Deftones a Budapest Parkban – tizennégy év után ad önálló koncertet hazánkban a zenekar

A sacramentoi Grammy-díjas alternatív rock zenekar 1988-as megalakulása óta két utat választ egyszerre – a kőkemény metál határait feszegeti shoegaze és pszichedelikus elemekkel. A Chino Moreno vezette csapat hosszú évek után hozza újra Magyarországra a káoszt.
A Deftones az egyik első olyan zenekar volt, akik a kemény gitártémákat és az üvöltő vokált árnyalták légiesebb zenével és visszafogottabb énektémákkal.

Bár a zenekar gyökerei valahol a heavy metalban keresendők, a ’90-es években már körvonalazódni látszott, hogy a műfaji határokat egyre inkább átlépve olyan újító szellemű zenekarok mellé sorakoztak fel, mint a Tool, a Rage Against the Machine vagy a Faith No More. 1995-ös Adrenaline című lemezükön Terry Date producerrel (Soundgarden, Pantera) dolgoztak együtt, amiből világszerte 200.000 példány fogyott, és ennek köszönhetően egyre többet turnéztak olyan előadók előtt, mint például Ozzy Osbourne. Nem csoda tehát, hogy a második anyagot már elvárások előzték meg, de az Around the Fur egyenesen az alt-rock műfaj csúcsára katapultálta őket olyan slágerekkel, mint a My Own Summer (Shove It) vagy a Be Quiet and Drive (Far Away).
A 2000-ben kiadott White Pony így tehát már az egyik legnagyobb izgalommal várt rock-lemeznek ígérkezett az évben, és rögtön a Billboard lista élmezőnyében debütált. Az ekkoriban már ötfősre bővült Deftones pedig bebizonyította, hogy egyáltalán nem ijed meg a kíséretezéstől, a hangzásvilágába pedig olyan modern hatásokat engedett be, mint a Cure vagy a Smiths. Ekkoriban pedig a szakma egy Grammy-vel is díjazta őket Elite című dalukért.
Innentől tehát nem volt megállás – 2003-as Deftones című lemezüket a rajongók és a kritikusok is az egekbe magasztalták, ezt pedig a Metallicával és a Linkin Parkkal közös turnén ünnepelték meg. 2006-os Saturday Night Wrist volt az utolsó album, amelyen az eredeti basszusgitárosuk, a tragikus autóbalesetet szenvedő, majd később elhunyt Chi Cheng játszott. Ezt követően három további albummal – legutóbb a 2016-os Gore-ral – jelentkeztek, és mind a Billboard eladási listájának élmezőnyében landolt.
A frontember, Chino Moreno egy interjúban pedig nemrég azt nyilatkozta, hogy több mint egy éve dolgoznak az új lemezen, de azt ígérte, csak 2020-ig kell várnia a rajongóknak.
„Nem azt csináljuk, hogy bezárjuk magunkat a négy fal közé addig, amíg kész nem vagyunk – mi inkább azok a típusok vagyunk, akik élvezik, ha van idejük ezzel foglalkozni. Egy nagyon király folyamat ez, összejövünk, dolgozunk pár hétig, még ha csak zajok is születnek belőle, új ötletekkel állunk elő. Aztán mindenki hazamegy, és legközelebb már úgy jön vissza, hogy kicsit továbbgondolta.”
Vagyis minden jel szerint a Deftones egy vadonatúj anyaggal tér vissza tizennégy év után önálló koncertjére a magyar fővárosba, június 3-án a Budapest Parkba!
Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/643957806140593/
A jegyértékesítés hétfőn indul!

Related Posts

Először koncertezik Magyarországon a Take That!

Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata több mint harmincéves pályafutása során először jár hazánkban, ráadásul a jól ismert slágerek mellett novemberben megjelenő This Life című vadiúj albumukat…

Siklósi Örsre emlékezik az AWS a Budapest Parkban

Az AWS tagjai több mint 30 zenészbarát társaságában emlékkoncerttel búcsúznak Siklósi Örs énekes-dalszerzőtől a Budapest Parkban szeptember 5-én. A koncert profitját jótékony célokra ajánlják fel.…

Gyere, ne félj! – Kinyitott a Budapest Park!

A rendezvények engedélyezésével szép lassan megindultak az emberek a szabad világ felé. Tisztán látszik, mennyire hiányzott minden korosztálynak az élő zene, a koncertek hangulata, a…

“Kedves, mégis bizarr” – belső utazásra invitál furcsa kilencedik évadában a Budapest Park

Mint ahogy azt megszokhattuk, a Budapest Park évről évre szinte a nulláról épül újra, ráadásul egy teljesen új, komoly üzenetet is közvetítő köntösben. Az idei…