Könyvajánló – John Sandford: Soha ne ölj…

Hol volt, hol nem volt, hetedhétországon is túl, még az üveghegyen is túl, még az okostelefonok és a mindent látó és tudó, teljes lefedettségű internethálózat előtti, ködbe vesző időben élt egyszer egy John Sandford nevű fiatalember, aki megteremtette nekünk Lucas Davenport hadnagy karakterét, hogy a mi szórakoztatásunkra legyen vele. Ez a szép szál, agyafúrt és nagy nőcsábász rendőr egy szép napon ‘a veszett’ nyomába ered, aki igen csúnyán bánik el kiszemelt áldozataival, akik mind fiatal, szép nők. A bűnöző sajátos logikátlansága mentén követi el a gyilkosságokat. A kiszemeltjei tetszőlegesek, nincs kiváltó ok a tett elkövetésére, nem hagy nyomot, egyszerűen csak kiéli bűnös vágyait.

A rendőrség sokáig egy helyben topog, mígnem az egyik áldozat túléli a veszett támadását. Az ő vallomása az első kiindulópont, hogy ennek a beteg lelkű mészárosnak a nyomára bukkanjanak.
Sandford első kötete a Soha ne ölj…, ám mégis végig olyan érzésem volt, hogy egy rutinos szerzővel van dolgom. A szereplők elevenek, a stílus pörgős, laza, ahol kell, brutális, és mindvégig fenntartja a figyelmet. Ráadásul Davenport nem egy klasszikus jófiú (bár szabadidejében bugyuta és kevésbé bugyuta számítógépes játékokat tervez) – ha kell, odacsap, de van, hogy neki csapnak oda. Logikus, okos, ám simán képes hibázni is – talán ettől még emberibbnek tűnik a figurája. A nőket szereti, a nők szeretik. A nyelve csípős, egy pillanatnyi kétséget sem hagy afelől, hogy kinek, hol a helye az ő világában, de nagyon jól áll neki ez az egészséges önbizalom.
A veszett kellően utálható, tettei kellően kegyetlenek egy krimi/thrillerhez. Talán az ő alakja, illetve hogy miért is lett olyan amilyen, kissé maszatos, de ettől még teljesen élvezhető a könyv.
A mellékszereplők – akik némelyike gyaníthatóan visszatér a folytatásokban – pont elég hangsúlyosak, hogy színesítsék az összképet.
Röviden: ha elkövetted azt a hibát, amit én, hogy eddig még nem olvastál Sandfordot, akkor javaslom, pótold. Kis támpont: ha kedveled Lee Child regényeit, illetve a főhőst, Jack Reachert, akkor nagyjából 99,999 %, hogy Davenport is bejön majd.
Dobos Attila

Fordította: Szentgyörgyi József
Kiadó: JLX
Megjelenés éve: 1991
Terjedelem: 490 oldal

Related Posts

Könyvajánló – Angela Marsons – Egy élet ára

Mit tennél, ha elrabolnák a gyerekedet, a legjobb barátnőjével együtt, és licitálnotok kéne értük? Csak az kapná vissza, aki többet ígér, és csak az a…

Könyvajánló – Belinda Bauer: A 19-es holttest

Y metszés. Bordaívek és szegycsont eltávolítása. A belső szervek eltávolítása. Mondhatnám, hogy ez nem az, aminek látszik, de az nem volna igaz. Ez bizony boncolás.…

Könyvajánló: Dan Wells: Csak a holttesteden át

John Wayne Cleaver ötödször. A regény két jól elkülönülő részre osztható, az első fele egy jó kis ’road movie’, a második a prédakereséses, majd elpusztításos…

Könyvajánló – Noah Hawley: Zuhanás előtt

Egy magánrepülőgép a fedélzetén egy híján csupa nagymenővel és családtagjaikkal a felszállás után alig több, mint negyedórával az óceánba csapódik. Ketten maradnak életben, egy négyéves…