Így lehet majd ingyen felvenni pénzt – vagy nem…

December 1-jétől indulhat meg az ügyfelek regisztrációja a havi kétszeri ingyenes banki készpénzfelvételre, akik benyújtják bankuknak az erről szóló nyilatkozatot.
Az ügyintézést személyesen kell majd intézni a bankokban, mivel azok nem biztos, hogy minden esetben elfogadnák az e-mailes, vagy levélben feladott nyilatkozatok hitelességét.

bankomat-atm-490

Hat és fél millió ügyfélnek másfél hónap alatt kellene személyesen nyilatkoznia arról, melyik bankszámlájáról kívánja ingyen felvenni a havi 150 ezer forintot. A pénzintézetek alternatív javaslatokkal próbálják megelőzni, hogy az év végén óriási tumultus legyen a bankfiókokban.
Az ingyenes készpénzfelvételt előíró törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítvány szerint az ügyfeleknek személyesen a bankfiókban kell nyilatkozniuk arról, hogy melyik számlájukon szeretnék igénybe venni a legfeljebb 150 ezer forintos költségmentes pénzfevételt. Ezt 2013. december 1. és 2014. január 20. között tehetnék meg.

A szabálynak nyilván az lenne a célja, hogy akinek több számlája van, az ne vehessen fel mindenhonnan 150 ezret ingyenesen. Azonban a pénzintézetek szerint nagyon nehezen megvalósítható, hogy alig több mint másfél hónap leforgása alatt – amiben az év végi ünnepek időszaka is benne lenne – az összes ügyfelet fogadni tudják.

Hat és félmillió ügyfél

Jelenleg nagyjából 6,5 millió magánszemélynek van bankszámlája Magyarországon, nekik mind személyesen kellene valamelyik fiókban nyilatkozniuk, amennyiben igénybe vennék a kedvezményt. Már az is óriási terhet róna a fiókokra, ha csak az ügyfélkör fele kérne időpontot.

A Bankszövetségnél nem erősítették meg, hogy alternatív megoldásokat készülnek javasolni a kormánynak. Arra hivatkoztak, amire több, általunk megkeresett bank is: mivel a részletszabályokat még nem fogadta el az országgyűlés, nem áll módjukban nyilatkozni.

Így is behajthatják a költséget

A 150 ezer forintig ingyenes pénzhez jutás az után lett sürgős a Fidesznek, hogy nyilvánvalóvá vált, a 6 ezrelékesre megemelt tranzakciós illetéket a bankok teljes egészében áthárítják az ügyfelekre, és így többek között a pénzfelvétel is nagyon megdrágult.

Azt ugyanakkor ezzel az intézkedéssel sem tudja megakadályozni a kormány(párt), hogy a bankok az egyéb díjakon hajtsák be a bankautomaták üzemeltetésének költségét. De az sem elképzelhetetlen forgatókönyv, hogy a veszteségek csökkentése végett elkezdik leszerelni az automatákat.

Forrás: hvg.hu

Related Posts

Elstartolt a II. Tisza-tavi PET Kupa

Tizenegy csapat részvételével startolt el vasárnap a folyótisztító és hulladékgyűjtő II. Tisza-tavi PET Kupa Tiszafüredről. A csapatok a pillepalackokból maguk által készített hajóikkal Kisköréig eveznek…

Amerika messze van?

Elborzasztanak az Egyesült Államokban történtek. Nincs jelentősége annak, hogy mindez nem itt zajlik a Lehel téren. Zajlott, csak épp a Deákon a múlt héten. Nem…

Dalt írt az ápolóknak Harsányi Levente

Az ápolók dala című szerzeménnyel fejezte ki érzéseit a – közelmúltban műtéten átesett – népszerű műsorvezető az ápolóknak. Harsányi Levente dalával az Ápolók Nemzetközi Napján…

Hajnóczy Soma mosolyt varázsolt hajléktalan emberek arcára – Rendhagyó módon cselekedett jót a bűvész világbajnok

Több mint 50 000 hajléktalan ember él Magyarországon, akiknek az utca jelenti az otthont. Ezek az emberek napról napra élnek, és már a legapróbb feléjük…