Fonogram díj 2021

A Fonogram-díjátadón Török Ádám, Charlie, Borlai Gergő is nyert

Mások mellett Charlie, a Halott Pénz, a Fran Palermo, az Ötödik Évszak, Krúbi, Borlai Gergő és Dzsúdló is Fonogram-díjat kapott a szombaton az interneten tartott online eseményen. Életműdíjjal Török Ádámot, szakmai életműdíjjal Hajnal Gábort ismerték el.

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (Mahasz) által rendezett eseményen 12+1 hazai és 6 külföldi kategóriában adták át a szakmai zsűri által odaítélt 2021-as Fonogram-díjakat, a koronavírus-járvány miatt – akárcsak tavaly – virtuálisan. A győzteseket online videókban jelentették be.

Az év hazai klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele Charlie – Mindenen túl (Tom-Tom Records) című lemeze lett, az év külföldi klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele díjat Bruce Springsteen – Letter To You (Sony Music) című anyaga nyerte el.

Indul a Fonogram-nap 2021: Szűts László, a MAHASZ elnökének köszöntője

Az év hazai modern pop-rock albuma vagy hangfelvétele a Halott Pénz – Melletted/Amikor feladnád/Szeretni, akit nem lehet (feat. Rúzsa Magdi) (szerzői kiadás) lett, az év külföldi modern pop-rock albuma vagy hangfelvétele díjat Dua Lipa – Future Nostalgia/Club Future Nostalgia/Levitating (feat. DaBaby) (Magneoton/Warner Music) című munkája kapta. Az év hazai alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele díjban a Fran Palermo – Crocodile Juice Bar (MZK Publishing), az év külföldi alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele díjban a Tame Impala – The Slow Rush (Universal Music) részesült.

Az év hazai elektronikus zenei albuma vagy hangfelvétele díjat Metzker Viktória – The Rhythm of the Night (Elephant House) című dala, az év külföldi elektronikus zenei albuma vagy hangfelvétele díjat Purple Disco Machine – Hypnotized (& Sophie and the Giants)/Exotica/In My Arms/Emotion (Sony Music) című EP-je kapta. Az év hazai rap vagy hiphop albuma vagy hangfelvétele Krúbitól az Ösztönlény (Universal Music), az év külföldi rap vagy hiphop albuma vagy hangfelvétele 24kGoldn feat. iann dior – Mood (Sony Music) című dala lett.

Az év hazai hard rock vagy metal albuma vagy hangfelvétele díjat Lazarvs – Lazarvs (MMM Records) című dala kapta, az év külföldi hard rock vagy metal albuma vagy hangfelvétele díjat az AC/DC – Power Up (Sony Music) című lemeze kapta. Az év hazai hagyományos slágerzenei albuma vagy hangfelvétele díjban a Dupla KáVé – Piros pohár (Stefanus Kiadói Kft.) című dala, az év hazai kortárs szórakoztatózenei albuma vagy hangfelvétele díjban Temesi Berci – Symphosium 40 (Music Fashion Art & Management) című albuma részesült.

Az év hazai gyermek albuma vagy hangfelvétele díjat Kovácsovics Fruzsina – Írország és Olvasváros (szerzői kiadás) című albuma, az év hazai jazz albuma vagy hangfelvétele díjat Borlai Gergő – The Missing Song (Blue Canoe Records) című lemeze nyerte el. Az év hazai világ- vagy népzenei albuma vagy hangfelvétele az Ötödik Évszak – Ne rejtsd el című lemeze (Fonó), az év felfedezettje Dzsúdló (Supermanagement) lett. Az év hangfelvétele Fonogram-díját a közönség szavazása alapján a Bagossy Brothers Company – Visszajövök (Prime Event Management) című dala kapta.

Az életműdíjat Török Ádám fuvolás, dalszerző, szövegíró, a Mini együttes alapítója, a szakmai életműdíjat pedig Hajnal Gábor koncertszervező, menedzser, televíziós szerkesztő-riporter vehette át virtuálisan.

Idén megújult a Fonogram-díjtárgy, a nyertesek a Mahasz művészeti pályázatán győztes Sipos Balázs üvegművész pengetőt ábrázoló plasztikáját kapták meg.

A Fonogram díjat – Arany Zsiráf díj néven – a magyarországi hangfelvétel-kiadás kiemelkedő sikereinek és teljesítményeinek díjazására alapította a Mahasz közgyűlése 1992 szeptemberében. A díj neve 2004-től kezdve Fonogram – Magyar Zenei Díj. A díjjal egyebek mellett elismerik a hangfelvétel-kiadás kiemelkedő sikereit létrehozó művészek és kiadók tevékenységét.

MTI

Related Posts

Django Feszt Budapest 2023

A Margitszigeten rendezik meg idén a Django Feszt Budapestet A margitszigeti Kristály Színtérben rendezik meg idén a gypsy dzsessz magyar előadóit felvonultató Django Feszt Budapest…

Otthonra lelt az EFOTT

Idén nyáron ismét a Velencei-tó partjára látogat a hallgatók legnagyobb rendezvénye, az EFOTT Fesztivál. Ez alkalommal azonban a Sukorói-félsziget ad otthont a rendezvénynek, ahol terv…

Jubileumi Jazzpiknik Paloznakon sztárfellépőkkel

Sztárfellépőkkel, fesztiválhimnusszal, saját magazinnal készül az idei Paloznaki Jazzpiknik. Augusztus 4-től 6-ig tizedik alkalommal rendezik meg az eseményt a Balaton-felvidéki településen. „A nagyszínpadon Richard Bona…

Összeállt a kép – In The Golden Hour címmel jelent meg a Mörk új nagylemeze

Az elmúlt néhány hónapban kislemezről kislemezre ismerkedhetett meg a közönség a Mörk új anyagával, amit a zenekar egy teltházas Müpa koncerten már élőben is bemutatott.…