Könyvajánló – Jodi Picoult: Ítélet

Salem Fallsban egy fiatal lányokból álló kis csapat a boszorkány-tant, a csodakészítést tanulja titokban. Mikor egy titokzatos férfi érkezik a városba, egyikük kitalálja, hogy kipróbálja rajta a vajákos tudást, de az este borzalmas tragédiával végződik. És ki tudja, mi is történt pontosan? A lányok, vagy a titokzatos, rovott múltú idegen?


Jodi Picoult ismét olyan témába vezet minket, amely mindenkit elborzaszt, felkavar, mindenkiből heves indulatokat vált ki. A gyermekmolesztálás olyan bűn, amit senki nem tűr el, amiért senki nem bocsát meg.
Jack St. Bride úgy érkezik Salem Fallsba, hogy egy évet ült egy kiskorú zaklatásáért. Az idegen városban hamar munkát és társat talál, de a helybéliek közt nem maradhat titokban a múltja. Egyedül szerelme, Addie hisz neki, de ő is csak addig, míg rá nem vetül újra a gyanú árnyéka. És aki egyszer elbotlott, az elbotlik újra. Legalábbis ezt gondolják az ott élők, és amikor a helyi gyógyszergyáros lánya, Gillian szexuális zaklatással vádolja Jacket, akkor egy ideig még Addie is.
Van-e megbocsátás, és újrakezdés? Lehetséges-e, akit egyszer ártatlanul elítéltek egy bűn miatt, annak hitelt adjanak egy másik, minden jel szerint általa elkövetett bűn esetében? Kinek a szava mennyit ér? Mennyit ér egy börtönviselt zaklatóé, és mennyit a gyógyszergyáros egyetlen lányáé? Hogyan taszít ki és dönt romba egy pillanat alatt egy egész életet egy város, amely nem akar szexuális ragadozókat megtűrni?
Mint minden Picoult regényben, itt is sötét titkok szegélyezik a felszíni történetet, és az Ítéletben is folyamatosan elbizonytalanodunk mindenben. Magunkban, az erkölcsben, a bűnben és az igazságban. Mindehhez vegyük hozzá az amerikai igazságszolgáltatást, amely pillanatnyi hangulatok, jó ügyvédek, harapós ügyészek, elfogult esküdtek halmaza, ahol percek alatt dőlhet romba egy emberi élet, és pillanatok alatt éledhet újjá.
Jodi Picoult minden könyve valamilyen erkölcsi dilemma köré épül fel, hősei pedig azok, akik meg kell hogy védjék magukat egy olyan világban, ahol az erkölcs legfeljebb külcsín, mert a végén mindig kiderül, hogy rejtegetnivalója mindenkinek van, és joga, hogy pálcát törjön a másik felett, nincs senkinek.

Kiadó: Athenaeum
496 oldal
Kötés: karton
ISBN: 9789632937571

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..