Capa pop-up 2017 – kulturális programsorozat a Capa Központban – Ingyenes koncertek, filmvetítések és irodalmi estek a Nagymező utcában

Capa pop-up néven a fotó mellett a társművészetek felé nyit a budapesti Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ és ingyenes kulturális programsorozatot rendez. Január végétől március közepéig háromszor két nap estéjén minőségi koncertek, irodalmi beszélgetések, slam poetry programok és filmvetítések lesznek az Ernst Lajos által építtetett épület rendezvénytermében.

Az első nap, január 26-án, csütörtökön Kiss Tibor Noé és Szabó T. Anna írókkal beszélget az otthoni férfi-női dinamikákról a Margó Fesztivál képviseletében Valuska László, majd „greCSÓKOLlár” címmel a zene veszi át a moderátori szerepet Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László közös dalokat és új novellákat is felvonultató estjén, amelynek különlegessége, hogy Kollár-Klemencz prózaíróként, Grecsó pedig dalszerzőként is bemutatkozik.

Másnap, 27-én, pénteken 18 órától Hajdu Szabolcs díjnyertes Ernelláék Farkaséknál című filmjét vetítik (angol felirattal), amit beszélgetés követ a rendezővel és feleségével, Török-Illyés Orsolya színésznővel. Fél 9-től Barabás Lőrinc ad egyéni koncertet, billentyűkön, trombitán és laptopon szólaltatva meg dalait.

Február 17-én a Capa Központ kortárs finn fotókiállításából tartanak tárlatvezetést, majd a Vírus Klub estje következik, amelynek, a kiállításhoz kapcsolódva, ezúttal a függetlenség lesz a témája.

Február 18-án Vranik Roland új filmjét, a magyar társadalomba beilleszkedni próbáló, afrikai bevándorló történetét bemutató Az állampolgárt vetítik, majd a rendezővel való beszélgetés után Robert Capa képeiből merítő slam poetry est következik.

Március 16-án este 6-tól Röhrig Gézával Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője beszélget, majd ismét az előadó költészeté a színpad, ezúttal Apokalipszis most címmel a háromszoros Oscar-díjas operatőr Vittorio Storaro képeit ihletként használva verselnek a meghívott slammerek.

Az utolsó napon, március 17-én Bereczki Csaba kreatív dokumentumfilmjét, az amerikai születésű klezmerzenészekről és európai gyökereiről szóló Soul Exodust lehet megnézni és hallgatni, majd a Capa pop-up programsorozat IAMYANK koncertjével zárul.

A programokon a részvétel ingyenes, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

A rendezvények időpontjai: január 26-27.; február 17-18.; március 16-17.
Helyszín: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, rendezvényterem
Cím: 1065 Budapest, Nagymező utca 8.

Részletes program:
2017. január 26., csütörtök

18:00
Az otthon a legfontosabb drámák helyszíne
Beszélgetés Kiss Tibor Noéval és Szabó T. Annával
Moderátor: Valuska László, Margó Irodalmi Fesztivál

Ott történnek a legsúlyosabb drámák, ahova senki sem lát be: a négy fal között. Nincs segítség, csak kérdések, problémák, kibeszéletlen történetek, elnyomott emlékek. De a négy fal között válunk férfivá és nővé is.
Kiss Tibor Noénak 2010-ben jelent meg először az Inkognitó című kötete, amit 2016-ban újra kiadott a Magvető. „Beláttam, hogy valami örökös befejezetlenségben és tökéletlenségben kell élnem. Kettős érzéseim vannak. Egyrészt nap mint nap tapasztalom, hogy meg tudom érteni, és bizonyos értelemben át is tudom élni a férfi és a női tapasztalatokat is. Másrészt viszont ki is vagyok zárva a valódi férfi és női tapasztalatokból. Sokszor érzem úgy, mintha nem is a világban élnék, hanem mellette, mert az igazán húsba vágó problémákat csak a nők és a férfiak érzik át, én nem” – mondta a szerző a kötetről.
Szabó T. Anna a tavaly megjelent Törésteszt című elbeszéléskötetében egymás elnyomására épülő párkapcsolatokról, szétrobbantott családokról, meg nem élt szerelmekről és rengeteg elhazudott életről írt. Az eleven, zsigeri novellákban súlyosan traumatizált nők próbálják túlélni a hétköznapokat, tortát sütnek és baba-mama fórumra regisztrálnak, titokban ünneplik a házassági évfordulójukat és továbbviszik az anyjuktól örökölt mintát. Erősen nőközpontú világ ez, a lányok, anyák és asszonyok még azokat a történeteket is áthatják, amelyekből fizikai valójukból hiányoznak: mert meg sem születtek, mert külföldön kellett munkát vállalniuk, mert már csak halvány árnyakként vegetálnak. A Törésteszt a Könyvesblog tavaly év végi listáján a legjobb tíz könyv közé került.

20:30
Nők, Nők, Férfiak – greCSÓKOLlár
Zenés irodalmi est Grecsó Krisztiánnal és Kollár-Klemencz Lászlóval

unnamed

A dalszerző, frontember (Kistehén) és az író közös estjén előkerül ihlet és barátság, szerelmek és szeretők, maradás és menekülés, remény és lemondás. Mindez közös dalokban, új novellákban. Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. A zenés kalandozás különlegessége, hogy Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik.
2017. január 27., péntek

18:00
Ernelláék Farkaséknál – filmvetítés (angol felirattal) és beszélgetés
Vendég: Hajdu Szabolcs rendező és Török-Illyés Orsolya színésznő
Moderátor: Bilsiczky Balázs, Film.hu

unnamed-1

Négy szülő, két gyerek, egy lakás és két nap, mindez a szereplők között végbemenő, kiélezett konfliktusokkal tarkítva. Hajdu Szabolcs kétszeres Kristály Glóbusz-győztes filmjét minimális költségvetésből, kvázi baráti szívességekből készítette el saját otthonában, korábbi színdarabja alapján, egyetemista tanítványai segítségével. Az Ernelláék Farkaséknál a Karlovy Varyban elért siker után nem csak világszerte, de az itthoni mozitermekben, filmklubokban és lakásvetítéseken is rendkívülit produkált, rávilágítva, hogy saját élethelyzeteink sokszor jóval érdekesebbek lehetnek bármilyen fiktív akciónál.

20:30
Barabás Lőrinc Live Act
VJ: Karcis Gábor

Barabás Lőrinc trombitás-zeneszerző egyedi műsora a 2015-ben megjelent Elevator Dance Music és a 2013-ban megjelent Sastra című lemezek koncepcióira épül. A művész billentyűkön, trombitán és laptopon egyedül szólaltatja meg dalait, feldolgozásait. A groove-os, ritmusos tánczenétől a komolyzenei utalásokig a hangszínek és stílusok egyvelege, a ritmikus témák, arpeggiok egy sokoldalú zenei előadássá állnak össze. Mindez egy jazz-zenész kíváncsi szűrőjén keresztül.
2017. február 17., péntek

18:00
Független objektív – Kortárs finn fotográfia kiállítás tárlatvezetése

A Finnország függetlenségének századik évfordulója alkalmából rendezett tárlaton a kortárs finn fotográfia hét jelentős képviselője mutatkozik be a függetlenség témájával foglalkozó munkáival. A budapesti tárlat az utazó kiállítás első állomását jelenti, ezt követően az év folyamán Ausztriában, Szlovéniában, Horvátországban, Szlovákiában, Litvániában és Lettországban lesznek láthatók a munkák. A kiállítás a Backlight Fotófesztivál támogatásával valósult meg, mely fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepli idén.

20:30
Vírus Est: Függetlenség

A Vírus Klub az élet, a tudomány és a kultúra területeiről merítő rendezvénysorozat. A szervezők küldetése a fiatal, tettrekész generációt megszólítva egy olyan közösség kialakítása, amely tudja és akarja az előadások alatt megismert értékeket képviselni Minden Vírus Estre és Vírus Pszicho Estre két olyan előadót hívnak meg, akik 20-30 perces előadásukban hidat képeznek a fontos témák és a szórakozásra vágyó, de tudásra éhes közönség között.
2017. február 18., szombat

18:00
Az állampolgár – vetítés, beszélgetés
Vendég: Vranik Roland rendező

https://www.youtube.com/watch?v=l9sbE0qRujc

 

Vranik Roland a Magyar Filmszemle Fődíját elnyerő Fekete kefe és az öt évvel későbbi Adás után elkészítette az aktuális társadalmi problémákra valószínűleg legerősebben reflektáló, harmadik nagyjátékfilmjét, a magyar társadalomba beilleszkedni próbáló, afrikai bevándorló történetét. Az állampolgárnál kurrensebb témát feldolgozó sztorit ma aligha találhatnánk, ahol a rendező kitágítja a kört, egy érzelmi háromszöggel téve igazán fordulatossá az egyébként is kihagyhatatlan filmet. Akit érdekel a közvetlen környezete, illetve többre vágyik politikai lózungoknál, annak Vranik munkája kötelező darab.
A film előzetese: https://www.youtube.com/watch?v=l9sbE0qRujc

20:30
Capa Slam – meghívásos Slam Poetry Showcase
A tervezett meghívott slammerek:
Kemény Zsófi, Simon Márton, Gábor Tamás Indiana, Csider István Zoltán, Horváth Kristóf – Színész Bob, Bárány Bence, Mészáros Péter, Basch Péter, Bánóczi Bea, Pion István

A felkért slammerek Robert Capa egy fotója által inspirálva írnak és adnak elő szövegeket. Szabad asszociációs bázisnak tekintve az eredetit bontják ki a személyes hozzáfűzni valójukat, vagy elrugaszkodnak tőle és új interpretációját adják a klasszikus műnek. Mindehhez a slam poetry események „házi” zenekara, a három fős Amoeba zenekar szolgáltatja a zenei körítést, a műsorvezetést és lebonyolítást pedig Mavrák Kata Hugee és az SPB állandó stábja végzi .
2017. március 16. csütörtök

18:00
Sztalagmit – beszélgetés Röhrig Gézával

Állócseppkő (sztalagmit): a lehulló vízcseppekből kiváló, függőlegesen felfelé álló, domború aljú képződmény. Mérete és alakja a csepegés intenzitásától és az esés magasságától függ. Röhrig Gézával Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője beszélget.

20:30
Apokalipszis most – meghívásos Slam Poetry Showcase
A tervezett meghívott slammerek:
Kemény Zsófi, Simon Márton, Gábor Tamás Indiana, Csider István Zoltán, Horváth Kristóf – Színész Bob, Bárány Bence, Mészáros Péter, Basch Péter, Bánóczi Bea, Pion István

A felkért slammerek ezúttal a háromszoros Oscar-díjas operatőr, Vittorio Storaro egy fotója által inspirálva írnak és adnak elő szövegeket. Szabad asszociációs bázisnak tekintve az eredetit bontják ki a személyes hozzáfűzni valójukat, vagy elrugaszkodnak tőle és új interpretációját adják a klasszikus műnek. Mindehhez a slam poetry események „házi” zenekara, a három fős Amoeba zenekar szolgáltatja a zenei körítést, a műsorvezetést és lebonyolítást pedig Mavrák Kata Hugee és az SPB állandó stábja végzi.
2017. március 17. péntek

18:00
Soul Exodus – vetítés (angol felirattal), beszélgetés
Vendég: Bereczki Csaba rendező

https://www.youtube.com/watch?v=9Ojslu41bjI&t=4s

 

Bereczki Csaba a nyolc évvel korábban bemutatott Életek éneke után továbbfűzi az átlagosnál is nagyobb szívvel működő zenés dokumentumfilmjei sorát, ezúttal néhány, identitás-kereső klezmerzenész fizikai és lelki utazására irányítva a fókuszt. A Nazaroff Brothers nevű zenekar tagjainak lelki és fizikai utazását végigkövető Soul Exodus élesen szembesíti a nézőt az önazonosság megtalálásának több mint bonyolult folyamatával. Addig pedig, ameddig ezt nem sikerült helyre tenni magunkban, nincs más hátra, mint előre: játszani kell, amíg csak lehet, és gyönyörű klezmermuzsika kíséretében helyezni el egy ezüstszelencében a bolygó zsidó belenyugvásának gesztusát.
A film előzetese: https://www.youtube.com/watch?v=9Ojslu41bjI&t=4s

20:30
IAMYANK: DRONES

IAMYANK a 2016-os évet egy nagylemezzel (Hiraeth) és rengeteg IAMYANK LIVE BAND koncerttel töltötte meg. Idén viszont – mint azt tőle megszokhattuk – ismét olyan irányok felé fordul amivel eddig még nem kísérletezett.
Erre a különleges eseményre az elmúlt évek során összegyűlt ambient, experimental ötleteit fogja össze egy egységes szövetté. A lassan épülő elektronikus textúrákat és zajokat cselló és akusztikus perkusszív ütemek kísérik a színpadon. Az előadásban nagy szerepet kap az improvizáció, így a hallgatók testközelből tapasztalhatják meg, ahogy egymásra épülnek a motívumok. Ha megpróbálunk háttérzenét elképzelni egy régi, szemcsés, homályos, kissé beégett tájképhez, valószínűleg közel kerülünk ahhoz amit hallani fogunk.

Related Posts

13. ANILOGUE NEMZETKÖZI ANIMÁCIÓS FILMFESZTIVÁL

Új helyszínekkel bővül az immár tizenharmadik Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, melyet november 25-29. között rendeznek meg Budapesten. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin moziban az…

Március 15-től a mozikban a Láthatás című film

Március 15-én kerül a hazai mozik vásznára Xavier Legrand új nagyjátékfilmje, a Láthatás. A francia dráma a gyermeknevelést helyezi középpontjába, konfliktusa pedig a két szülő…

Élményekkel teli ünnepvárás decemberben a Müpa Kultúr Kültéren

Téli csodavilág és rengeteg program: idén is magával ragadó újcirkusz-produkciókkal, színházi előadásokkal, könnyűzenei koncertekkel és gyerekműsorokkal várja a nézőket a Müpa Sátor, népszerű karácsonyi dallamokat…

7. MOZINET FILMNAPOK – CANNES-I ÉS VELENCEI SIKEREK PREMIER ELŐTT

Idén is lesz Mozinet Filmnapok: 2017. október 20-23. között immár hetedik alkalommal tekintheti meg a közönség a világ filmtermésének krémjét, jóval a hivatalos hazai mozibemutató…