Könyvajánló: Jordan Belfort: A Wall Street farkasa

Jordan Belfort önéletrajzi regénye egy roppant pörgős, ám igen szabad szájú könyv. Bennem azért maradtak kétségek, hogy valóban szükség volt-e arra, hogy ennyire szókimondónak legyen, miközben sejtem, hogy abszolút hiteles a tolmácsolás, és nem tartom valószínűnek, hogy a fordító keze volna a dologban, mert maga a szövegminőség nagyon jó, sőt kifejezetten hangulatos és sodró.

1114503_4

A Prológusban megismert Jordan Belfort egy bizonytalan kis figura, aki belecsöppen a jóba, de még nem tudja, hogyan is kell lubickolni mindabban, amit az élet tartogat neki.
Aztán hirtelen ugrunk hét esztendőt, mintha csak egy mesében lennénk, és a tárcsázó fiú már a múlté, helyette egy kőgazdag, nagyarcú, baromi sikeres fiatalember áll előttünk, akit nem mondom, hogy könnyű szeretni, sőt olyan nagyon szimpatikusnak sem nevezném. Ugyanakkor a lehengerlő dumája hihetetlen sebességgel viszi előre a történetet. Ez az a könvv, amit valóban el lehet olvasni egy szuszra… Az viszont már más kérdés, hogy mekkora értéket hordoz, mert így utólag bizony azt érzem, hogy szórakozásnak első rangú, ám nincs bennem a késztetés, hogy újraolvassam… Oké, persze, lehet mondani, hogy még friss az élmény, de most elsősorban arra gondolok, hogy nem maradtak kérdéseim, sőt néha egyértelműen túl sok információt is kaptam: drogozás, piálás, bulizás, kurvázás, luxusélet kategóriából mindenképpen. Viszont, ami szerintem kimagaslik a történetből az a svájci bankos rész, ahogy hősünk a különféle pénzügyi mahinációkat elemzi, fejtegeti, az szinte külön kis novella a regényen belül, illetve ez az a rész ahol kibújik a laza csávó szerepből, és abszolút pénzemberré válik, amilyen egyébként a való életben is kell, hogy legyen. Egyszóval az a rész nagyon tanulságos volt.
És akkor van ez a film, amiben egy bizonyos Mr. DiCaprioé a főszerep. Martin Scorsese mozija egy újabb példája annak, hogy a megfelelő színész tökéletesen szórakoztatóvá tud varázsolni egy amúgy csupán átlagos történetet.
Aki tehát nem egy újabb irodalmi mérföldkő befogadását tűzte ki céljául, hanem pusztán akar egy jót olvasni, üsse fel bátran A Wall Street farkasa című kötetet, és merüljön el egy olyan ember élettörténetében, aki nagy magasságokat és nagy mélységeket tapasztalt meg, és mindezt megosztja mindazokkal, akik vevők a nagy dumájára.
Dobos Attila

Kiadó: Libri
Fordította: Kovács Kristóf
Megjelenés éve: 2013
Terjedelem: 623 oldal

Related Posts

2014 tíz legjobb könyve – szerintünk…

Az van, hogy a harmadik legnagyobb könyves weboldalként jogot formálunk a 2014-es év tíz legjobb könyvének kiválasztására. Illetve nem, mert úgyis összeveszünk rajta, és holnap…

Decemberben is Bödőcs íróparódiái nyertek

A Bookline utolsó 2017-es sikerlistájának több mint a fele új könyv volt, miközben Bödőcs zseniális íróparódiáit év végéig senki nem tudta letaszítani a trónról. A…

Bödőcs íróparódiáinak trónfosztása lehetetlen

A Bookline novemberi sikerlistáján a karácsonyi szezonnak köszönhetően több mint 30 új könyv szerepel. Bödőcs sikerszériája a szeptemberi megjelenés óta töretlen, a második helyre Vavyan…

Könyvajánló – Allan & Barbara Pease: A válasz

„Az életed megváltoztatása a megfelelő kérdések feltevésével kezdődik”