Dupla annyi nevetésre vágynak a magyarok

A Shell ClubSmart kutatás arra kereste a választ,hogy miből szeretnénk kétszer annyit hazánkban.Sokan vágynak dupla annyi nyaralásra, vagy kétszer annyi egészségre, de a környezetüket tekintve legtöbben a zöld területek és a parkok nagyságát növelnék kétszeresére. A rövid helyzetjelentésből továbbá azt is megtudtunk, hogy a fővárosban több kedvességre, a falvakban pedig több együttműködésre áhítoznak az emberek. A töltőállomás-hálózat hűségprogramjának keretében mostantól gyűjthető dupla pontok által inspirált kutatás különböző témakörökben próbálta kifürkészni a válaszadók vágyait.
A 15-59 éves korosztály körében készült 500 fős reprezentatív kutatás nemcsak a saját értékrendre, a személyes tulajdonságokra, vagy a tágabb környezetre, hanem az emberi kapcsolatokra, a szabadidő eltöltésére és a magyar sztereotípiákra is rákérdezett. A több válaszlehetőség közül a megkérdezettek minden kérdésnél maximum három dolgot jelölhettek meg.

Fő az egészség

A válaszadók majdnem kétharmada (63%) szeretné megduplázni az egészséget az életében. Második helyen 43%-kal a pénzt, harmadik helyen pedig 32%-kal a szabadidőt jelölték meg a kutatás résztvevői. Ezt szorosan követi a boldogság 31%-kal. Meglepő eredmény, hogy legkevésbé a szerelemre vágynak a magyarok életükben (14%), de a kétszer annyi szeretetet is csak a megkérdezettek 18%-a választotta. A pénz a fővárosban a legfontosabb, a Budapesten élők 56,3%-a
duplázná meg anyagi erőforrásait, míg ez az arány a többi településtípus esetén szignifikánsan alacsonyabb – falun 41,6%, kisvárosban 40% és nagyvárosban 37,2%. Legszabadabbak pedig a fiatalok szeretnének lenni, 41,4% vágyik kétszer annyi szabadidőre, majd következnek a középkorúak (36,7%), végül az idősebb korosztály, 20,6%-kal.
A legfontosabb tulajdonság a stressztűrő-képesség
Mai rohanó világunkban talán nem meglepő, hogy a válaszadók közül legtöbben (37%) saját stressztűrőképességüket szeretnék kétszeresére növelni. Második és harmadik helyen megosztva szerepelaz intelligencia és kreativitás, 27-27%-kal, és csak minden 10. megkérdezett szeretne kétszer annyi humorérzéket. Az idő előrehaladtával a bátorság jelentősége is csökken, míg a fiatal korosztály (15-29 évesek) 28,6%-a szeretne kétszer bátrabb lenni, addig a 30-44 évesek körében már csak 20%, az idősebb korosztály (45-59 évesek) körében pedig 15% ez az arány.

Kétszer annyi nyaralás a legnépszerűbb

Wellness_logo

A szabadidő tekintetében torony magasan a nyaralás nyert – a megkérdezettek 60%-a nyilatkozott úgy, hogy dupla annyit szeretne nyaralni, mint amennyit eddig. Ezt követte a hétvégék rajongóinak tábora 42%-kal, szorosan nyomunkban a barátokkal töltött idő, valamint a napsütéses órák drukkereinek 40-40%-os csapatával. Ebben a témakörben a karácsonyi szünet volt a legkevésbé népszerű, amelynek hosszát mindössze a válaszadók 6%-a találta duplázásra érdemesnek.
Még több nevetés, ölelés, mosoly…
A Shell ClubSmart kutatásból azt is megtudtuk, hogy legtöbben nevetni szeretnek, hiszen a megkérdezettek 62%-a duplázná meg a nevetést a mindennapjaiban. Ezen dolgozik a Shell ClubSmart hűségprogram csapata is, amely mostantól a gyűjthető pontok megduplázásával szeretne a jó dolgokból kétszer annyit adni. Az ölelések és mosolyok számának növelésére a résztvevők több mint fele szavazott (54%, 52%), a legkisebb lelkesedést pedig a kacsintások (5%) és a kézfogások (4%) megkétszerezése váltotta ki honfitársaink körében. Legtöbbet csókolózni a középkorúak szeretnek,
mivel közülük dupla annyian (33,3%) dupláznák meg a csókok számát mint az idősek korosztályában (16,6%), de még a fiatalok csók iránti lelkesedése is elmarad a 30-44 évesekétől, hiszen közülük is kevesebben, csak 28,6%-a választotta ezt a lehetőséget.

Dupla annyi zöld területet szeretne a magyarok kétharmada

Az összes témát tekintve a válaszadók 67%-a nyilatkozott úgy, hogy dupla annyi zöld területet, parkot szeretne, így ez volt a legnépszerűbb választás. Talán nem meglepő, hogy legtöbben (77%) a fővárosban vágynak több zöld területre, míg a nagyvárosokban ez az arány csak 69,8%, kisvárosokban 59,3% és falun 64,4%. A vízterületek mennyiségét 42%, míg a bicikliutak hosszát 29% növelné a kétszeresére. Futni szeretnek a legkevesebben, mivel mindössze 8% szeretné, hogy a futópályák hossza legyen a duplája a jelenlegi mennyiségnek.
Több jó tulajdonságból is kétszer annyit adnának honfitársaiknak a magyarok Mindössze 3% volt az eltérés az első négy tulajdonság között, amelyet megdupláznának a magyar emberekben a válaszadók: 49% a segítőkészséget, 48% az optimizmust,46% az önzetlenséget és szintén 46% az együttműködő készséget növelné kétszeresére. A nyitottságot tekintve viszont úgy tűnik elég jól állunk – csak minden 5. résztvevő mondta, hogy ezt a tulajdonságot duplázná meg. A kedvességben leginkább a fővárosiak szenvednek hiányt, mivel a megkérdezettek több mint fele (54%) a jelenlegi mennyiség kétszeresére vágyna. Ez az igény sokkal alacsonyabb a nagyvárosokban (28,7%), a kisvárosokban (26,7%) és a falvakban (25,5%).

Nők kontra férfiak

Összegezve a Shell ClubSmart kutatás eredményeit elmondhatjuk, hogy míg a férfiak az erejüket, élethosszukat, a kacsintások számát, illetve a vízfelületek mennyiségét dupláznák inkább meg, addig a nők a stressztűrő-képességüket, a szeretetet, a napsütéses órák számát és a játszóterek számát növelnék a kétszeresükre.

Related Posts

Karanténszokásokból új életforma

Több mint 10.000 felhasználó megkérdezésével végzett európai felmérést a Samsung, mely bemutatja a koronavírus-járvány és a karanténintézkedések felhasználók értékrendjére gyakorolt hatásait. A legtöbben sokkal jobban…

15 százalékkal több éjszakát töltöttek a vendégek Hévíz legnagyobb szállodájában a nyáron

A tavalyihoz képest idén nyáron közel 15 százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma, és növekedett a tartózkodási idő is – derül ki Hévíz legnagyobb szállodájának, a…

Ne legyen csupán illúzió az újévi fogadalom

Túl elfoglalt vagy az újévi fogadalmak megtervezéséhez, vagy azt fogadtad meg, hogy sosem fogadsz meg semmit, mert sosem tartottad be? Hidd el, ezzel nagyon sokan…

Boldogtalanok a magyar gyerekek

A magyar gyerekek szűk lakásokban élnek, szegények, sokat dohányoznak és verekednek, nem értik meg magukat a kortársaikkal, de legalább kevesen drogoznak, és majdnem mindenki jár…