Könyvajánló – Mucha Dorka: Puncs

Mucha Dorka elsőkönyves szerzőként azonnal a Margó jelöltek élvonalában találta magát Puncs című regényével, méltán.
Rendhagyó szerelmi négyszög a történet, amelyben a főszereplő, a barátja, a tanár, aki a szerető, és a tanár felesége, aki a szeretetlen járnak körbe egy furcsa körforgásban.


A történet egyes szám első személyben elbeszélt, nem sokat tudunk a főszereplő egyetemista lányról, még a nevét sem, de érzéseit, pánik-elkerülési stratégiáit, kényszerbetegségeit, bizonytalan személyiségét plasztikusan ábrázolja a könyv. A lány viszonyba keveredik a tanárával, miközben érzi, hogy a jóravaló, túl kedves, túl simulékony barátja nem elég, tanára pedig még annyit sem nyújt, de izgalmas, vonzó.
A lány megtestesíti a nihilista huszonéves generáció minden ismérvét: nem jár be az egyetemre, ami nem is érdekli igazán, társas magányban él, amelyből épp csúszik ki mindenki: a barát, a legjobb barátnő, és még a szerető is. Néha iszik, néha szív, és mintha nem is vele történnének a dolgok. Csak a kényszeres számolás, és a kanapé anyagának lesimítása jelzi, hogy ezzel az élettel bizony komoly bajok vannak. Az elszigetelődést jelzi az is, hogy nem tudunk semmit a családjáról, róla, a barátairól, érzésfoszlányok mentén halad a történet.
De a céltalanság mellett megjelenik a szinte ki sem mondott fájdalom a kallódás, az érzelmi hullámvasút miatt, és mert valahol nyilvánvaló, hogy a viszony nem helyes. Hogy máshol kellene lenni, máshogy kellene élni. A főszereplő meg is próbálja, a maga nyers, szókimondó stílusában megfogalmazni ezt: hogy kávét kellene főzni annak, akinél azt érzed, hogy maradnál mellette, és eszedbe ne jusson, ha nem akarod, hogy maradjon. Mert ezeknek a kapcsolatoknak farkastörvényei vannak, kimondatlan érzelmi viszonyokat lehet egy csésze kávéval, egy családi ebéddel felépíteni, vagy porrá zúzni.
Friss, olvasható, olvasandó történet, különös női sors.

“Az utóbbi évek egyik legerősebb debütálása.” – Totth Benedek

“Újszerű, szókimondó, bátor.” – Péterfy Gergely

“Pimasz és pontos mondatok, édeskés keserűség, öröknek látszó, mégis minden pillanatban elmúló kamaszság: ilyen (is) a Mucha Dorka próza. Nem érdemes elkerülni.” – Grecsó Krisztián

Kiadó: 21. Század Kiadó
Oldalak száma: 159
Borító: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly: 210 gr
ISBN: 9786155955440
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2019
Árukód: 2726818 / 1184468

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..