni fogja, de aki vérfagyasztó borzongásra vágyik, az se hagyja ki. A végére érve úgy összegezném, hogy a Terror olyan volt, mint a reménytelenség és remény, hullámzó óceánja. A kérdés annyi volt csupán, hogy sikerül-e majd meglovagolni a hullámot, vagy mindnyájukat maga alá temeti?
Aki a végére jut ennek a reménytelen utazásnak, annak megválaszolódik minden talány, ami időközbe felmerült. Ahogy megismerjük az emberi lélek irdatlan mélységeit, lehull a lepel a szereplők végső jelleméről továbbá fény derül az sarkvidék kegyetlen gyilkosának kilétére is, így a kirakós minden darabjának helyre kerülésével kerek egészet alkot a mű.
Nálam Dan Simmons ezzel a művével felkerült legkedveltebb horror íróim listájára, Lovecraft, Bierce, Poe és újabban Nick Cutter mellé. Utóiratként még annyit, hogy hálás vagyok, az AMC-nek, hogy legyártotta a sorozatot, mert enélkül lehet, még jó ideig nem olvashattam volna magyarul a könyvet. Ugyanakkor véleményem szerint sokkal jobban is megcsinálhatták volna a képvilágát, és maradhattak volna hűbbek a könyvhöz. Azt javaslom, először mindenki olvassa el a könyvet s utána próbálkozzon csak a sorozattal.
Köszönet az Agave kiadónak a magyar kiadásért és a kötetért.

Albert Zoltán

Fordította: Farkas Veronika
Kiadó: Agave
Megjelenés éve: 2018
Terjedelem: 710 oldal

Written by erika

Leave a comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.