BOR és NŐ… mindig másért szép! – Hölgyek a Budavári Borfesztivál reflektorfényében

A 22. Budavári Borfesztiválon a nőké és a hölgy borászoké a főszerep. Egyre többen vannak azok a hölgy borászok, akik boraikkal kiemelkedő sikereket érnek el. Valami titkuk biztosan van. A nőkre jellemző kifinomultsággal, érzékenységgel, tapintattal, de férfias határozottsággal és munkával készítik boraikat, melyeket a borkedvelő közönség is nagy kíváncsisággal fedez fel.

bor

Szőlőiket anyai szeretettel és gondoskodással nevelik, boraik érését csendben figyelik, okosan terelgetik. Fűszerük az őszinte szeretet és a szenvedély, ami mindenki lényét átjárja, aki megkóstolja e földön túli nedűket. Az idei Budavári Borfesztiválon a borkedvelők megtudhatják, mit csinálnak másként a hölgy borászok, akik személyes jelenlétét egy összetéveszthetetlen logó fogja jelölni a faházakon.

Hangoló

 

„Csillagfényt nem ígérünk és a Holdat sem hozzuk le, de a tökéletes pillanatot segítünk átélni. Ízletes borokhoz társítunk felejthetetlen muzsikát és igyekszünk megállítani az időt, ha csak egy estére is.” Egyszeri és megismételhetetlen zenei és gasztronómiai kalandot ígér a Borfesztivál nyitó koncertje, szeptember 6-án, a MOM Kulturális Központban. El lehet-e magyarázni a bor ízét? Lehet-e szavakba önteni mindazt, ami egy igazán különleges bor kóstolása után átjárja a testet? Különleges sommelierként a Cimbaliband zenekar és vendégei a zene nyelvére fordítják a magyar bort. Bátran felhasználják a Kárpát-medence színes folklór dallamvilágát, fűszerezve különböző zenei műfajokkal, látványos vizuális elemekkel, tánccal. Mesélnek a dallamok nyelvén a magyar borokról, ízekről, hangulatokról, szerelemről, fájdalomról: az életről. Az est végén egy igazi borkóstolón kóstolhatunk a műsorban szereplő borokból, és igazolhatjuk, mennyire hiteles sommelier a muzsika!

Bor és Nő

Gondolkodtak már azon, hogy hány borvidékünkön foglalkoznak nők borkészítéssel? Ismernek, fel tudnának sorolni hölgy borászokat? Az idei Borfesztiválon a Pannónia Női Borrend színes programokat kínál a fesztiválozóknak: beszélgetés hölgy borászokkal, pincészetek jeles női képviselőivel; kvízjátékok, melyeken számos ajándék talál gazdára, valamint hírességek is tiszteletüket teszik az eseményen egy-egy interjú erejéig. Többek között Miklósa Erika, Prima Primissima-díjas operaénekesünk, valamint a Kossuth-díjas ÁKOS. Továbbá női borászok mutatkoznak be boraikkal az Oroszlános udvarban. Hölgy látogatóknak kedveskedve, a Borfesztivál mind az öt napján, az első 2000 hölgy egy kényeztető ajándékot kap a Helia-D jóvoltából!

Programok, díszvendégek

Portugália lesz a díszvendég. Portugália, ami egyszerűen szép. Enyhe, kellemes éghajlat, évi 3000 óra napsütés, 850 kilométer hosszú, gyönyörű tengerpart, melyet az Atlanti-óceán hullámai mosnak. Ebben az országban húzódnak Európa legrégebbi határai, a szőlőtermesztés és a borkészítés több évezredes hagyományokra tekint vissza. A Borfesztiválon a kitűnő borok mellett az ország fenséges gasztronómiája, kultúrája is bemutatkozik.

Ismét megrendezésre kerül a Boregyetem. Szeptember 9-én izgalmas előadások várják a résztvevőket. Kiss Csaba, a Helia-D Kft. termékfejlesztője és Szokolai Ákos, a Budaházy Szőlőbirtok borásza tolmácsolásában kiderül, hogy a Tokaji Aszú és a hazai szépségipar milyen módon kötődik egymáshoz, hogyan lett a bor egy szépségipari termék alapköve, milyen hatást gyakorol az esszencia bőrünkre? Minden borkedvelő hölgy egy Helia-D ajándékkal gazdagodik!
Szeptember 10-én, kedden a vendégország, Portugália is bemutatkozik: a látogatóknak lehetősége nyílik a több évezredes hagyományokra visszatekintő portugál szőlőtermesztés és borkészítés megismerésére. Az előadást a nemzetközi borvilág egyik megbecsült szakértője, Romsics László tartja. Az előadás portugál borok kóstolásával válik még élvezetesebbé.
A Boregyetem különlegességeként említhető, hogy már évek óta lehetőséget biztosít a fogyatékkal élőknek egy külön előadás látogatására, melyet Nagy Ákosné, a Corvinus Egyetem docense tart. Tavaly a siketek és nagyothallók, az azt megelőző évben a vakok és gyengénlátók tapasztalhatták meg többek között azt, hogyan kell szakszerűen bort kóstolni, melyik bort milyen hőmérsékleten szokás fogyasztani, milyen ételhez melyik bort érdemes választani. Idén a kerekesszékeseknek igyekszik a Boregyetem ugyanezt az élményt megadni.

Budavari_logo

A bor és a zene

Idén mind az öt nap a kultúráról szól: világzene, népzene és jazz minden mennyiségben. Első nap színpadra lép a Magna Cum Laude. Csütörtökön a Köztársaság Bandája, Nikola Parov és Zenekara és egy már megszokott, felejthetetlen hangulatú Ghymes koncert szórakoztatja a borozgatókat. Pénteken izgalmas napnak nézhetünk elébe: Tárkány Művek, Holdviola és a Vujicsics Együttes dallamai nyújtanak teljes kikapcsolódást. Vendégként színpadra lép Tolcsvay László és a Söndörgő Együttes.
A Borfesztivál gazdag kulturális kínálatában igazi ínyencség szombaton a Magyar Jazz Szövetséggel közösen megrendezett Magyar Jazz Napja. Színpadra lép a Vasvári Soul Six, a Hot Jazz Band és Bolba Éva, Temesi Berci és együttese, a Budapest Jazz Orchestera és Szakcsi Lakatos Béla. Az estét Joana Amendoeira, különleges tehetségű portugál fado énekesnő teszi felejthetetlenné.
Vasárnap lesz a Magyar Folklór Napja, amikor több színvonalas népzenei műsort tekinthet meg a közönség. Ekkor tartja a Nemzeti Táncszínház nyílt napját, ahol egy előadás keretében az 1900-as évek vidéki társadalmának színes, változatos szokásait, ünnepeit, hiedelmeit viszi színpadra. Az előadást délután Táncház követi. A nap fénypontja a Szüreti felvonulás. Igazi látványosság, ünnepi hangulat, amely a régmúlt szüreti mulatságait idézi fel. A menetet a borrégiókból érkező, egyedi népviseletben pompázó, néptánc és hagyományőrző együttesek, Magyarország borvidékeinek elöljárói, borrendjeinek, borbarát egyesületeinek tagjai alkotják. A felvonulók a Borfesztivál színpadához érve átadják a főszerepet a néptáncosoknak. A fellépők műsorát Pál István Szalonna és bandája indítja, a mozgalmas napot a Csík Zenekar zárja.

Kitűnő gasztronómia fogadja a látogatókat! A vendégek öt napon át engedhetnek a kiváló ételek és borok csábításának! Vásári és szüreti étlappal várja a látogatókat az Országkonyha az Oroszlános udvarban, pomposok, piták, házi rétesek színes palettájáról válogathatnak a fesztiválozók! A Csülök Csárda, a Savoyai terasz árkádjai alatt csülkös pacallal, füstölt-főtt csülökkel csábítja az éhes vendégeket. A Gravitációs Gourmet Ponton, a Vagoemt Kft. standján szarvasgombából készült ételkülönlegességek fogyasztására nyílik lehetőség. Idén sem hiányozhatnak a kínálatból a kézműves sajtok és sonkák, stifolderek, szalonnák. A SZEGA Foods jóvoltából idén a sajtoké lesz a főszerep. A Borfesztivál teljes ideje alatt zajlik a „Nemzetek Sajtversenye”, ahol 20 ország egy-egy sajt remekére lehet kóstolva szavazni a Szega standján, a Halászó Fiú udvarban. Eredményhirdetés vasárnap délben a Fesztiválszínpadon! Ízletes kürtőskalácsot majszolva, az extra energiára vágyó vendégek kipróbálhatják közkedvelt kávé partnerünk új márkáját: a kapszulás rendszerű Ricci Caffé-t.
A Jótékonysági Borárverés idén 15. alkalommal az emberi összefogásról ad tanúbizonyosságot, ahol a szőlő- és bor ágazat sikeres vállalkozói segítenek rászoruló embertársaikon. Az árverésen befolyt összeget a jövőre 25 éves Magyar Máltai Szeretetszolgálat az éhezés ellen vívott harcra fordítja és igyekszik a nehéz sorban élő gyermekek étkezéseit teljesebbé tenni. A Szeretetszolgálat a Borfesztiválra borász támogatóinak társaságában érkezik. Saját standjukon kvízjátékra invitálják a látogatókat, kiállításra kerülnek saját pezsgőik és boraik, melyek a kérdésekre helyesen válaszolók között találnak gazdára. Emellett a résztvevőknek alkalma adódik a Lovagias Borászok nedűinek megízlelésére. Korhű díszletek közt játékos, lovagi fényképek is készülnek a vállalkozó szellemű látogatókról. A Szeretetszolgálat önkéntesei mentőautóikkal idén is vigyáznak a fesztiválozókra.

Számtalan program, szolgáltatás biztosít még kellemesebb borozgatást

A kisgyermekes családok számára is jó szórakozást, kikapcsolódást kínál a Borfesztivál. Szombaton és vasárnap 11-17 óra között kézműves foglalkozás várja a kicsiket szüleikkel, vagy nélkülük a Nemzeti Galéria B épületének bejárata előtt, az árkádok alatt. E két napon ingyenes arcfestéssel válhatnak a gyerekek igazi fesztiválozókká.
Idén színes és változatos programokkal várja a Budavári Borfesztivál és a Nemzeti Táncszínház a néptánc iránt érdeklődő közönséget. Egyedülálló lehetőségként kombinált jegy megvásárlására nyílik lehetőség. Látogassa meg egy közös kedvezményes belépővel (ára 3400.-) a Nemzeti Táncszínház nyílt napját és a Borfesztivált szeptember 14-én, szombaton.

A Magyar Nemzeti Galériával karöltve idén kedvezményes kombinált jegy vásárolható. A belépőjegy érvényes mind a Galéria állandó kiállításaira, mind a Borfesztivál ideje alatt zajló időszaki kiállításokra: a „Monet, Gauguin, Szinyei Merse, Rippl-Rónai” kiállításra, illetve szeptember 12-től a Chagall kiállításra. 7400.- forint helyett 5000.- forintért hozzájuthat egy egész napos , felejthetetlen kulturális élményhez. A kombinált belépőjegy a helyszínen váltható.

Az idei évben is ingyenes lesz az internet a Borfesztiválon az ACE Telecom közreműködésével, megkönnyítve így az ismerősökkel, barátokkal való kapcsolattartást illetve lehetővé téve a Borfesztiválos élmények azonnali megosztását. Lehetőség adódik az okostelefonok célszerű használatára is. A Borfesztivál applikációja tartalmazza a rendezvény térképét, a kiállítók adatait, elérhetőségeit, a színpadműsorokat, a fellépő művészek és együttesek bemutatását, ajánlott bortúrákat és még sok fontos közérdekű információt.

Az elmúlt évben nagy sikert aratott parafadugó-gyűjtő kampánynak köszönhetően rengeteg dugó gyűlt össze. Az összegyűlt dugókkal gyermekek kézműves foglalkozásaihoz járultunk hozzá. Aki idén is elhozza összegyűjtött parafa dugóit, ajándékot kap, és egy sorsoláson is részt vehet.
Bemutatkoznak a Fesztivál Éttermek. Szeptember 6-15. között Budapest legjobbjai közül 12 étterem készít 5 fogásból álló menüsort. Minden fogás az azt megálmodó főszakács stílusát tükrözi, és minden fogást tökéletesen kiegészít egy gondosan kiválasztott bor. A Table Free Budapest segítségével egyszerű az asztalfoglalás.

A rendezvény főtámogatója a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.

Jegyezze fel a naptárába:
„Budavári Borfesztivál a barátokkal szeptember 11-15. között!”
Nyitva tartás:
szept. 11–12. szerda-csütörtök: 14.00–23.00;
szept. 13. péntek: 12.00–23.00;
szept. 14–15. szombat-vasárnap: 10.00–23.00
Napijegy: 2800 Ft
Bérlet 5 napra: 7500 Ft
www.aborfesztival.hu

További információ:
László Ágnes, sajtófőnök agnes.laszlo@gmail.com
Oláh Rita, sajtókapcsolatok olah.rita@winefestival.hu
Képek letölthetők: http://www.flickr.com/photos/52975487@N02/sets/72157631580808154/
A képek kizárólag a Borfesztiválról szóló anyagokhoz használhatók fel. Fotók: Szigetváry Zsolt
Videó: https://www.youtube.com/watch?v=35FWyUKq3OI
A Borfesztivál Borünnep kiadványa online: http://issuu.com/bakosm/docs/2013_funzine_borfesztival

 

Related Posts

Nagykorú lett Eger legnagyobb borgasztronómiai fesztiválja – XVIII. Egri Bikavér Ünnep

Idén már tizennyolcadik alkalommal rendezik meg az Egri Bikavér Ünnepet Szent Donát, a szőlőskertek, szőlősgazdák védőszentjének napja alkalmából, július 10-13. között. Mintegy negyven borászat és…

Négy és fél millió forint gyűlt össze a Budavári Borfesztivál Jótékonysági Borárverésen

Pár nappal a Budavári Borfesztivál után 15. alkalommal került sor a Jótékonysági Borárverésre, ahol ismét lehetőség nyílt arra, hogy a társadalom sikeres tagjai, a szőlő-…

Fiatalság, borosság – Fókuszban a fiatalok a 21. Budavári Borfesztiválon

Az idei Budavári Borfesztiválon a fiatal borászoké a főszerep. Felnőtt a második generáció. (Talán) mindent tudnak a szőlőről, borról, az apró családi titkokról. Közülük páran…

Jubileumi Jazzpiknik Paloznakon sztárfellépőkkel

Sztárfellépőkkel, fesztiválhimnusszal, saját magazinnal készül az idei Paloznaki Jazzpiknik. Augusztus 4-től 6-ig tizedik alkalommal rendezik meg az eseményt a Balaton-felvidéki településen. „A nagyszínpadon Richard Bona…