Umberto Giordano: Andrea Chénier opera előadás

Ingyenesen elérhető lesz az Operaház Andrea Chénier előadása

Az OperaVision kínálatában július 2-től fél éven át ingyenesen elérhető lesz a Magyar Állami Operaház Andrea Chénier-előadása. Umberto Giordano világhírű operájának az Erkel Színházban bemutatott friss produkciója 2021. július 2-án 19 órától 2022. január 2-ig lesz elérhető a 17 ország 29 társulatának operaprodukcióit elérhetővé tevő OperaVision internetes felületén olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal – közölte a dalszínház csütörtökön az MTI-vel.

A 2021. május 29-i premieren készített felvételen a darab főszerepeit László Boldizsár, Sümegi Eszter és Kálmándy Mihály énekli. A további szerepekben Wiedemann Bernadett, Megyimórecz Ildikó, Geiger Lajos, Fülep Máté, Szerekován János és Hábetler András lép a színpadra, a Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát (karigazgató Csiki Gábor) Kocsár Balázs főzeneigazgató dirigálja.

A látványos, a kort idéző díszleteket és jelmezeket a rendező állandó alkotótársai, Tiziano Santi és Giuseppe Palella tervezték, míg a koreográfiát Mattia Agatiello készítette.

Giordano tökéletesen kifejezi zenéjével a francia forradalom alatti Párizs légkörét. Muzsikája egyaránt tartalmazza az elegáns, arisztokratikus táncokat és a népszerű forradalmi dalokat, köztük a La Marseillaise-t, mindemellett a főszereplőket ellenállhatatlan szépségű dallamokkal ajándékozza meg.

Fabio Ceresa rendezése egyszerre idézi fel hősei viszontagságait a francia forradalom idején, és kutatja a történelmi átmenetek egyetemes körforgását, ahogy a monarchia, az önkény, a forradalom, a terror majd a káosz ismét a monarchia feltámadásához vezet.

Az európai operatársulatokat és fesztiválokat tömörítő Opera Európa 2017 őszén indította útjára OperaVision elnevezésű portálját, hogy népszerűsítse az opera műfaját. Az Európai Unió Kreatív Európa Programja által támogatott, 17 ország 29 operatársulatával együttműködésben működő felület az előadásokon túl betekintést enged a produkciók létrejöttébe, és kapcsolódó anyagai segítésével kíván hozzájárulni az operák jobb megértéséhez. A Magyar Állami Operaház korábban Humperdinck Jancsi és Juliska, Erkel Bánk bán, valamint Mozart A kairói lúd, avagy A rászedett vőlegény című előadásait tette átmenetileg ingyenesen hozzáférhetővé a www.operavision.eu címen elérhető felületen.

MTI

Umberto Giordano: Andrea Chénier

Magyar Állami Operaház
opera két részben, négy képben
online előadás
2021 július 2. – 2022 január 2.

Online elérhető: Operavision honlap
olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal

Related Posts

Kezdődik a Thealter színházi fesztivál Szegeden

A Katona József Színház Médeia című produkciójával kedden kezdődik a 33. Thealter fesztivál Szegeden, a hatnapos rendezvényen klasszikus művek kortárs adaptációit, személyes történeteket, női sorsokat,…

Umberto Giordano operájával nyit az Erkel Színház

Umberto Giordano Andrea Chénier című operájának új bemutatójával nyitja meg nézőterét a védettségi igazolvánnyal rendelkező érdeklődők előtt május 29-én az Erkel Színház, az Opera a…

Tűzfalon elevenedik meg A Pál utcai fiúk ikonikus üveggolyózás-jelenete

Hamarosan átadják a Corvin Sétány mentén épült utolsó lakóépület, a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia által jegyzett Grand Corvin második ütemét is. Az épület befejezésével végéhez közelít…

eSzínház Fesztivál 2021

Pénteken kezdődik és szeptember 26-ig tart az eSzínház Fesztivál. Az online színházi szemlén 25 előadás látható. A fesztiválon prózai előadás kategóriában 19, míg a gyermek-…