Kollár-Klemecz László lemezbemutató koncertje a Magvető Caféban

November 6-án este szűk, baráti közösség előtt hangzottak fel Kollár-Klemencz László új dalai a Magvető Caféban. A meghívott ismerősök, barátok hallhatták először a Zabolátlan lovaim című új albumot,

A formációt nem szükséges bemutatni senkinek: Farkas Róbert, a Budapest Bár tagja, Dargay Marcell érzékeny zongorajátéka pedig szintén nem ismeretlen a kortárs zenei körökben.

Ez az album egy sanzonokból álló, édes-bús utazás, amelyen többek közt Cseh Tamás, Jonny Cash, Marlene Dietrich és Vlagyimir Viszockij dalok szólalnak meg sajátos Kollár-Klemencz fordításában. Illetve persze Méthé Zsoltéban Grecsó Krisztánéban is, de a fordításon magát az előadásmódot is értem, amely ilyen sajátos: hol vicces, hol könnyekig ható, különösen az énekes egyszerre szorongó és humoros aposztrofálásában. A különleges zenei élmény kiváló színtere volt a kortárs irodalom legjobb pesti helye, a Magvető Café: személyessé, közelivé, átélhetővé tette a dalokat.

Az album ötletadója Vajdai Vilmos volt, aki ugyan erre nem emlékezett pontosan a premieren, pedig arra kérte Lacit, hogy a lovain kívül többet foglalkozzon az énekléssel. Némi derültséggel meg is állapították, hogy ez valamikor így történt, és ebből született meg a Zabolátlan lovaim, hogy azért a lovakat se feledjük…

Jelenleg a lemezből egyetlen dal publikus, egy Jaques Brel feldolgozás, amelynek Maradj még lett a magyar címe. De minden dal, noha a legtöbbjének volt már magyar fordítása, új, friss, kortárs fordításban hangzik el. Olyan ettől az egész, mint valami de ja vu, elfelejtett illat, felidézett, elmosódott fotográfia. hallottam is már, meg nem is, de érzem a régmúlt hangulatát tőle.

A lemez bemutatója december 8-án lesz a Katona József Színházban, a dupla előadásra azonban már elfogyott minden jegy. A jó hír viszont az, hogy a Kollár-Klemencz Kamarazenekart hallhatjátok a MOMKUltban, 2020 január 19-én. Mi ott leszünk.

Borsos-Kőszegi Erika

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..