A depresszió betegség, jóval több, mint a rosszkedv

A depresszió betegség, jóval több, mint a rosszkedv

  • Világszerte 300 millió ember érintett a súlyos depresszióban

Rosszkedv, lehangoltság, belső feszültség? Jóval több lehet mögötte, mint átmeneti hangulatingadozás. Világszerte rohamosan nő a mentális betegségekben – mint például depresszióban, szorongásban, pánikbetegségben – szenvedők száma. Október 10-én tartják a Lelki Egészség Világnapját, melynek célja, hogy felhívja az egyre többeket érintő mentális betegségekre a figyelmet, valamint eloszlassa a mentális betegségekhez kapcsolódó társadalmi előítéleteket. A világnaphoz kapcsolódóan kiemelten érdemes foglalkozni a súlyos depresszióval, melyben európai viszonylatban 40 millió beteg szenved.
Gyakran használjuk a „depressziós vagyok” kifejezést, akkor amikor éppen kimerültek vagyunk vagy csak rossz a hangulatunk. Szerencsére ez az állapot rövid időn belül vagy pozitív ingerek hatására önmagától elmúlik. Sajnos mindez nem mondható el a súlyos depresszióról, ami hetekig vagy akár hónapokig is fennállhat, sőt újból és újból megismétlődhet. A súlyos, ún. major depresszió világszerte 300 millió ember mindennapi életét nehezíti meg.
A depresszió legtöbbször fiatal felnőttkorban kezdődik, nemritkán serdülőkorban kialakul. Sokan úgy vélik, hogy a depresszió nem egy valós egészségügyi probléma, a depressziónak nagyon súlyos következményei lehetnek. Az öngyilkosság a depressziós betegek körében hússzor nagyobb valószínűséggel fordul elő .

Mikor beszélünk major vagyis súlyos depresszióról?
A depresszió jóval több egy súlyos hangulatzavarnál, hiszen az érintett életének minden területére kihat – a társas kapcsolatokra, a munkahelyre, a tanulásra, az egészségre, és az általános életminőségre . Számos tünete lehet, ezek egyénenként eltérőek lehetnek :
• depressziós, szomorú hangulat
• az érdeklődés és örömkészség jelentős csökkenése (anhedónia)
• lényeges súly-és étvágy csökkenés/gyarapodás
• alvászavar (csökkent/fokozott alvás)
• nyugtalanság/gátoltság
• fáradtság, erőtlenség, levertség
• értéktelenség érzése, önvádlás, bűntudat
• csökkent gondolkodási, koncentrálási és döntési képesség
• a halállal való foglalkozás, halálvágy, öngyilkossági szándék (terv, kísérlet)

A major depresszió diagnózisához a kilencből legalább ötnek, köztük az első kettő valamelyikének legalább két hétig kell fennállnia. A tünetek fennállása hónapokig vagy akár évekig is elhúzódhatnak.

Milyen kockázati tényezők növelik a major depresszió kialakulásának kockázatát?
Érdekes adat, hogy a depresszió gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál: nőknél 5,1%, férfiaknál 3,6% . Olyan tényezők is szerepet játszhatnak a depresszió kialakulásában, mint például a krónikus betegségek, családi halmozódás, bizonyos életesemények vagy az életkor.
Fontos, hogy ha valaki saját magán vagy a környezetében élőn tapasztalja a depresszió tüneteit, forduljon azonnal pszichiáter szakorvoshoz, hiszen a kezelés akár életmentő is lehet. Szerencsére a major depresszió sikeresen kezelhető, a tünetek megszűnésével a normál életvitel is visszatérhet.

Kapcsolódó tartalom

Könyvajánló: Belső Nóra : Depresszió

Depresszió. Egy sokak életét megkeserítő és tönkretevő állapot, amely megosztja a gondolkodó embereket, és amellyel sokan mind a mai napig nem tudnak mit kezdeni. Vajon…

Régi szép idők

Fölötted már megint elment egy egész évtized. Korszakok vonulnak át a fejed fölött úgy, hogy csak a legvégén kapsz észbe. Akkor, amikor már szinte el…

Révai Gábor: Beszélgetések a szerelemről és a szeretetről – Csányi Vilmossal és Bánki Györggyel

Kit ne érdekelne az a két legfontosabb érzelem, amit naponta élünk át, naponta hatja át minden emberi kapcsolatunkat, és amit sokszor mégsem értünk. Dőljünk hátra,…

A lélek megértésének kulcsa az empátia – A Módszeres Empátia atyja, Yehuda Tagar Magyarországon

Az együttérzés fejlesztése és megélése nagy kihívás napjainkban. Mindannyiunknak szüksége van rá, ám sokszor nem tudjuk, miként lehetünk empatikusabbak másokkal és önmagunkkal. Az ember és…