Könyvajánló – PAPP RÉKA KINGA: AKI KURVÁNAK ÁLL

Papp Réka Kinga ismert a közéletet nyomon követők számára, hiszen hosszú évek óta foglalkozik a társadalomból kirekesztett csoportok, valamint a nők helyzetével. Ebben a könyvben a szexmunkásokról kapunk képet, és a könyv alcíme ugyan szexmunka-sztorik, de a tartalom messze túlmegy a sztori fogalmán.

A szerző ugyanis nem csak hat szexmunkás történetét, élet-szeleteit írja le nagyon plasztikusan, hanem jogszabályi hátteret ad, szakmai plusz ismereteket nyújt, és – nem utolsó sorban – igyekszik lebontani a szexmunkások köré szőtt előítéletek vastag falát. Azért fontos ez, mert nagyon kevés ismeret áll a rendelkezésünkre erről a világról. A rendvédelem és a szociális munka szakemberin kívül alig vannak, akik ténylegesen képben lennének a témában, vagy a kriminalizáltság, vagy az eleve elutasítás miatt, az ok mindegy is: a területen nagyon sok kimondatlan információ van, ezen segít az újságíró könyve.

Valahogy nem is fogható jól meg a téma, mert amint a szexmunka nem a kényszerítéssel és kriminalizálással együtt jelenik meg, azonnal társadalmi előítéletekkel szembesül az, aki ezzel foglalkozik. Annak ellenére, ohgy Papp Réka Kinga történeteiből is kiderül: sok esetben nincs választás, aztán pedig kiszállás nincs. És akkor, amikor a testével dolgozó, megalázott, alárendelt emberről beszélünk, semi helye az előítéletességnek.

Ma Magyarországon létezik a szexmunkásoknak érdekvédelmi szervezete, média-szinten azonban vagy tabudöntögetés folyik egy-egy cikk, vagy eset ismertetésekor, és erős negatív kommentháború, vagy teljes az érdektelenség. nagyon szükség lenne egy szemunka-emberkereskedelem tekintetében átfogó oktatási csomagra, amelyet jelenleg csak lokálisan, az Integrált Jogvédelmi Szolgálat, illetve néhány elkötelezett civilszervezet használ, és ad tovább belőle ismereteket, úgyhogy örvendetes, hogy ez a könyv segít közelebb hozni azt a világot, amely tele van fájdalommal, megaláztatásokkal, méltatlan helyzetekkel és szomorúsággal.

Borsos-Kőszegi Erika

Kiadó: Kossuth Kiadó
Oldalszám: 192
Megjelenés: 2017. november 13.
Méret: 210 mm x 140 mm x 12 mm
ISBN: 9789630990554

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..