A depresszió betegség, jóval több, mint a rosszkedv

A depresszió betegség, jóval több, mint a rosszkedv

  • Világszerte 300 millió ember érintett a súlyos depresszióban

Rosszkedv, lehangoltság, belső feszültség? Jóval több lehet mögötte, mint átmeneti hangulatingadozás. Világszerte rohamosan nő a mentális betegségekben – mint például depresszióban, szorongásban, pánikbetegségben – szenvedők száma. Október 10-én tartják a Lelki Egészség Világnapját, melynek célja, hogy felhívja az egyre többeket érintő mentális betegségekre a figyelmet, valamint eloszlassa a mentális betegségekhez kapcsolódó társadalmi előítéleteket. A világnaphoz kapcsolódóan kiemelten érdemes foglalkozni a súlyos depresszióval, melyben európai viszonylatban 40 millió beteg szenved.
Gyakran használjuk a „depressziós vagyok” kifejezést, akkor amikor éppen kimerültek vagyunk vagy csak rossz a hangulatunk. Szerencsére ez az állapot rövid időn belül vagy pozitív ingerek hatására önmagától elmúlik. Sajnos mindez nem mondható el a súlyos depresszióról, ami hetekig vagy akár hónapokig is fennállhat, sőt újból és újból megismétlődhet. A súlyos, ún. major depresszió világszerte 300 millió ember mindennapi életét nehezíti meg.
A depresszió legtöbbször fiatal felnőttkorban kezdődik, nemritkán serdülőkorban kialakul. Sokan úgy vélik, hogy a depresszió nem egy valós egészségügyi probléma, a depressziónak nagyon súlyos következményei lehetnek. Az öngyilkosság a depressziós betegek körében hússzor nagyobb valószínűséggel fordul elő .

Mikor beszélünk major vagyis súlyos depresszióról?
A depresszió jóval több egy súlyos hangulatzavarnál, hiszen az érintett életének minden területére kihat – a társas kapcsolatokra, a munkahelyre, a tanulásra, az egészségre, és az általános életminőségre . Számos tünete lehet, ezek egyénenként eltérőek lehetnek :
• depressziós, szomorú hangulat
• az érdeklődés és örömkészség jelentős csökkenése (anhedónia)
• lényeges súly-és étvágy csökkenés/gyarapodás
• alvászavar (csökkent/fokozott alvás)
• nyugtalanság/gátoltság
• fáradtság, erőtlenség, levertség
• értéktelenség érzése, önvádlás, bűntudat
• csökkent gondolkodási, koncentrálási és döntési képesség
• a halállal való foglalkozás, halálvágy, öngyilkossági szándék (terv, kísérlet)

A major depresszió diagnózisához a kilencből legalább ötnek, köztük az első kettő valamelyikének legalább két hétig kell fennállnia. A tünetek fennállása hónapokig vagy akár évekig is elhúzódhatnak.

Milyen kockázati tényezők növelik a major depresszió kialakulásának kockázatát?
Érdekes adat, hogy a depresszió gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál: nőknél 5,1%, férfiaknál 3,6% . Olyan tényezők is szerepet játszhatnak a depresszió kialakulásában, mint például a krónikus betegségek, családi halmozódás, bizonyos életesemények vagy az életkor.
Fontos, hogy ha valaki saját magán vagy a környezetében élőn tapasztalja a depresszió tüneteit, forduljon azonnal pszichiáter szakorvoshoz, hiszen a kezelés akár életmentő is lehet. Szerencsére a major depresszió sikeresen kezelhető, a tünetek megszűnésével a normál életvitel is visszatérhet.

Related Posts

Könyvajánló: Belső Nóra : Depresszió

Depresszió. Egy sokak életét megkeserítő és tönkretevő állapot, amely megosztja a gondolkodó embereket, és amellyel sokan mind a mai napig nem tudnak mit kezdeni. Vajon…

Az idősek védelme mindannyiunk feladata Ne hunyjunk szemet az időskori bántalmazás felett!

Lehet, hogy már nem a régiek, nehezen mozognak, törékenyek, esetleg feledékenyek, de a méltóságteljes és biztonságos élethez nekik is joguk van! Rengeteg elfordított arc, tétlen…

Könyvajánló – Dobray Sarolta: Üvegfal

Számtalan, a bántalmazásról szóló könyv jelent meg az utóbbi években. Nyilván ennek markáns oka a családon belüli erőszak számának növekedése, akár az intézményrendszerbe kerülők, akár…

Régi szép idők

Fölötted már megint elment egy egész évtized. Korszakok vonulnak át a fejed fölött úgy, hogy csak a legvégén kapsz észbe. Akkor, amikor már szinte el…