Új élet a semmi közepén – az ócsai lakópark

Minden infrastruktúrától távol építették fel azt a 80 házat, ami március végéig készül el a bedőlt lakáshitelesek számára Ócsán. A lakópark szomszédságában ugyan áll egy kiskocsma, amelynek egy részében már nyílt egy kis vegyesbolt, de egyébként mindenért kilométereket kell majd autózni, biciklizni, legrosszabb esetben gyalogolni hóban-fagyban, esőben, kánikulában.

Új élet a semmi közepén – az ócsai lakópark
Új élet a semmi közepén – az ócsai lakópark

Az első buszmegálló Ócsa központja felé 3,7 kilométerre van a bedőlt hiteleseknek épülő házikóktól, a benzinkút és tüzép – ami azért fontos, mert a házakhoz nem vitték el a gázt, tehát központi kis kazánokkal lehet majd fűteni az otthonokat – mintegy 4 kilométer. Ahogy az első zöldséges is, s aztán egy kilométerre odébb az első kis ABC, majd egy Tesco. A vasútállomás 5,4 kilométerre van, az óvoda 5,5 kilométerre, míg az általános iskola már 6-ra. A postáig, gyógyszertárig és a bankig pedig már 6,2 kilométert kell menni.

Most is van iskolabuszunk, ami Alsópakonyból, Felsőpakonyból reggel beviszi, tanítás, illetve napközi után hazaviszi a gyerekeket. Emellett tárgyalnak a Volánnal is, hogy legyen járatuk errefelé – mondja Horváth Tamás (54) alpolgármester, aki azt az üres telekrészt is megmutatta a lakóparkban, amit azt állam arra jelölt ki, hogy egy vállalkozó szellemű kereskedő bérbe vegye, és boltot építsen rajta. Az eredeti tervek 500 ház megépítését tartalmazták, és ennyi családdal számolva még valamelyik nagy országos kereskedelmi lánc odatelepülésével is számoltak, ahogyan alsó tagozatos tagiskolát, tagóvodát, ökumenikus templomot is felhúzott volna az állam, pontosabban a képviseletében építtető katasztrófavédelem.

Ám úgy tűnik, 80 háznál leáll a beruházás, mert belátható, hogy nem lett belőle sikertörténet. 588 bedőlt hiteles jelentkezőt regisztráltak a házakra, de ha a bírálók betartják a szigorú feltételeket, lehet, hogy a lakások felét sem sikerül benépesíteni. Ráadásul az otthonok átlagosan 30 millióból készülnek el, ami igen drágának számít. Mindenesetre, ha 80 háznál megáll a nagy ívű projekt, úgy kint nem épülne semmilyen intézmény, a gyerekeknek is be kell járni a városba. Még szerencse, hogy van hely az ócsai iskolapadokban, s a lakópark-építkezéstől függetlenül most készül egy bölcsőde, és bővítik az óvodát is.

Elképzelhető, hogy könnyebben teljesíthető feltételekkel egy újabb fordulót hirdetnek az ócsai szociális lakópark házaira. Ha a mostani feltételeket szigorúan vennék, akkor az első ütemben megépült 80 háznak csak a felét lehetne benépesíteni.

A 170 ezer devizahitel-adósból 588-an jelentkeztek a pályázatra. Közülük sokan már a jogosultsági feltételeknek sem felelnek meg, így például nem ingatlanra felvett kölcsön miatt kerültek nehéz helyzetbe, vagy nem is devizában adósodtak el.

Forrás: hvg.hu, index.hu
Fotó: index

Related Posts

Szinte az összes devizahitel semmis

Legalábbis ez következik a Fővárosi Törvényszék OTP ellen hozott jogerős döntésének indoklásából. Persze a Kúria mindent felülvizsgál az üggyel kapcsolatban.

A Sziget Fesztivál is kiáll a Színművészeti Egyetem hallgatói mellett

Mint sok színész, író, költő, a hallgatói hálózatok, egyetemek, tudósok, a Sziget Fesztivál is kiáll az egyetemi hallgatók mellett. Sziget: „Hiszünk a sokszínű, független, nemzeti…

CashCard, prepaid kártya fesztiválra szabva

A Peak Financial Services bemutatja a fesztiválszezonra szánt CashCard sorozatot. A Prepaid MasterCard mindent tud, amit az elmúlt több mint egy évben a CashCardtól megszokhattunk,…

Limitált kiadású, prepaid MasterCard kártyát dob piacra a Festipay a Sziget Fesztiválon

A Sziget Fesztiválon debütál a Festipay Prepaid kártya, amely minden MasterCard elfogadóhelyen és online vásárlások során is használható lesz. A hazai lakosság kétharmada – a…