MASDEVALLIA, AZ INKÁK KINCSE

A Magyar Orchidea Társaság idén ősszel is elhozza legszebb orchideáit és broméliáit a Vajdahunyadvárba, hogy egy látványos kiállítás keretében bemutassa az érdeklődőknek az őserdők ezen különleges-varázslatos lakóit.

A Magyar Orchidea Társaság idei őszi kiállítása egy titokzatos és ritka orchidea csoport, a nemes Masdevalliák bemutatására vállalkozik.

A Masdevallia orchideák különleges, ragyogó vörös virágaikkal sokáig voltak királyi ékei az inkák ködvárosát, Machu Pichut körülvevő mezőknek. Az ottlakók isteneiknek udvaroltakezzel a különleges orchideával, templomaikat díszítették vele.

Ám míg a 18-19. században még tömegével díszítették a magasan fekvő réteket aMasdevalliák – lenyűgöző szépségük nem maradhatott titokban, és az elmúlt évszázadok során a túlzott gyűjtés drámai helyzetbe sodorta ezeket a finom virágokat.

Ahogy lassan a múlté lett az Inka Birodalom, úgy tűntek ők is el, hogy titokzatos szépségüket, természetes környezetükben, már csak a nedves köderdők eldugott zugaiban lehessenmegcsodálni. A nemesítéseknek, a laboratóriumi szaporításoknak köszönhetően azonban már nem kell háborgatni a Dél-amerikai állományt ahhoz, hogy gyűjtők világszerte magukénaktudhassanak egy-egy Masdevallia tövet.

Az idei kiállítás látogatóinak tehát különleges, egyedülálló élményben lesz majd részük – ésehhez Peru helyett csak a Városligetig kell majd elmenni, ahol hazai gyűjtőknek köszönhetően megcsodálhatóak lesznek a virágzó Masdevalliák.

A kiállítást – a korábbi évek hagyományához híven – vásár kíséri, ahol a látogatók maguk is szert tehetnek egy-két fenséges növényre illetve szakértő tanácsot kaphatnak tartásukkalkapcsolatban.

A kiállítás időpontja: 2015. november 6-8.

Nyitva tartás: 10-18 óráig

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Vajdahunyadvár

Jegyek elővételben is kaphatók a Múzeum pénztáránál, illetve a kiállítás ideje alatt.

Bővebb információt találnak honlapunkon: www.orchideatarsasag.hu

Related Posts

Neked mit jelent Budapest?

A Te szavad, a TE városod – interaktív közösségi kiállítás nyílik a Budapest Projekt Galériában.

Újra Orchidea KIállítás

Amikor hosszabbak a nappalok és a napsütés is gyakrabban ragyogja be a kerteket, akkor itt a tavasz, és a Magyar Orchidea Társaság tavaszi kiállításának ideje.

Kaktuszkiállítás és vásár a Füvészkertben

A Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete (MKOE) idén szeptemberben is megrendezi kaktusz kiállítását és vásárát Budapesten, a Füvészkertben.

Király Gábor: Föld, amely kívül van a városon

A Godot Galéria 2020-as kiállítási évét januárban Király Gábor festőművész tárlatával indítja, aki első alkalommal mutatkozik itt meg. A Föld, amely kívül van a városon…