Könyvajánló – Jodi Picoult: Ítélet

Salem Fallsban egy fiatal lányokból álló kis csapat a boszorkány-tant, a csodakészítést tanulja titokban. Mikor egy titokzatos férfi érkezik a városba, egyikük kitalálja, hogy kipróbálja rajta a vajákos tudást, de az este borzalmas tragédiával végződik. És ki tudja, mi is történt pontosan? A lányok, vagy a titokzatos, rovott múltú idegen?


Jodi Picoult ismét olyan témába vezet minket, amely mindenkit elborzaszt, felkavar, mindenkiből heves indulatokat vált ki. A gyermekmolesztálás olyan bűn, amit senki nem tűr el, amiért senki nem bocsát meg.
Jack St. Bride úgy érkezik Salem Fallsba, hogy egy évet ült egy kiskorú zaklatásáért. Az idegen városban hamar munkát és társat talál, de a helybéliek közt nem maradhat titokban a múltja. Egyedül szerelme, Addie hisz neki, de ő is csak addig, míg rá nem vetül újra a gyanú árnyéka. És aki egyszer elbotlott, az elbotlik újra. Legalábbis ezt gondolják az ott élők, és amikor a helyi gyógyszergyáros lánya, Gillian szexuális zaklatással vádolja Jacket, akkor egy ideig még Addie is.
Van-e megbocsátás, és újrakezdés? Lehetséges-e, akit egyszer ártatlanul elítéltek egy bűn miatt, annak hitelt adjanak egy másik, minden jel szerint általa elkövetett bűn esetében? Kinek a szava mennyit ér? Mennyit ér egy börtönviselt zaklatóé, és mennyit a gyógyszergyáros egyetlen lányáé? Hogyan taszít ki és dönt romba egy pillanat alatt egy egész életet egy város, amely nem akar szexuális ragadozókat megtűrni?
Mint minden Picoult regényben, itt is sötét titkok szegélyezik a felszíni történetet, és az Ítéletben is folyamatosan elbizonytalanodunk mindenben. Magunkban, az erkölcsben, a bűnben és az igazságban. Mindehhez vegyük hozzá az amerikai igazságszolgáltatást, amely pillanatnyi hangulatok, jó ügyvédek, harapós ügyészek, elfogult esküdtek halmaza, ahol percek alatt dőlhet romba egy emberi élet, és pillanatok alatt éledhet újjá.
Jodi Picoult minden könyve valamilyen erkölcsi dilemma köré épül fel, hősei pedig azok, akik meg kell hogy védjék magukat egy olyan világban, ahol az erkölcs legfeljebb külcsín, mert a végén mindig kiderül, hogy rejtegetnivalója mindenkinek van, és joga, hogy pálcát törjön a másik felett, nincs senkinek.

Kiadó: Athenaeum
496 oldal
Kötés: karton
ISBN: 9789632937571

Related Posts

Könyvajánló – Jodi Picoult: Második látásra

Jodi Picoult váratlan fordulatokkal teli regénye az emberi sorsról, a szenvedélyről, a bűnről és a megváltásról. Vermont államban egy kisváros élete teljesen felbolydul, amikor az…

Könyvajánló – Jodi Picoult: A tizedik kör

Nyolc évvel a Sorsfordítók után és egy évvel a Tizenkilenc perc előtt, vagyis 2006-ban jelent meg az eredeti mű. Mind hangulatában, mind témájában érzek némi…

Könyvajánló – Jodi Picoult: Apró csodák

Annyi mindent írtak már a rasszizmusról. Nem írtak még igazán jól a rasszizmusról. Mert az nem egyszerűen idegengyűlölet, hanem egy társadalom minden tettet meghatározó viszonya,…

Könyvajánló – Jodi Picoult: Apró csodák

A Tizenkilenc perc volt az első regény, amit a szerzőtől olvastam. Teljesen a hatása alá kerültem. Ezt követően szépen sorban megismertem a többi magyarul megjelent…