Óbuda Napja – 2018. május 3-5.

Óbudán komoly hagyománya van annak, hogy május első hétvégéjén színpompás forgataggal ünnepelnek a kerületben élők.
Az Óbuda Napja immáron 12. éve szórakoztatja az idelátogató közönségét, egyre nagyobb sikerrel.
Igazi közösségi esemény ez, mely a múltból táplálkozva köti csokorba a szép tradíciókat. Egyik ilyen hagyomány a római kor legkedveltebb ünnepe, a Floralia, azaz tavaszünnep, mely egyszerre jelenti a tavaszt, a virulásnak indult természet ünnepét, illetve olyan ünnepnapok előtti tisztelgést, mint a Szent Flórián nap, mely kiemelt szereppel bír a kerületben. Jól megférnek itt a civil szervezetek, a gyermekzsivaj és a különböző stílusú zenei műsorok. Sőt, ez ad lehetőséget arra, hogy valamennyi korosztály úgy érezze, hogy róla, neki szól ez a nap. A rendezvény fő célja az, hogy a kerület lakóinak lokálpatriotizmusát szem előtt tartva, nívós műsorokkal kínáljon kellemes együttlétet a családoknak.

Idén már három napon át, több helyszínen zajlanak a programok.

Bár az események központja a Fő tér és környéke, a kerület számos pontja kínál kellemes kikapcsolódást az itt élőknek, ide látogatóknak.
Ingyenes koncertekkel, gyermekprogramokkal, Civil udvarral és gasztronómiai különlegességekkel várják az Óbudára látogatókat az immáron 3 nappá bővült Óbuda napja, május 3-5-éig.

Az Óbuda Napja kezdőprogramja a Fő téri Esernyősből indul: május 3-án, csütörtökön 17.00 órakor a harmadik kerületi művészek kiállításmegnyitójával. Ezen a nyitónapon azonban, ugyanebben az időpontban a Kassák Múzeumban, az Aquincumi Múzeumban és az Óbudai Platán Könyvtárban is lesznek programok
A programok a következő napon, május 4-én, délután a Fő téren folytatódnak A Kutya Vacsorája koncerttel, amely után a jó hangulatot az Ivan & the Parazol együttes koncertje biztosítja, s ehhez nyújt kellemes hátteret a gasztronómiai kalandozások sora is. A 4-ei programok a Fő téren kívül is még több helyszínen zajlanak, lesznek programok a Kassák és a Kiscelli Múzeumban, illetve a Szent József Házban is.

Május 5-én, szombaton, még több helyszínen zajlanak a programok.

A Fő téren napestig kínálják finomságaikat a kitelepült vendéglátóhelyek: minőségi pálinkák, bor- és sörkínálat, nemzetközi és hazai ízek, street foodok és édes finomságok széles választéka várja a vendégeket.
Az Esernyős szobroknál kialakított borudvar sok kiváló borvidék borászatával – ezen a helyszínen is koncertekkel – várja a borok szerelmeseit.
Lesz kézműves vásár, színjáték-automata és ezernyi más játék és látnivaló, de akár egy sétát is lehet tenni Óbuda utcáin egy fess fiákeren.
A nagyszínpadon délelőtt Halász Judit ad koncertet a gyerekeknek, majd a Langaléta Garabonciások következnek, utána pedig a Kincső Néptáncegyüttes műsora. Délután a Blahalouisiana, Budapest Voices majd este 20.30-tól a Kiscsillag lép színpadra.
A Zichy udvarban is sűrű programok lesznek. Itt a civil szervezetekkel ismerkedhetnek, egészségügyi szűrővizsgálatokon vehetnek részt a felnőttek, a kicsiket pedig ezernyi játék várja.
Az ünnep alkalmából sor kerül a városrész első polgármestere, Harrer Pál szobrának megkoszorúzására is.
A Kórház utcában szabadtéri kiállítás nyílik Templomok a talpunk alatt – Szabadtéri kiállítás a középkori Óbudáról. Köszöntőt mond Bús Balázs, Óbuda–Békásmegyer polgármestere, a kiállítást Népessy Noémi az Óbudai Múzeum igazgatója nyitja meg.

A Kobuci kert ebben az évben központi helyszínné válik: 15.00 órakor Bús Balázs, Óbuda–Békásmegyer polgármestere adja át a kerületi kitüntetéseket: az Óbuda Díszpolgára címet, az Óbuda Kultúrájáért díjat, a Pro Óbuda díjat, az Óbuda Sportolója díjat, valamint a Hidegkuti Nándor Emlékplakettet. Az átadó előtt a Danubia Zenekar kamaraformációja zenél.
Az esti programokat itt Petruska, majd utána a Nana Vortex koncertje zárja.

A hagyományokhoz hűen a békásmegyeri Csobánka tér ad otthont a Közbiztonsági nap rendezvényeinek, mely kutyás- majd katasztrófavédelmi bemutatóval indul. Ebéd után a rendőrzenekar koncertjét hallgathatják, s ezután kerül sor az ünnepélyes megnyitóra, majd Kelemen Viktória alpolgármester adja át az Óbuda Közbiztonságáért díjat.
Délután a Braunhaxler Dalkör, Bognár Szilvia, a Gólyalábas mutatványos kompánia és a Budapest Ragtime Band szórakoztatja a közönséget.
Egész nap itt lesz az Óbudai Egyetem a Tudományos Placcal, lesz kutyás bemutató, vidámpark, lovas és motoros járőrök, szakmai sátrak, vetélkedők.

Csillaghegy Napja változatos programokat kínál idén is a látogatóknak.
A Mátyás király út egy lezárt szakaszán Rutkai Bori Banda gyermekkoncertje nyitja a sort, majd Puskás Péter alpolgármester köszöntője után kóstolhatja meg mindenki Csillaghegy tortáját a Cserfalvi Cukrászda jóvoltából. A kalóriák letáncolásához a Kis Göncöl tagjaitól leshetünk el tánclépéseket. A főként alsó tagozatos gyerekekből álló táncegyüttest a Bazseva zenekar kíséri. Ezután a Fodros Általános Iskola és a Csillaghegyi Általános Iskola szórakoztatja a közönséget előadásával. Az iskolások után a Cassandra Táncművészeti és Sportegyesület műsora, a Freak Fusion Cabaret lép színpadra, majd a Turbó Méhek koncertje következik. Nem maradhatnak ki a programból a közönség nagy kedvencei: Berecz András különleges meséléssel csal mosolyt az arcokra, majd a Göncöl Néptáncegyüttes előadása következik, amely végül táncházzá alakul. A nap záró koncertjét Csillaghegyen a Charlie Band adja.

Színes programokkal csatlakoznak az Óbuda Napjához a kerületi múzeumok, kulturális intézmények. A felsoroltak bizonyítják, hogy a kerület ünnepén unatkozni lehetetlen lesz, inkább az okoz majd fejtörést, hogy ebből a bőséges és ingyenes kínálatból miként szerkessze meg mindenki a saját programját úgy, hogy minél több élménnyel zárhassa a napot, s jusson idő ráérős beszélgetésekre is. A belépés a programokra és a múzeumokba mindenkinek ingyenes.

A részletes műsort megtalálják a rendezvény műsorfüzetében, az obudanapja.hu oldalon és a rendezvény Facebook és Instagram oldalán.
A rendezvényhez kapcsolódó sajtóanyagokat itt lehet letölteni:

Sajtókapcsolatok

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..