Kocsma a Fészek közepén

A havannai La Bodeguita del Medio a művészetkedvelő kubaiak legnépszerűbb szórakozóhelyei közé tartozik. December eleje óta a Fészekben a hazai közönség is megtapasztalhatja azt a hangulatot, ami Kubában éppen 70 éve teszi népszerűvé a forró hangulatú „Kocsmát az utca közepén”.

Kuba forró hangulata Budapestre érkezett
Kuba forró hangulata Budapestre érkezett

A Fészek Klubban nyílt La Bodeguita del Medio (pontos fordításban Kocsma középen vagy Kocsma a központban) eredetije Havannában annyira népszerű, hogy még betűszó-rövidítést is kapott. Az LBDM-ben az elmúlt hét évtized alatt olyan személyiségek fordultak meg, mint Ernst Hemingway, Pablo Neruda, Gabriel Garcia Marquez, de megfordult ott Brigitte Bardot és Sophia Loren is, és napjaink világsztárjai is gyakran teszik itt tiszteletüket, akiknek képei díszítik a helyiségek falait.

December 7-e óta a budapestiek és a fővárosba látogatók is megtapasztalhatják azt a forró hangulatot, amit a havannai LBDM áraszt, hiszen a legnagyobb zimankóban nyílt meg Fészek Klubban a budapesti La Bodeguita del Medio.

A Dob utca és Kertész utca sarkán található műintézmény, mintaadójához hasonlóan tele van tradicionális emlékekkel, amelyek Havannából érkeztek Budapestre. Ilyen például Hemingway eredeti aláírása, vagy a híres író emlékét őrző, falra akasztott, felfordított szék, ami a világ valamennyi LBDM kocsmájában megtalálható. A szék legendája az, hogy a II. Világháborúba induló író azt kérte kedvenc kocsmájában, székét fordítsák fel, hogy visszatérte után ismét használhassa. De az író sosem tért vissza, a megfordított szék így jelképévé vált minden LBDM éttermeknek.

Árpa Attila és Pállfy István a La Bodeguita del Medio megnyitóján
Árpa Attila és Pállfy István a La Bodeguita del Medio megnyitóján

A budapesti La Bodeguita megnyitóján sok hazai sztárvendég és közszereplő is tiszteletét tette. Ott volt Árpa Attila, Fodor Zsóka, Geszler Dorottya, Horváth Éva, Iszak Eszter, Katus Attila, Kembe Sorel, Király Tamás, Mujahid Zoltán, Talmácsi Gábor, Varga Győző és Varga Viktor is. Az est moderátora Gombos Edina volt, aki férje révén személyes tapasztalatokkal is bír a kubai mentalitásból. Szerinte „A La Bodeguita Del Medio az első olyan étterem, bár Budapesten, ahol tényleg minden hamisítatlanul kubai. Aki ide betér, az rögtön Havannában érezheti magát.” – mondta.

Mojito és Cuba Libre koktélok
Mojito és Cuba Libre koktélok

Az LBDM vendégei természetesen nem csupán az életérzésből, jókedvből kaphatnak ízelítőt, de a karibi ország konyha- és bárművészetéből is. A megnyitó vendégei a kubai feelinghez szervesen hozzátartozó Mojito és Cuba Libre koktélok mellett congrit, sült banánt, yuca mojo szószt, malangachipset, pollo al Aljibét, rop vieja és más tradicionális finomságokat is kóstolhattak, de aki a tenger gyümölcseire vágyik, langusztára vagy homárra, azt is megtalálja a kínálatban. A gasztronómia mellett a karibi hangulathoz szervesen kapcsolódik a kubai zene is, amit Budapesten sem kell nélkülöznie a „bodegába” betérőnek, aki alkalomadtán a félezer fős kocsma (értsd étterem, klub és bár) grill teraszán is élvezheti az életet és az élő zenét.

Ha tehát a repülőjegy túl drágának vagy a 12 órás repülőút túl hosszúnak bizonyul egy hamisítatlan kubai estéhez, most már elég a hatos villamosra felszállni, hogy belecsöppenjünk a latin hedonizmusba.

Steiner-Soós (szöveg és fotó)
forrás: GSZT szakújság

Related Posts

Bemutató: Samsung Galaxy Buds Pro fülhallgató

A Samsung új generációs fülhallgatót mutat be, a Galaxy Buds Prót. Az új okoseszköz kiemelkedő hangzást, hívásminőséget, intelligens aktív zajszűrést és sokoldalú csatlakoztathatóságot biztosít. Mindezt…

Óbuda Napja 2016

2016. május 6–7. Fő tér – Szentlélek tér, Zichy udvar. A nap háziasszonya: Barabás Éva Május 6. péntek SZENTLÉLEK TÉR 16.00–22.00 Gasztronómiai kalandozások 18.00 Budapest Voices 20.30…

Kreatív koktéltippek jégbe zárt fűszerekkel

Búcsúztasd el a telet fűszeres koktélcsodákkal! Nem kell megvárnunk a nyarat, hogy élvezhessük a finomabbnál finomabb koktélokat, elég, ha egy kicsit újragondoljuk kedvenc italainkat, és…

Robotkrumpli Fesztivál és Street Art Jam Egerben 2014. szeptember 5-6.

Szeptember elején ismét izgalmas programmal várja az Egerbe látogatókat a város. 2014. szeptember 5-6. Robotkrumpli Fesztivál a Bolyki Pincészetnél a Losonczy-völgyben, szombaton pedig graffiti style…