Menjetek moziba! Mentőexpedíció – A marsi

Hadd kezdjem azzal, hogy ha van még olyan ember kis hazánkban, aki nem olvasta Andy Weir iszonyat jó könyvét, A marsit, akkor azonnal pótolja. Nem mondom, hogy a film önmagában nem értelmezhető a regény nélkül, de mint tudjuk az esetek túlnyomó részében a könyv lényegesen jobb, részletgazdagabb, mint a film.

Amiért viszont hatalmas dicséret jár a film készítőinek, az az, hogy nem vitték el tök más irányba a sztorit. Nem kezdtek el nyálasan csöpögni, hogy szegény Watney, ott van egyedül a csúnya nagy Marson, vagy a szerelmi szálból sem születtek rózsaszín virágocskák, hogy felesleges húsz percek menjenek el az ember életéből, aki egy jó sci-fit akar látni. Szóval amerikai barátaink szakítottak a hagyományokkal, és a képünkbe toltak egy teljesen jó filmet, ahol végre nem csak a hűdenagyonmindentmegtudunkcsinálniszámítógéppel látványorgia a lényeg, hanem VANNAK BENNE SZÍNÉSZEK!
Kicsit aggódtam, hogy Matt Damon biztosan jó választás-e a főszerepre, de megnyugatok mindenkit, hogy a fiatalember olyat alakít, hogy abban hiba nincs. Hozza a könyvben megteremtett karaketer a ” sz…rok bele, akkor sem fogok megdögleni ezen a nagy vörös rögön” hozzáállását.
A látvány, az effektek, a színészgárda, a rendezés, a minden annyi és úgy jó ebben a filmben, ahogy kell. A több mint kétórás játékidő úgy röppen el, hogy az ember észre sem veszi. sehol egy időhúzás, sehol a propaganda-negyedóra, a lelkizést is roppant gyorsan letudja. Kapunk viszont olyan poénokat, amik nagyon eltaláltak. Szerethető figurákat, akikért érdemes lesz újra megnézni a filmet (én már megtettem, de valószínűleg még többször is elkövetem ezt).
Na, száz szónak is egy a vége: aki nem olvasta az eredeti történetet, pótolja (később kikérdezem), aztán húzás a moziba, aki olvasta, azt meg úgysem kell biztatni, megy magától.
Azt viszont nem értem, hogy kinek a fejéből pattant ki az ötlet, hogy Mentőexpedíció címen fusson a film, illteve, ha már kipattant, miért kellett komolyan venni???

Dobos Attila

Rendezte: Ridley Scott
Főszereplők:
Mark Watney – Matt Damon
Rick Martinez – Michael Pena
Melissa Lewis – Jessica Chastain
Teddy Sanders – Jeff Daniels

Related Posts

Szerdán moziba megy Magyarország

A világ első és eddigi legjobb kultúr sci-fije kerül április 22-én a magyar mozik vásznára. Szerdán este egy hatalmas, egyszeri és megismételhetetlen, különleges közösségi élményben…

Filmelőzetes – Utazás apánkkal

A Cinefest versenyprogramjában láthatta először a magyar közönség az Utazás apánkkal című humoros, hidegháborús road movie-t, melyben a prágai tavasz idején két fiú és idős…

KIRÁNDULÁS A MOZIKBAN – az Évszakok nézői fontos hazai természeti értékeket támogatták

A Vándormadarak alkotóinak új filmjét április 14-étől láthatja a hazai közönség. Az Évszakok már a premierje előtt többszázezer forintot gyűjtött öt magyar természetvédelmi programnak, ráadásul…

Megnéztük! – Kern András: Gondolj rám

Ha Kern András filmet rendez, sosem tudok elvonatkoztatni két-három dologtól. Az egyik Kardos doktor figurája az Ötvös Csöpi filmekből. A kicsit (nagyon) béna, csámpás figura…