Könyvajánló: Lee Child – Andrew Child: Az egyetlen lehetőség

Ez a harmadik Reacher-sztori, amit nem egyedül Lee Child írt, ám most először érzem azt, hogy ebben aktívabban vett részt, mint az előző két kötetben. Vagy az öcs nagyon elkapta a fonalat. Végül is mindegy, ami igazán számít, hogy újra egy igazi Jack Reacher-történettel gazdagodtunk. Az előző kettő sem volt rossz, de némi visszafogottság volt bennük, ami bennem hiányérzetet keltett.
Ezúttal Coloradóba megyünk, ahol Reacher szemtanúja lesz egy balesetnek álcázott gyilkosságnak. Természetesen azonnal akcióba lendül, és mindent bevet, hogy kiderítse, miért kellett egy nőnek meghalnia. Ahogy egyre mélyebbre merülünk a történetben, úgy válik egyre világosabbá, hogy ezúttal is egy szövevényes ügyet kell felderítenie, és egy roppant kegyetlen gárdát kell végül lezúznia hősünknek.
A cselekményszövés egyrészt a már jól bevált recept alapján alakul, ám ezúttal kapunk egy mellékszálat is, ahol nyomon követhetjük egy fiatal srác útját az országon át. A nevelőszüleitől lép le, hogy egy Mississippiben lévő börtönhöz utazzon. Tetszett, hogy a két szál, amik látszólag mintha két teljesen más történethez kapcsolódnának, ugyanúgy fenntartják a figyelmet. És természetesen végül mégiscsak meglesz a közös pont, de addig szórakoztató újdonsággal szolgálnak ebben a sorozatban.
A Reacher-féle vonal talán nem tartogat meglepetéseket a felépítés tekintetében, viszont egyetlen pillanatra sem válik unalmassá, sőt! Az előző kötetekhez képest több az akció, és brutálisabbak is. Hősünk ezúttal sem bánik kesztyűs kézzel azokkal, akik megpróbálják megakadályozni az igazság kiderítésében; nem egy közülük aznap már nem kér vacsorát. Ezúttal is annyira részletes leírást kapunk egy-egy akciójelenetről, hogy filmszerűen látjuk is azokat magunk előtt. Nekem ez az egyik kedvencem ezekben a sztorikban. Sok író próbálkozik hasonlókkal, leginkább talán a fantasy műfaján belül, és bizony csak nagyon keveseknek sikerül élvezetesen összehozniuk, amikor nagyon csatáznak a szereplők. Itt azonban ezzel már az első kötetben sem volt gond. Amihez persze kell egy értő fordító is, jelen esetben ez a kitétel is adott, hiszen Gieler Gyöngyi tökéletesen érzi az eredeti írói stílust, már a kezdetektől.
Az egyetlen lehetőségben azonban Reacheren kívül van még egy szereplő, aki kissé berág, miután a fia meghal, nem teljesen természetes halállal. És ez az alak nem éppen a leghumánusabb eszközöket veti be, hogy hozzájusson a kívánt információkhoz. A hatékonyság azonban elvitathatatlan. De kétségtelen, hogy felkavaró, és az érzékenyebb lelkeknek talán okoz néhány kellemetlen percet az olvasottak feldolgozása.
Mindent összevetve tehát azt mondom, hogy aki eddig szerette ennek a nagydarab fickónak a történeteit, garantáltan nem fog csalódni. Személy szerint pedig bízom abban, hogy a következő részek hozzák ezt a szintet, és még jó néhány esetet göngyölíthetünk fel Reacherrel. És ha ez így lesz, akkor talán könnyebben lendülök majd túl azon, hogy a könyvekből készült filmsorozat – véleményem szerint – nagyon gyengére sikerült.
A kötetért köszönet a General Press kiadónak.


Dobos Attila


Fordította: Gieler Gyöngyi
Kiadó: General Press
Terjedelem: 320 oldal
Kiadás éve: 2023

Related Posts

Könyvajánló – David Baldacci: Hosszú árnyak

Egy regény a komfortzónámból, plusz egy író, akiben úgy nem igazán csalódtam még. Az Amos Decker-sorozat pedig talán a hozzám legközelebb álló az írótól. De…

Könyvajánló: Carmen Mola: A legyek menyasszonya

Oké, eltelt néhány nap, leülepedett az élmény, mégsem mondanám, hogy egyértelműen meg tudom mondani, mennyire is tetszett ez a krimi. Összességében persze nem volt vele…

Könyvajánló – Anders de la Motte – Måns Nilsson: A halál színre lép

De la Motte könyveit szeretem, a szerzőtársat eddig nem ismertem. Most sem tudom, mennyire van benne a keze az elkészült regényben… Csak egy sanda gyanúm…

Könyvajánló – Mészáros Dorka: Mimézis

Valamivel több mint egy évvel ezelőtt írtam Mészáros Dorka előző könyvéről recenziót, amit azzal fejeztem be, hogy várom, hogy olvashassak tőle. Most teljesült ez a…