Dunapest – Fesztivál a vízen

Szavakat megjelenítő vízesés, tematikus séták, utcaszínház, koncertek – a június 16-19. tartó kulturális fesztivál célja a Dunára irányítani a figyelmet

23c5f8c8-b655-4d97-ba04-133c8b3096b3

A Duna kulturális, funkcionális és közösségi szerepének középpontba állításával művészeti és urbanisztikai fesztivál lesz június közepén, Budapesten: a dunai helyszíneken többségében ingyenes zenei, színházi, filmes, képzőművészeti, irodalmi, urbanisztikai, közösségi, családi és sportprogramokat szerveznek Budapest Főváros Önkormányzatával összefogásban.

Dunapest címmel kortárs művészeti és urbanisztikai fesztivál mutatkozik be június 16-19. között Budapesten. A régiós kitekintéssel bíró rendezvénysorozat programjainak többsége ingyenes, és mindegyik kapcsolódik valamilyen formában a Dunához, akár a témát, akár a helyszínt tekintve. A négynapos esemény kilenc úszó és vízparti helyszínén összesen hatvan művészeti és urbanisztikai programot szervez a Kultúrkombinát Kft. Budapest Főváros Önkormányzatával és a BVA-val összefogásban. A rendezők szándéka, hogy fontos kortárs alkotókat mutassanak be és új együttműködéseket indítsanak el, miközben a Dunára és a városlakók folyóval való kapcsolatára irányítják a figyelmet: a koncertek, színházi előadások, képzőművészeti bemutatók, irodalmi felolvasások, filmvetítések mellett az amatőr hajóépítő workshoptól kezdve, a város és víz kapcsolatát feszegető szakmai beszélgetésen át a Dunát és a kapcsolódó városrészeket felfedező tematikus városi sétákig terjed a fesztivál urbanisztikai vetülete.

A szervezők és a főváros célja, hogy közvetlenebb módon hívják fel a figyelmet közös értékeinkre, és arra buzdítanak, hogy gondolkozzunk közösen Budapestről, fedezzük fel, használjuk és értékeljük azt az örök természeti és városarculati adottságot, amelyet a Duna közvetít.

56150118-63cf-4f0a-adf6-6af55f26efc9

„Szeretnénk, hogy a Duna életünk szervesebb részévé váljon. A Duna nemcsak Budát és Pestet köti össze, hanem Európát is, szimbolikusan megteremtve a folyamatos kulturális párbeszédet az egyes országok között. Célunk, hogy megmozgassuk a Budapesten és közelében élőket, kicsiket és nagyokat, mindenkit, aki fel akarja fedezni a Duna adta lehetőségeket. Új utakat, művészi válaszokat, inspirációt keresünk a város és folyó folyton megújuló kapcsolatára, kapcsolódási lehetőségeire” – nyilatkozta Kulcsár Andrea, az esemény főszervezője.
„A Duna a város szerves része, aminek fejlesztésén érdemes együtt gondolkodnunk. Budapest jellemzően infrastrukturális beruházásai az elkövetkezendő években a Duna köré szerveződnek, gondoljunk csak a Margitsziget megújítására, a rakpartok rendezésére, vagy a Dagály fejlesztésére. Ugyanakkor elengedhetetlen, hogy ezekbe az új és megújuló terekbe életet vigyünk, hogy valóban közösségi terek legyenek a Duna mentén. Ebben a szellemben hívtuk életre a Dunapestet, amelyen igyekszik maga az Önkormányzat is minél több saját intézményeinél meglévő érdekes és izgalmas tartalmat megmutatni, mintegy dunai köntösbe bújtatni – legyen szó színházról, vagy épp közművállalatról” – mondta el Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes.

Könnyűzene, filmek, színház, vizes installáció

A filmvetítések, felolvasások és utcaszínházi előadások mellett különlegesnek és nagyon látványosnak ígérkezik a német Julius Popp szöveget formáló vízesés installációja, amelynek megnyitója egyben a fesztivál első eseménye is – a Ludwig Múzeum a művészet és a tudomány határait kutató világhírű alkotó nagyszabású, helyspecifikus installációjával csatlakozik a programsorozathoz. A londoni olimpián és a New York-i MoMA kiállításán is bemutatott Bit.Fall című munka egy látványos vízfüggöny: a lehulló vízcseppek folyamatosan változó, „folyékony” szavakat formálnak, amiket egy számítógépes algoritmus választ ki magyar honlapok leggyakrabban előforduló tartalma alapján. Az installáció a fesztivált követő időszakban is látható lesz a Ludwig Múzeum előtti téren.
A könnyűzenei előadók közül fellép többek között az osztrák Dorian Concept Trio, a Mius és Jónás Vera is. A Hangvető szervezésében pedig fesztivál lesz a fesztiválban: nemzetközi Budapest A Cappella Fesztivál a Várkert Bazárban. A hangszer nélküli csoportos éneklésnek színes hagyományai vannak szerte a világban, és a Hangvető célja, hogy a legszebb, elsősorban többszólamú énekes hagyományokat megismertesse a magyar közönséggel és különleges kulturális eseményként a külföldi turistákkal is. A Várkert Öntőház Udvarát három napig zengik be a finn, grúz, svéd, zimbabwei, bolgár és magyar dallamok.
Kenuépítés, tematikus séták és beszélgetések
A Duna nemcsak helyszíne, de témája is a fesztiválnak: a folyóval kapcsolatos közösségi programok célja, hogy a városlakók újra felfedezzék a folyót, szervezett sétákon, beszélgetéseken, vagy akár futás közben. A BUPAP sétáján például Dunajcsik Mátyás író, költő mutatja meg, hol volt a város világítótornya és az egykori hajóhidak a Dunán, a Design Terminál City of Design sorozatának részeként pedig egy hajón lesz a város és víz kapcsolatát körüljáró beszélgetés. Sőt, a pesterzsébeti, gyönyörűen felújított Hullám Csónakháznál a TECHNIKA1 Nyitott Műhely és az Amatőr Hajóépítők Közössége tart közös hajóépítő workshopot: az itt, a résztvevők által készített hajók haza is vihetőek. De sportolni magán a fesztiválon is lesz lehetőség: a SUHANJ! mozgásukban vagy látásukban korlátozottakkal együtt szervez rövidebb közösségi futást, a Kvázibárki futóközösség pedig „gerilla” félmaratonnal és maratonnal készül a Duna mentén.

A szervezők természetesen a családokra is gondoltak: többségében a Kopaszi-gáton, a BVA Öbölben készülnek sok gyerekprogrammal, például művészeti és kézműves foglalkozásokkal, ügyességi játékokkal és Rutkai Bori Bandájával.

A részletes műsor elérhető a dunapest.hu oldalon, illetve a rendezvény Facebook oldalán (facebook.com/dunapest
Háttérinformáció

A Dunapest fesztivál helyszínei:

A38, Bálna, BKV hajók, Kiosk, Kopaszi-gát, Ludwig Múzeum, Pontoon, Várkert Bazár
A Dunapest fesztivál főtámogatója: Budapest Főváros Önkormányzata
A Dunapest fesztivál kiemelt partnerei: BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft, Balassi Intézet, Hangvető, Ludwig Múzeum, Next Wave Europe
A Dunapest fesztivál támogatója: FHB Bank
A Dunapest fesztivál partnerei:
Blokk Építészeti Műhely, Bölcs Kavics, Daazo, Deák 17 Galéria, Design Terminál, EUNIC, FISZ, Hosszúlépés, KÉK, Kvázibárki, MAZSIKE, Mesemúzeum, Mindspace, SUHANJ!, Szkéné Színház, TECHNIKA1, VALYO, Wine Bike Piqniq
Linkek:
• Fesztiválhonlap: www.dunapest.hu
• Facebook: www.facebook.com/dunapest
• Julius Popp (D)
• GIF: http://makeagif.com/i/HGh0EJ
• https://www.youtube.com/watch?v=xKFwqTn4MCQ
• https://www.youtube.com/watch?v=AICq53U3dl8
• Dorian Concept (A): http://www.dorianconcept.com
• Mius (H): www.mius.hu
• Fool Moon (H): http://foolmoon.hu
• Hosszúlépés (séta): https://hosszulepes.org/dunapest
• Technika 1 hajóépítő workshop: http://www.technikaworkshop.hu
• Mindenki tud rajzolni (gyerekprogram): http://mindenkitudrajzolni.com
Dunapest
Kortárs művészeti és urbanisztikai fesztivál, június 16-19. között Budapesten, dunai helyszíneken, Budapest Főváros Önkormányzatával összefogásban. Az igényes szórakoztatáson túl a fesztivál célja a kulturális párbeszéd és inspiráló együttműködések előmozdítása, felhívva a figyelmet a Duna és a városok kapcsolatára.
dunapest.hu

Kultúrkombinát
A Kultúrkombinát kulturális tartalomszolgáltató és rendezvényszervező ügynökség, fókuszában a kortárs irodalommal. A Kultúrkombinát kezdeményezte és szervezi a Margó Irodalmi Fesztivált és a hozzá kapcsolódó Margó-díjat, illetve Margó.Fm néven kortárs irodalmi podcast sorozatot, a Rájátszás című, irodalmat és zenét ötvöző produkciót, és 2016-ban először a Dunapest művészeti és urbanisztikai fesztivált. Az ügynökség szerkeszti a Könyves magazint, a Könyves blogot, emellett könyvkiadással is foglalkozik.
kulturkombinat.hu

BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft.
A BVA küldetése, hogy megmutassa Budapest igazi arcát az itt élőknek, hogy érezzék, ide tartoznak, és erre joggal lehetnek büszkék. Ennek mentén születnek saját ötleteik és projektjeik, melyek során teret adnak startup cégeknek is, és olyan, a város szempontjából alkotó és kreatív ötleteket valósítanak meg, melyek pozitívan hatnak Budapest megítélésére. A BVA összekötő szerepet tölt be a Főváros és a budapestiek között, láthatóvá téve az újító szándékkal létrejövő fejlesztéseket, ötleteket és izgalmas, színes projekteket.
facebook.com/varosarculat

Related Posts

Neked mit jelent Budapest?

A Te szavad, a TE városod – interaktív közösségi kiállítás nyílik a Budapest Projekt Galériában.

Állatkerti Örökbefogadási Top 10: ismét Asha, a kiselefánt a legnépszerűbb

Asha, az idén 3 éves kiselefánt vezeti az Állatkerti Alapítvány Örökbefogadási Toplistáját a 2016. első féléves adatok alapján. Második Sisi, a kölyök zsiráf, a tavaly…

Liba sushi, sörkurzus és skót-magyar sörvacsora az V. Márton napi Borfesztiválon

Borok-Libák-Fűszerek címmel négynapos Márton napi Borfesztivál csalogatja a gasztronómia szerelmeseit – november 5-8 között – a Gellért Szállóba, ahol nem mindennapi kínálatban lesz részünk. A…

A paprika, a sercli és a sör az idei Gourmet Fesztivál slágertémái

Kétcsillagos bécsi séf, a koreai, az orosz és az albán konyha fenegyerekei és a legjobb olasz pezsgő is bemutatkozik a május 16-19. között tartott OTP…