Miért jó, ha van testtudatod?

Ismerős a vicc? Fronton a sérült katona felett áll az orvos és a segédje. Az orvos így szól a segédhez: “sajnos amputálni kell a bal lábat most azonnal….” Segédje lesújt a bárddal. Orvos: “mondom a lábát!!!”Segéd újra lesújt. Orvos:” mondom a balt!!!!!!”

hardside
Ha nem láttam volna a saját szememmel többször is olyat, hogy edzésen a delikvensnek odaszólok, hogy “a bal kezedet kicsit arrébb tedd”, és erre a jobb lábával kezdett kalimpálni, akkor nem hiszem el, ha mesélik.
Így hát a válasz első körben, azért jó, ha van testtudatod, mert boldog lesz az edződ.
Természetesen nem ez a legfontosabb.
Ha van testtudatod, erősebb leszel. Hiszen egy izom ereje attól függ, az idegrendszered mennyi izomrostot tud bevonni a munkába. Minél többet, annál hatékonyabb lesz a mozdulat. Ez a tudományos része. Ahogy többször és többször csinálod meg a megtanult mozgást, egyre hatékonyabb és erősebb leszel benne, mert az idegrendszernek kezd természetes lenni. Gondolj bele, mikor a kisgyerek megtanul járni, mennyire csetlik-botlik. Neked meg most felnőtt fejjel eszedbe sem jut végiggondolni, milyen izmokat kell megfeszíteni és elernyeszteni ahhoz, hogy egy lépést megtegyél.
De akkor minek sportolni, mozogni, hiszen tudsz járni, futni, cipelni, lefeküdni, felkelni, leülni, felállni. A probléma itt kezdődik. A civilizáció áldott hatása, hogy legügyesebbek az ülésben vagyunk. És amit a legtöbbet csinálunk, ahhoz alkalmazkodik a test. A csípő horpaszizma megrövidül, a hasizmok tónustalanok, a hátizmok folyamatosan nyúlnak,gyengék, a vállak előreesnek, a mellizmok is beszűkülnek. Mert ezt gyakoroljuk.

hardside2
Heti két edzés nem fog ezen változtatni. Az 2 óra, szembeállítva a napi 6-8 óra ücsörgéssel. De ez a heti két óra segít megtanítani az idegrendszeredet arra, hogy másra is használd az izmaidat, mint az ülés. Elkezded érezni, hogy görnyedni nem is olyan kényelmes, hogy van jobb testtartás is. Időnként fel fogsz állni a székből, nagyot nyújtózol, és élvezni fogod, hogy érzed, a tested több, mint a kucorgó halmaz a gép előtt. Beidegződik a hátizmaidba az egyenes tartás, és ha törekszel rá, meg is fogod tudni tartani.
Erősebbnek, szabadabbnak fogod magad érezni. Nem fogsz áldozatként mozogni, begörnyedt vállakkal kötött csípővel járni az utcán, ha a természetből indulunk ki, akkor az ilyen rossz mozgású állatokat ejtették el mindig a ragadozók. Ez most erős hasonlat, de ha belegondolsz, olvastál, hallottál róla, hogy olyanokat támadnak meg az utcán, akiknek bizonytalan a mozgása, sérültet sugárzik a testtartása.
A testbeszéd létezik, akkor is, ha nem vagyunk tudatában.
Ha megtanulsz mozogni, több lesz az önbizalmad. Jobb lesz a közérzeted. Magabiztosabban fogsz mozogni a környezetedben, sokkal nagyobb biztonságban leszel, akár ha csak egy olyan egyszerű példát nézünk, hogy kevesebbszer fogsz megbotlani, elcsúszni.
A saját tested megismerése, feltérképezése súlyokkal, a saját testsúlyod megmozgatásával, nyújtásokkal egy olyan feladat, amire ebben a civilizált, kényelmes világban mindenkinek szüksége van.
Ha stresszes, feszült, kötött a testtartásod, az kihat a lelkedre is, te is az leszel.
Ép testben ép lélek. Ez oda-vissza igaz. Ha nem vagy görcsös, szépnek, szexinek fogod magad érezni. Ezt ki ne akarná? Szeress a testedben élni!

Darvas Rachel
https://hardsidegym.wordpress.com/indulo-csoportok/

Related Posts

„Minden felesleges kiló teher”

Minden várakozást felülmúlt BAJI BALÁZS, aki bronzérmet szerzett a 110 méteres gátfutás döntőjében a londoni atlétikai világbajnokságon. Az állatorvosként is praktizáló magyar sprintert a verseny…

Életmódváltás és fogyás a HARDSIDE KETTLEBELL GYM csapatával!

Mi kell ahhoz, hogy változtass az életeden? Le akarsz fogyni? Izmokat akarsz? Jobban akarod bírni a mindennapokat? Először is kell jó nagy elkeseredettség. Ez nem így kéne,…

LifeTilt – bele az arcodba!

Fogyni akarsz, és elhagyni a narancsot? Akkor irány a LifeTilt! De jobb, ha veszel egy nagy levegőt, mert itt nincs kamu: csak tényleges életmódváltással lehet…

Új év, új én: tippek a séftől és a gyógytornásztól az életmódváltáshoz

Az újév beköszöntével elindul a fogadalmi hullám, sokan döntenek úgy, hogy radikális változást szeretnének elérni, és 2024-ben az egészség lesz fókuszban az életükben. Ám jobb,…