XXS-programsorozat – Trafó nagyterem 2018. 04. 20-21.

Két este: négy kísérletező produkció.
Négy rövid, ámde igen jelentős megmutatkozás várható a Trafó nagytermében, az XXS-programsorozat keretében. Közös jellemzőjük, hogy teret és időt alakítanak át, ámulatba ejtenek és provokálnak, legyen szó cirkuszművészetről, táncról, animációs technikákról, vagy női rituálékról. A Trafó vendégei ezúttal ambiciózus finn, francia, belga és olasz kortárs alkotók lesznek.


A programsorozat első darabja Simkó Beatrix és Jenna Jalonen közös koreográfiája Long time no see! címmel lesz látható április 20-án este 8-kor! A Magyarországon született, ám Németországban élő Beatrix megragadó szakmai, és szellemi találkozása ez a produkció Jennával, aki Finnországban született, és Belgiumban él jelenleg. Ötven perces darabjuk központi témája: szükséges-e a nyelvismeret a kommunikációhoz, ha a testnyelv készlete eleve nagyon gazdag? Hogyan választanak el és kötnek össze minket a társadalmi hasonlóságok és különbözőségek? Hogyan határozható meg a testvériség fogalma? A két fizikumra is nagyon hasonló női karakter – akik mindketten a Duda Éva Társulatban dolgoztak – más kreatív területeken dolgozó alkotókkal, mint például Gryllus Ábris (hang), vagy Vinnai András (szöveg) egy olyan gazdag világot hoz létre, amelyben könnyen megfogalmazható az összetartozás, a nyelvrokonság, vagy akár az európaiság eszméje. A díszlet Dömölky Dániel munkája, a jelmezt pedig a nagyszerű MEI- KAWA jegyzi.
http://www.simkobeatrix.hu/

A rákövetkező napon, április 21-én, három egymást követő huszonöt perces performansz várja az érdeklődőket, legkülönfélébb szabadformák jegyében. 19 órakor kezdődik a Humpty dumpty című hang- és mozgásperformansz, amelynek különlegessége, hogy az alkotók hat megafont használnak, illetve a saját testüket, hogy bemutassanak egy egészen intenzív női rituálét. Sir Alice, francia zenész, aki nem mellesleg a Nouvelle Vague zenekar tagja is volt, és az olasz kortárstánc szcéna kimagasló tehetsége, Cristina Kristal Rizzo közös duettje szintén a SOURCE projekt támogatásával jött létre.
http://nouvellevaguemusic.com/
A Humpty dumpty trailere:

20.30-kor MP5 és Teho Teardo lép fel Phantasmagorica című miniprodukciójával. Ebben a nagyon látványos előadásban a hang, a fény és a zene találkozik egy fantáziavilágban, ahol a fekete kapja a főszerepet. Rajzok elevenednek meg a szemünk előtt, különböző animációs technikák segítségével, ami egyszerre félelmetes és igen meglepő is lehet.
A performansz előzetese:

Az egyre népszerűbb ír dráma- és forgatókönyvíró, Enda Walsh 2014-es Ballyturk című drámájának – amelynek főszereplője az őrületesen tehetséges Cilian Murphy volt – zenéjét is Teho Teardo jegyzi. A darab zenéi közül például számos elérhető itt:

Teho Teardo többek között Mick Harris, Scott McCloud és Blixa Bargeld zenészekkel dolgozott együtt az elmúlt időszakban. Utóbbi Nick Cave zenekarának, a Nick Cave and The Bad Seeds-nek gitáros-vokalistája volt többek között. Teho Teardo Blixával lépett fel legutóbb a Trafóban zsúfolásig telt házban, a Still Smiling lemezük bemutatóján. Most egy kisléptékű kísérletező projektben láthatjuk az olasz MP5 képzőművésszel közös projektben.

Végezetül 21.30-kor Claudio Stellato cirkuszi artista, zsonglőr, táncos, zenész és utcai előadó egy személyben. A remek belga előadóművész már kétszer szerepelt a Trafó Kortárs Művészetek Házában. A multi-tálentum önálló megmutatkozására először 2011-ben került sor a házban A másik címmel:
http://trafo.hu/hu-HU/program_2093

Most a 2 című produkcióban arra fókuszál, hogy hogyan lehet egy-egy teljesen hétköznapi cselekvést, mint például a barkácsolás különböző mozzanatait, művészetté transzformálni.
A művészről bővebben itt:
http://www.la-cosa.eu/

Az előadások az Európai Unió Creative Europe programjának keretében megvalósuló SOURCE projekt részei.
http://www.sources-of-culture.com/

Sajtóinformáció: Drubina Orsolya (sajto@trafo.hu; 0620/400 6059)

Related Posts

Király Gábor: Föld, amely kívül van a városon

A Godot Galéria 2020-as kiállítási évét januárban Király Gábor festőművész tárlatával indítja, aki első alkalommal mutatkozik itt meg. A Föld, amely kívül van a városon…

Utolsó tánc a nyáron a Benczúr Kertben – színpadon a Babra!

Az NKA Halmos Béla Program és a Benczúr Kerti Esték közös munkájának köszönhetően idén nyáron a város közepén, a Hősök terétől alig néhány percre Budapest…

A paprika, a sercli és a sör az idei Gourmet Fesztivál slágertémái

Kétcsillagos bécsi séf, a koreai, az orosz és az albán konyha fenegyerekei és a legjobb olasz pezsgő is bemutatkozik a május 16-19. között tartott OTP…

MEGVAN A SZEMREVALÓ FILMFESZTIVÁL PROGRAMJA

Szeptember 27. és október 7. között rendezik meg idén a budapesti Művész moziban a SZEMREVALÓ│SEHENSWERT FILMFESZTIVÁLT. A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a…