AFRIKA CSILLAGAI a Vajdahunyadvárban, a Magyar Orchidea Társaság tavaszi kiállításán

A Magyar Orchidea Társaság tavaszi kiállításán Afrika orchideáit mutatja be a látogatóknak, természetesen rengeteg egyéb, más földrajzi területekről származó társaikkal egyetemben.

img-0570

Az orchideákról általában Délkelet-Ázsia, vagy Dél-Amerika párás-forró őserdői jutnak eszünkbe. Afrika csak nagyon ritkán. Pedig itt is élnek orchideák szép számmal, és egyik szebb, mint a másik. Afrika különlegességei a viasz-szerű fehér virágú Angraecumok, a kicsi, törékeny, illatos Aerangisek, a talajlakó Disák, és még számos szépség az orchideák családjából.

A témának különös aktualitást ad, hogy ez év őszén a dél-afrikai Johannesburg ad otthont az Orchidea Világkiállításnak és Kongresszusnak.

Az afrikai orchideák közül az egyikhez különös történet fűződik. Egy gyönyörű Angraecum fajról van szó, amely Közép-Afrikában és Madagaszkár szigetén őshonos. A helyiek ezt a fajt Afrika Csillagának nevezik, utalva a virág csillag alakjára és ezüstös fehér színére. A természettudós Darwin nagy lelkesedéssel tanulmányozta az orchideákat, azok felépítését, és szaporodási technikáit. Felfedezte, hogy ennek az Angraecum fajnak 20 cm hosszú a „sarkantyúja” ami a virágport rejti. Feltételezte, hogy létezik olyan rovar, amely rendelkezik 20 cm hosszú szájszervvel, amellyel eléri a virágpor rejtekét. Kortársai nem adtak hitelt a szavainak, légből kapott túlzásnak tartották. Néhány évvel Darwin halála után, a 20. század első éveiben biológusok rátaláltak arra az afrikai rovarra, amely valóban rendelkezik egy 20 cm-re kinyújtható nyelvvel, amellyel el tudja érni a „sarkantyú” legmélyét.

Afrika orchideái – csakúgy, mint a világ egyéb részein élők – a súlyosan veszélyeztetett növények közé tartoznak. Ezek közül különösen védelemre szoruló a Disák nemzetsége. A Disák a földi orchideák közé tartoznak, krumpliszerű gumójuk a föld alatt található, és ehető. A Disák számára ez a tény jelenti a legnagyobb veszélyt. Afrika éhség-övezeteiben mázsaszámra takarítják be a Disa gumókat, és adják el jó pénzért, mivel a Disa-gumókból készült ételek előkelő helyen szerepelnek a vegetárianus éttermek étlapjain. A helyi és nemzetközi természetvédő egyesületek hatalmas erőfeszítéseket tesznek a gumók tömeges betakarításnak megakadályozásáért, és a Disa nemzetség megmentéséért.
Nem véletlen, hogy az őszi Orchidea Világkiállításnak és Kongresszusnak az orchideák élőhelyének védelme az egyik a kiemelt témája.

Legyen egy szép napja, látogasson el a tavaszi Orchidea- és Bromélia Kiállításra a budapesti Magyar Mezőgazdasági Múzeumba (Vajdahunyadvár), május 9. és 11. között!
A kiállításon a hazai gyűjtők féltett kedvencein túl számos külföldi kertészet növényeit is láthatják; és természetesen lehetőség van különleges, és szebbnél szebb orchideák megvásárlására is.

www.orchideatarsasag.hu
www.orchideakiallitas.hu

Related Posts

Neked mit jelent Budapest?

A Te szavad, a TE városod – interaktív közösségi kiállítás nyílik a Budapest Projekt Galériában.

Kaktuszkiállítás és vásár a Füvészkertben

A Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete (MKOE) idén szeptemberben is megrendezi kaktusz kiállítását és vásárát Budapesten, a Füvészkertben.

A Samsung a CES 2020 kiállításon jelentette be az “Élmények Korszakát”

A Samsung a 2020-as CES kiállításon nyitotta meg az “Élmények Korszakát”. A vállalat a jövőben az emberközpontú innovációra helyezi a hangsúlyt, amely a hardveres és…

Az OTTHON a budapestiek kedvenc szava

Otthon, szabadság, lehetőség… ez a három szó lett a legnépszerűbb a Fővárosi Önkormányzat és a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. által 2016. októberében indított rendhagyó…