Ambuláns szülés – de miért?

Akár néhány órával szülés után engedjék haza a kismamákat – erre kéri a kormányt a Születésház Egyesület. Az ambuláns szülés nem új találmány, a jelenlegi körülmények között azonban a szakemberek szerint Magyarországon kivitelezhetetlen.

mandula2

A Születésház Egyesület arra kéri a kormányt, hogy a finanszírozási és strukturális rendszer átalakításával biztosítsa, hogy a nők akár ambulánsan is szülhessenek Magyarországon. A jelenlegi gyakorlat szerint legalább három napot töltenek az anyák és újszülöttjeik az egészségügyi intézményekben, pedig – ahogy Fazakas Pálma, a Születésház Egyesület elnöke elmondta – semmi nem tiltja, hogy pár óra után elhagyják a kórházat. Mégis a kezelőorvos rugalmasságán, illetve az anyukák érdekérvényesítő képességén múlik, megtehetik-e ezt. – Mivel pedig az intézmények csak 72 órányi tartózkodás után kapják meg a szülésért járó teljes támogatási összeget az egészségbiztosítótól, ellenérdekeltek a kismama és az újszülött korai távozásában – tette hozzá az elnök. Az egyesület október 21-én benyújtotta az ambuláns szülés törvényi szabályozását kérő petícióját, amelyet közel háromezren írtak alá.

Máshol működik

– Az ambuláns szülés nem új találmány. Az Egyesült Államokban például már 1981-ben is az esetek 20 százaléka ilyen volt – mondta el Daru József, a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi docense. A szakember szerint ez jobb, mint az otthon szülés, de csak egy fokkal.
– Intézeti szülés esetében a kismama a legveszélyesebb időszakban ellenőrzött körülmények között van. De gondot jelenthet, ha a szülés utáni időszakban nem elérhető a szakszerű segítség, hiszen kaphat mélyvénás trombózist, toxémia miatt gyermekágyi görcsroham léphet fel, vagy akár el is vérezhet az első napokban. Éppen ezért csak válogatott populációban szabad ezt bevezetni, hogy ne mentőhelikopterrel kelljen visszajönnie a kismamának.

Veszélyek, kockázatok

Nemcsak a mama, a baba egészségét is veszélyeztetheti bizonyos esetekben, ha szülés után pár órával hazakerül. – Az intézményben az első napokban ultrahang- és laborvizsgálatokat, valamint anyagcsereszűrést végzünk, illetve beadjuk a BCG védőoltást. Emellett ellenőrizzük a sárgaság értékét is, amely ha kritikus szintet ér el, az újszülöttnél károsodást okozhat.

A nagy kérdés, hogy ki gondoskodna minderről, ha pár óra után hazavinnék a babát. A házigyermekorvosnak ugyanis csak az újszülött 72 órás életkorától kell ellátnia. Lenne tehát két nap, amikor senki sem felelős érte – világította meg a joghézagot Orvos Hajnalka, a szegedi nőgyógyászati klinika újszülött osztályának vezető professzora. Hozzátette: nem is nagyon lehetne kire rábízni ezt a feladatot, hiszen a védőnők túlterheltek ahhoz, hogy naponta többször eljárjanak ellenőrizni egy csecsemőt, a házigyermekorvosnál pedig beteg gyerekek közé kellene vinni.

Forrás: délmagyar.hu

Related Posts

ANYA-LÍZIS 5.: Arról, hogy kinek mi fáj, hogy fáj, hol fáj?

Megszületett a ded, s elkövetkezik az első kötetlen találka a jó barátokkal. Elmeséljük a kórházba beérés rendőrségi napi összefoglalóba illő részleteit éppúgy, mint a kórházi…

ANYA-LÍZIS 27.: Arról, hogy hogyan készüljünk fel… a mire is?

Óóóóó…, ez a legszebb állapot egy nő életében – révedt néhány ismerős/rokon/barát a messzi, kietlen távolba, mikor közöltem velük, hogy gyereket várok. Igazat adtam nekik,…

BabaMama Expo és a KidExpo

Szülőnek lenni a legszebb felelősség. Leírhatatlan élmény gondoskodni gyermekünkről, de közben ezer meg ezer kérdés merül fel, helyesen csináljuk-e. A BabaMama Expo és KidExpo azért…

ANYA-LÍZIS 90: A TESCO-s gazdaságos sáskák

(Előzmények:1873-ban hatalmas sáskapopulációk vonultak végig az Amerikai Egyesült Államok és Kanada nyugati síkvidékein. Szinte a semmiből csapott le ezer és ezernyi raj, akkora felhőben, hogy…