Egyáltalán nem mindegy, miből készül a forralt bor

A Sziget-fesztiválokról is ismert Borháló Borkereskedés belépett az utcán árusított forralt borok piacára is az idei téli vásárban. A színvonalat a Borháló szerint három tényező szavatolja: célnak megfelelő, jó alapbor, minőségi fűszerkeverék, korszerű csapolási technológia.

Több tízezer liter vörösbort szállít az idei téli vásári szezonban a budapesti Vörösmarty térre a Borháló Borkereskedés, nevét és jó hírét adva garanciaként azokhoz a forralt borokhoz, amelyeket az ő receptúrája alapján, a szállítási és kimérési technológia betartásával kínálnak a fővárosi vásárlóknak a karácsonyi forgatagban. A Borháló forralt borát először az XXL Catering kiméréseiben lehet megkóstolni, a Vörösmarty téren kívül a Bazilikánál is.

„Hezitáltunk, belépjünk-e erre a kaotikus piacra – mondja Elek Márton, a Borháló stratégiai igazgatója. – A Sziget-fesztiválokon az utóbbi két évben rutint, sőt nevet szereztünk a garantált minőségű, tömeges igényeket kielégítő, de a magyar borászkodás reprezentálására, az országimázs építésére is alkalmas borok beszállításában. A helyzet ott annyiban más, hogy a Sziget Kft. kizárólagos partnereként a teljes szortimentről mi gondoskodhatunk, és úgy a felelősséget is könnyebb vállalni” – mondja Elek. A forralt borok piaca ezzel szemben elég esetleges: a kiváló és elfogadható italok szomszédságában néha agyoncukrozott alkoholos szörpöket mérnek. Ezért döntött úgy a Borháló, hogy az általa szállított garantált minőségű borok mellé fűszerkeveréket ad, és technológiát is ajánl.

A Borháló több tucat partnerpincészettel tart munkakapcsolatot országszerte; az alapbort Kathona Krisztián, a társaság beszerzési igazgatója kutatta fel. „Erős savgerincű, reduktív bort választottunk, hiszen a forralt bor, a fröccshöz hasonlóan, víz hozzáadásával készül. Ez a Tolnai borvidéken termett cabernet sauvignon ettől sem rogyik össze, ugyanakkor önmagában nem túl karakteres, vagyis gond nélkül képes befogadni a szegfűszeget és a többi hozzáadott fűszert” – mondja a kereskedő.

A Borháló a fűszerezést sem bízta a véletlenre. A forralt borok ízesítése széles skálán mozog a borsos-tüzes férfias nedűktől a sangría típusú csajos-gyümölcsös változatokig; a Borháló fűszerezése inkább a nőies vonalat követi, amihez a gyömbér ad egy markáns férfias vonást. A fűszer-összeállítás Tegzes Dániel, a neves szentendrei „Fűszerész” kompozíciója. „Az elkészített forralt bort egy szigetes vendéglátósokból álló szakértői panel tesztelte – jelzi Kathona Krisztián –, de még az utolsó pillanatban, az XXL első utcai visszajelzései alapján is módosítottunk az arányokon a minél jobb fogadtatás érdekében.”

A jó alapbor és az értő fűszerezés mellett a harmadik minőségi garancia a Borháló technológiai ajánlása. „Szép dolog a vásári üstök látványromantikája, csak éppen agyonüti az ízeket” – véli Kathona Krisztián. A folyamatosan emelgetett fedő alól szökik a szesz, a bor órákon át érintkezik a városi szmoggal, mindez a minőség rovására megy. „Néha olyat is látni, hogy a hűlő üstnek jól alátüzelnek, és a bor forrásba lendül. Pedig ennél ízgyilkosabb hibát elképzelni is nehéz: a szegfűszeg abban a pillanatban elereszti keserű aromáit, és hazavágja az italt” – fogalmaz a borkereskedő. A Borháló éppen ezért lehetőleg zárt rendszerű tartályos csapolást kér a kereskedőktől. A forralt bor minősége ebben az esetben órák múltán sem romlik, az ital a csőben melegszik fel, és pont megfelelő hőfokon kerül a vásárló poharába.

Related Posts

Harmadával növelné a borfogyasztást a Szigeten a Borháló

„Érdemes jó bort vinni a Szigetre, hiszen a tavalyi fesztiválokon 30 százalékkal nőtt a borfogyasztás. Ezt akarjuk idén is megismételni” – mondja a rendezvények borbeszállítója,…

Ezért isten csapása a jégverés

Húsz perc alatt okozott egymilliárd forint kárt a Mátrai borvidék borászainak a múlt heti jégeső, de ez pusztán az idei kár. Az elvert szőlő jövőre…

Korai temetni a 2017-es bortermést*

Megkongatta a vészharangot a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, amikor bejelentette, hogy a tartós januári fagy miatt az idei szőlőtermés elmarad a tavalyitól. Az ország különböző borászataiból…

Tokaj nyert a borvidékek között a XVI. Országos Syngenta Borversenyen

Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az Országos Syngenta Borversenyt, amelyre idén összesen 459 nevezés érkezett az ország összes bortermelő térségéből. A megmérettetésen a tavalyi évhez hasonlóan…