Decemberben is Bödőcs íróparódiái nyertek

A Bookline utolsó 2017-es sikerlistájának több mint a fele új könyv volt, miközben Bödőcs zseniális íróparódiáit év végéig senki nem tudta letaszítani a trónról. A második és harmadik helyre is egy-egy magyar szerző került, Fa Nándor önéletrajzi írása és Leiner Laura legújabb tiniregénye nyerte el decemberben az olvasók tetszését.

Bödőcs Tibor Addig se iszik címmel megjelent zseniális paródiakötete költőket és írókat vesz górcső alá. Nem kisebb művészeket parodizál ki neves humoristánk, mint Karinthy, Örkény, Móricz, a kortársak közül pedig Krasznahorkai vagy Jászberényi sem kerülhették el Bödőcs csípős ámde tűpontos tollát. A kötet szeptemberi megjelenése óta a sikerlista élén van.
Fa Nándor Magad, uram címmel novemberben megjelent önéletrajzi kötetet áll a második helyen. Élő legendák őszinte vallomásait olvasni mindig öröm. A szerző Fa Nándor minden idők legsikeresebb hazai vitorlázója, aki saját kezével épített hajóján utazta körbe a Földet. Könyvében nemcsak sportsikereiről mesél, hanem arról is, hogyan állhatunk fel a nagy kudarcok után, miként küzdhetünk meg a lehetetlennek tűnő kihívásokkal.
Leiner Laura Ég veled című legújabb kötetében Újvári Hanna egy átlagos tini mindennapjait éli mindaddig, amíg egy családi tragédia gyökerestül fel nem forgatja életét. Leiner Laura hamisíthatatlan hangvételű könyvei mindig nagy sikerre számíthatnak a tinik körében.

Sokunk kérdéseire adnak választ azok, akik vagy szakmájuknál fogva, vagy az átélt események hatására tanácsokat, életbölcsességeket tudnak megfogalmazni. Vekerdy Tamás Belső szabadság című legújabb művében például a szabadság témakörét járja körül, és azt fejtegeti, hogy szabadságunk gyermekkorunktól fogva veszélyben van: az óvodában, az iskolában és a munkahelyünkön, ahol arra vagyunk kondicionálva, hogy másoknak megfelelve, saját igényeinket másodlagosnak tekintve működjünk. De miként érhető el, hogy mindezek ellenére teljes, szabad életet éljünk? Al Ghaoui Hesna pedig a félelemről és a bátorságról ír Félj bátran című tavaly októberben megjelent művében. Miért vágyunk a félelem nélküli életre? Mi van, ha a félelem nem méregként, hanem üzemanyagként hat az életünkre? Al Ghaoui Hesna neves kutatók és világhírű szociálpszichológusok segítségével, valamint saját haditudósítói és magánéleti tapasztalatain keresztül térképezi fel könyvében a félelem természetrajzát.
A II. világháború egyszer és mindenkorra felforgatta az addig ismert világ szabályait. De vajon mit tehet egy Auschwitzot túlélő, magyar származású pszichológus, van-e egyáltalán lehetősége saját múltjának feldolgozására? Edith Eva Eger a bátor, ám korántsem fájdalommentes szembenézést választotta, A döntés címmel megjelent könyvében leírt módszerével pedig azóta is számtalan embernek segített a leküzdhetetlennek tűnő traumák kezelésében.

Közelmúltbeli és régebbi idők történéseit boncolgatja több, decemberben sikerlistára került könyv is. Ungváry Krisztián A szembenézés hiánya című új tanulmánykötetében a tőle megszokott alapossággal indul egy harminc éve törlesztetlen adósság nyomába: vajon milyen hatással van közbeszédünkre és három évtized politikai játszmáira a rendszerváltás óta elmaradt szembenézés az ország pártállami múltjával? Romsics Ignác Magyarország története címmel megjelent grandiózus történelemkönyvének vállalása pedig nem kevesebbet vállal, mint hogy teljes áttekintést adjon a magyar nép történetéről, a honfoglalástól kezdve egészen a XXI. század küszöbéig.
Egy egyedülálló alkotás is felkerült az év utolsó sikerlistájára. Csepella Olivér Nyugat + zombik című könyve, amit a szerző három éve közösségi finanszírozásból kezdett el írni és rajzolni. A Nyugat + zombik az ország első irodalomtörténeti horrorja, a képregény mind terjedelmét, mind megvalósítását tekintve felülmúlta a kezdeti várakozásokat. A történet a századforduló korába kalauzolja vissza olvasóit, ahol Ady, Kosztolányi, Móricz és a Nyugat legendás szerzői jambusokkal és puskákkal veszik fel a harcot Budapest élőhalottjai ellen.
A karácsony igazán kedvez a szakács,- és gasztronómiai könyveknek. Sokan vonulnak vissza a konyhába az évnek ebben az időszakában. És kinek van kedve macerás ételeket főzni egy átdolgozott nap illetve év után? Fördős Zé legújabb receptgyűjteménye azoknak szól, akik szeretik a gasztronómiai kihívásokat, de a konyhában eltöltött órákat szívesen cserélnék pihenésre vagy szórakozásra. Bejgli, halászlé, pulyka, rántott hús – minden családnak megvannak a maga karácsonyi hagyományai. Jamie Oliver új, 17 év munkáját összegző Karácsonyi receptek könyvével nemcsak a már megszokott menüsort tökéletesíthetjük, hanem valódi újdonságokat is csempészhetünk az ünnepi asztalra!
Gyerekkönyvekből szerencsére sosincs hiány a sikerlistán, az év végén Jeff Kinney Ropi-sorozatának soron következő része, Beck Andrea Titoktündére, és Bartos Erika Buda hegyei című meséje is bekerült a legkeresettebb könyvek közé. Sokan választották Matt Haig A lány, aki megmenti a karácsonyt című mesekönyvét is, ami pont ott folytatódik, ahol a nagy sikerű A fiú, akit Karácsonynak hívtak véget ért. A mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el három évvel ezelőtt a Bookline a Szívünk rajta programját, hogy megkönnyítse a szülők könyvválasztását. A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy-egy kiemelkedő alkotást, januárban Ruff Orsolya a Könyvesblog újságírója választotta a hónap könyvét, ami a Kisrigók – Három gyerek hazatalál című, az örökbefogadás témáját bemutató különleges alkotás lett.

A legsikeresebb e-könyvek listájának első és második helyét Yuval Noah Harari egy-egy alkotása szerezte meg, harmadik helyre Jo Nesbø Szomjúság című alkotása került és negyedik lett Bödőcs Tibor.

Related Posts

Bödőcs íróparódiáinak trónfosztása lehetetlen

A Bookline novemberi sikerlistáján a karácsonyi szezonnak köszönhetően több mint 30 új könyv szerepel. Bödőcs sikerszériája a szeptemberi megjelenés óta töretlen, a második helyre Vavyan…

Könyvajánló – Allan & Barbara Pease: A válasz

„Az életed megváltoztatása a megfelelő kérdések feltevésével kezdődik”

Elrettentő jövőképek

Mit szeretünk olvasni? Hogyan alakulnak a sikerlisták? Mik az új témák? Ugyanaz népszerű a magyar olvasók körében, mint nemzetközi viszonylatban? Mit olvassunk, ha jót akarunk…

Álnéven alkotó írók

Mit szeretünk olvasni? Hogyan alakulnak a sikerlisták? Mik az új témák? Ugyanaz népszerű a magyar olvasók körében, mint nemzetközi viszonylatban? Mit olvassunk, ha jót akarunk…